Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Crkvena opština CPC Podgorica: Završen period stagniranja Crnogorske pravoslavne crkve

Crnogorski vjernici će se ubrzo uvjeriti u planirane aktivnosti, dinamičan razvoj i rast podrške Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Molimo pratioce umirovljenog Mitropolita da ne ''brinu'' o opstanku CPC jer je ona u sigurnim Božjim rukama, podržana snagom iskrenih vjernika i patriota širom Crne Gore i dijaspore, navodi se u reagovanju.

Odbor Crkvene opštine CPC Podgorica, reagovao je na tekst Micka Vukotića, “Politika i novac uzrokovali su razdor u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”.

Njihovo reagovanje prenosimo u cjelosti:

Računali smo da će određene strukture oko umirovljenog mitropolita Mihaila (u daljem tekstu U.M.Mihaila) shvatiti uzaludnost svog djelovanja te smo izbjegavali da se javno oglašavamo.  Smatramo da mi, na čijoj je strani istina, nemamo potrebu da dokazujemo ispravnost našeg djelovanja.

Istine radi, na  gnusne izmišljotine i svakodnevna podmetanja, prinuđeni smo zbog  javnosti odgovoriti činjenicama.

Mali broj osoba koji su pratioci U.M. Mihaila narodski rečeno, na velikoj je muci. Te osobe su preuzele “teret posla” da spriječe oporavak svete Crnogorske pravoslavne crkve.

Pokušavali su bezuspješno da u svoju priču o “istini” i našem “protivustavnom i antikanonskom” djelovanju uvuku Crnogorce od struke i nauke ali svakom dobronamjernom čovjeku je, ako ne odmah, ono već sada, jasno o čemu se radi.

Ono što je vrlo lako zaključiti na osnovu 25 godina ”rada” da su sistematski i vrlo “kanonski” radili na urušavanju i stagnaciji Crnogorske pravoslavne crkve.

Do sada se više puta pokušalo urušiti povjerenje vjernika u CPC od strane U.M.Mihaila koji je čestitao Božić  Vaskršnjim pozdravom kao i obratno, do toga da su “Martinovići i Borilovići iz Cuca”   da je “Badnjak sa ulice” i mnoge druge “slučajne” omaške.

Pojavio se umirovljeni Mitropolit na nalaganju Badnjaka na Cetinju 2024. godine, ali je kod izvjesnih osoba koje su ga pratile nastupila nervoza, jer su Crnogorci prvenstveno Cetinjani i Bajice svojim dostojanstvenim ponašanjem spriječili sukob i naložili Badnjak koji je osvještao Mitropolit Crnogorski Boris zajedno sa vikarnim episkopom i 8 svještenika  što se vidi na video materijalima raznih medija.

Zadatak tog malog broja pratioca U.M. Mihaila je bio, da vikom i stvaranjem svađe pokušaju to predstaviti kao “podjelu”, što su “crnogorski” mediji  jedva dočekali da to tako i predstave, prećutkujući istinu i servirajući stvari na takav način, na osnovu kojeg javnost može donijeti pogrešan zaključak.  Moramo vas razočarati, nijeste uspjeli u namjeri.

Poslije fijaska koji su na Cetinju doživjeli pratioci umirovljenog Mitropolita, takođe su prećutali svoj drugi fijasko, namjerno prećutan i od njih i od mnogih “crnogorskih” medija.

Na nalaganju Badnjaka u Podgorici u 17.00h. u organizaciji pratioca umirovljenog Mitropolita pojavilo se tridesetak osoba  dok je na nalaganju Badnjaka koje je blagoslovio Mitropolit Crnogorski Boris  u organizaciji Crnogorske pravoslavne crkvene opštine Podgorica u 19.30h  tradicionalno  bio veliki broj vjernika uz prelijepu molitvenu atmosferu koja i priliči Badnjoj večeri i Božiću.

Podsjećamo da je predhodne 2023. godine Badnjak u Podgorici osvještao vladika Boris jer se tadašnji Mitropolit Mihailo nije ni pojavio iako je uredno pozvan od strane Crkvene opstine Podgorica CPC.

Nalaganju badnjaka u Nikšiću i osvještanju od strane Mitropolita Borisa u prazničnoj atmosferi  prisustvovao je ogroman broj vjernika, tako da se priča o podjeli CPC može pričati samo neznavenima.

Cetinje, Podgorica i Nikšić su poslali veoma jasne poruke i uzalud vam trud da to predstavite drugačije. Poslali su poruke da je završen period stagniranja Crnogorske pravoslavne crkve, da je završeno sa neispunjenim obećanjima prema vjernicima i našoj časnoj i dičnoj dijaspori.

Crnogorski vjernici će se ubrzo uvjeriti u planirane aktivnosti, dinamičan razvoj i rast podrške Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Molimo pratioce umirovljenog Mitropolita da ne ”brinu” o opstanku CPC jer je ona u sigurnim Božjim rukama, podržana snagom iskrenih vjernika i patriota širom Crne Gore i dijaspore.

Opštecrnogorski zbor 3. septembra 2023.godine na Cetinju, je u duhu crnogorske tradicije uz prisustvo preko 5.000 Crnogoraca pokazao jedinstvo i volju da se sačuva Sveta Crnogorska Pravoslavna Crkva.

Možete iz vama znanih razloga i interesa i dalje pisati tekstove koji apsolutno nemaju nikakve veze sa istinom. Vrijeđajući časne Crnogorce, nećete dobro donijeti, ni sebi ni Crnoj Gori. Molićemo se za vas da vam Gospod Bog oprosti.

Nećemo ulaziti u to, da li vi svjesno ili nesvjesno radite na obesmišljavanju postojanja CPC, što direktno ide u korist neprijatelja Crne Gore i CPC.

Budite uvjereni da nemate ni snagu a ni šansu da uništite duh pravdoljubivih, iskrenih i časnih vjernika Crnogorske pravoslavne crkve koji stoje čvrsto uz svog Mitropolita Borisa i svještenstvo.

Vrijeme je majstorsko rešeto i od istine se ne može pobjeći.

Nek´ je vječna Crna Gora i nek´ je vječna sveta Crnogorska pravoslavna crkva !

 

Odbor Crkvene opštine Podgorica CPC

 1. Zoran Mugoša, predsjednik Crkvene opštine Podgorica
 2. Miodrag Boljević, sekretar
 3. Budimir Lopičić, član
 4. Zoja Đurović, član
 5. Ranko Jovanović, član
 6. Žarko Božović, član
 7. Mitar Vukotić,
 8. Dejan Mugoša,član
 9. Ljubo Jovović, član
 10. Ljiljana Dapčević,član
 11. Željko Lazarević, član
 12. Srećko Raičević, član
 13. Neđeljko Furtula, protojerej

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

19 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
31.01.2024-09:20 09:20

Obnovljena 1993, CPC je sa Mitropolitom Antočijem Abramovićem, dala ogroman doprinos jačanju otpora Crnogoraca i Crnogorki, srpskoj okupatorskoj, pljačkaškoj i ubilačkoj politici, usmjernoj naponovnu okupaciju Crne Gore! Međutim, nelegalnim i nekanonskim dovođenjem, raščinjenog svještenika Carigradske patrijaršije, gospodina Miraša Dedeića, 1998 godine za poglavara CPC, započelo je ponovno urušavanje CPC. Ona se otuđila od Crnogorskog naroda, uopšte se nije radilo na njenom razvoju, a praktično se sve činjelo da ona bude uništena. Vaseljenski patrijarh je otvoreno rekao da dok je gospodin Miraš Dedeić, na čelu CPC, ona ne može obnoviti autokefalnost i biti priznatqa kao samostalna crkva. Interesantno je da su… Pročitaj više »

Petar_K
31.01.2024-10:06 10:06
Reply to  BobZeković

MNa tom zboru pčetkom septembra ste obećali odživotno dostojanstvu, kakop ga zovete “umirovljenom MItropolitu”, koji prilikom hirotonije u Sofiji prestao da postoji pod civilnim imenom, MIraš!? Je li to pokazivanje “pošptovanja vladičanskog dostojanstva”! Nik BOjovićuj niko ne može oduzeti monašćko ime Borfis, pča stoga malo više respekta prema monaškim činovima Zekoviću ! Naprosto tvoja tandaranja u vidu komentara mogu poslužiti samo kao laksativi! Ne brukaj se pod stare dane!

Petar_K
31.01.2024-11:24 11:24
Reply to  Petar_K

Još nešto! Što ne spomeneš da Carigrad neće da čuje ni za Bojovića!?

BobZeković
31.01.2024-11:59 11:59
Reply to  Petar_K

A zašto je gospodin Miraš Dedeić hirotonisan u Sofiji, tri-četiri godine, pošto su ga ga njegovi PRATIOCI, NEKANONSKI, KAO RAŠČINJENOG SVJEŠTENIKA DOVELI ZA POGLAVARA CPC, i to na OPŠTECRNOGORSKOM ZBORU, OBMANUVŠI I PREVARIVŠI CRNOGORCE I CRNOGORKE? ZAŠTO GOSPODIN MIRAŠ DEDEIĆ I NJEGOVI PRATIOCI BIJU I TEŽE DA UBIJU CRNOGORCE I CRNOGORKE, KOJI IH SPRIJEČIŠE DA UNIŠTE CRNOGORSKU PRAVOSLAVNU CRKVU? ZAŠTO GOSPODIN MIRAŠ DEDEIĆ I NJEGOVI PRATIOCI OTUĐUJU DONACIJE OD DIJASPORE, I STAVLJAJU U SVOJ DŽEP, KAD SU HIROTONISANI U SOFIJU? OPREM DOBRO PETAR-k!

Petar_K
31.01.2024-12:19 12:19
Reply to  BobZeković

i to je, kao i mnogo toga što trabnunjaš laž! Raščipnili su ga nakon što je postao mitropolpit, na intervencviju Amfilohija Radovića! Bio je aktivni sveštenik grčke crkve! Stvarno izazivaš dijareju sa tvojim nebulozama!

BobZeković
31.01.2024-15:38 15:38
Reply to  Petar_K

Gospodin Miraš Dedeić, diplomirao na bogosloviji Srpske pravoslavne crkve, a tu se školuju samo nepomirljivi neprijatelji Crnogoraca i Crnogorki. Raščinjen je 1997 godine od strane Vaseljenske patrijaršije, prije nego što je doveden u Crnu Goru, gdje je na prevaru, lažno predstavljen kao svještenik, izabran za Mitropolita CPC, da bi je u savezu sa Amfilohijem Sotonom uništavao CPC. Prema navodima iz Kotorsko-primorske episkopije, gospodina Miraša Dedića, su doveli u Crnu Goru, po insrukcijama BIA KGB, sa zadatkom d uništi CPC, koju je obnovio SVETI ANTONIJE ABRAMOVIĆ SA CRNOGORCSKIM NARODOM. I negospodine Petar_K, još jednom OPREM DOBRO I ZBOGOM. SA NESOJIMA NE… Pročitaj više »

LoMi
31.01.2024-10:36 10:36
Reply to  BobZeković

Jel ovo Ripli i jerovali ili ne, hahahaha

Simon
31.01.2024-12:14 12:14

Taj ‘umirovljeni Mitropolit’ je jedini kanonski izabran mitropolit kojeg CPC ima. Dok god je tako, osobe sa liste gore se samo prerusavaju u svjestenike.
Radite na pomirenju sa mitropolitom umjesto da objavljujete uvredljive proklamacije.

OrjaLuka
31.01.2024-13:20 13:20

Samo nastavite poštovsni vladiko Borise.
Vladika Mihailo je sa Glendžom “završio”
finansijsku konstrukciju pljačkom CPC..
Mihailo, dosta je tvojega bilo!

Martin
31.01.2024-13:23 13:23

Očekujemo od gospodina Mitropolita
Borisa da ga primi Vartolomej, a to mu
neće biti problem poslije smjene Mihaila.
Da je vječna CPC.

Resna
31.01.2024-13:55 13:55

Znamo se Micky Vukotiću iz vremena
Liberalnog Saveza ko si bio i kako
si završio svoju misiju!
Sram te bilo!

dragan
31.01.2024-14:07 14:07

Svaka cast Gospodo. Respekt.

DUKLJA
31.01.2024-15:11 15:11

KADA JE U PITANJU VAŽEĆI USTAV CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE,CRKVENO PRAVOSLAVNO PRAVO,NOMOKANONI I EKLISIOLOGOJA PRAVOSLAVLJA SITUACIJA JE SLEDEĆA;
1,NJEGOVO BLAŽENSTVO ARHIEPISKOP CETINJSKI I MITROPOLIT CRNOGORSKI GOSPODIN MIHAILO JE POKUŠAT PUCISTIČKI BITI SMIJENJEN.
2.ŠTO SE TIČE POKUŠAJA PUCISTIČKOG USTOLIČENJA SVEŠTENIKA BOJOVIĆA NE ZAVREĐJUJE IOLE OZBILJNIJU ANALIZU

BanjaCT
31.01.2024-16:19 16:19

Poštovani kao jedan od mnogih gradjana koji je od 1990 godine uključen u svaku akciju za dobro CPC bez obzira na podjele koje su na obostranu sramotu evidentne imam zamjerku što ni jedna pa ni druga strana iz ,,nekog” razloga ne želi komentarisati najopasniji i najgnusniji čin mitropolita Mihaila SKRNAVLJENJE KAPELICE i IKONOSTASA u vladičanskom domu na Cetinju đe su obavljana prva krštenja i vjeridbe kao i ostali crkveni obredi za vrijeme blaženopočivšeg vladike Antonija Abramovica. Sva priča da imamo neprijatelja sa strane je najveća laž. Svi su neprijatelji po dubini u organima Mihailove CPC počevši od Sinoda lažnog do… Pročitaj više »

maestro
31.01.2024-19:57 19:57

Ne sviđa mi se ovakav dijalog među komentatorima teksta. Molim vas, nemojte to raditi, malo nas je da bi se dodatno dijelili. Činjenica je da je obnovljena CPC, od Mitropolita Abramovića naovamo veoma malo uradila na promociji CPC pred crnogorskim narodom. Kažem na promociji misleći na upoznavanje istorijata CPC i predstavljanje istog Crnogorcima jer veliki broj istinski ništa nije znao o našoj crkvi. Više su uradili gospodin Vladimir Jovanović, kolumnista Antene M, i još jedan broj crnogorskih istoričara, i istoričara religije, od same CPC, njenog Mitropolita Dedejića i ljudi oko njega. Ne sporim da CPC nije imala podršku suverenističkih partija,… Pročitaj više »

DUKLJA
31.01.2024-22:10 22:10

MISLIM DA JE POKLONJENO OSOBI KOJA JE IZGRADILA PRIVATNU CRKVU.U SVAKOM SLUCAJU SE MORA VRATITI DJE BILA

BobZeković
01.02.2024-09:02 09:02
Reply to  DUKLJA

DUKLJA, misliš, da kapelica Svetog Antonija Abramovića nije u smeće bačena, no da je u neku privatnu crkvu? Misliš da je ukradena, nije da nije u smeće, ali da se mora vratiti đe je bila? A ĐE BI DO SAD? Pa , ti si baš upućen u vjerska prava i crkveni anarhizam čojeka kojeg si postavio za poglavara CPC? A što je sa onim MAČEM IZ DUKLJE I PARAMA DOBJENIM OD DRŽAVE ZA NJEGA? JELI I TO KANONSKI I TAČKA? JESU LI I ONE ZAVRŠILE U NEKU PRIVATNU CRKVU?DALI I ONE MORAJU BIT VRAĆENE TAMO ĐE SU BILE?

Petar_K
01.02.2024-11:18 11:18
Reply to  DUKLJA

Ikonosltas je poklonjen Nikoli Čelebiću i on ga j je izložio na zidu crkve koju je dao na korišćenje Mitropolitu MIhailu i CPC, sa naznakom da je to prvi ikonostas obnovljene CPC! NIje bačen, niti uništen. Taj ikonosltas nije upotrijebljen kao glavni, jer ta crkva već ima svoj ikonostas, već kao neka vrsta izložbernog eksponata, odnosno sjećanja na obnovu CPC! Bilo bi svakako bolje da je ostao tam gdje je i bio i da se u tom prostoru napravi Spomen soba obnove CPC! Dezinformacije i poluoinformacije škode Crkvi, bez obzira ko podržava koga! Svi su se mogli potruditi da se… Pročitaj više »

BobZeković
01.02.2024-14:58 14:58
Reply to  Petar_K

Neoštovani negospodine Petar_K, drago ni je što vi je prošla dijareja, pa sad zborite zdravi! Eto, utvrdismo, da nije ukraden ikonostas, ni bačen u smeće, nego je dat NEKANONSKI privatniku, bez ikakvog razloga i potrebe. Napredujete, svaka čas, u svakom pogledu! A probleme unutar CPC probali su da riješe mlogi, ali upravo prevarom ustolIčeni čojek, kojega vi zovete mitropolit, ILI MOŽDA NEKO ko je u njegovo ime UZURPIRAO VLAST U CPC, NIJE DAO DA SE TO RIJEŠI NA RAZUMAN NAČIN,, I U INTERESU CRNOGORACA I CRNOGORKI.. Najnoviji pokušaj pomirenja, pokušali su Crnogoraca i Crnogorki, na čelu sa MITROPOLITOM BORISOM, za… Pročitaj više »