Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

CP: Podrška Inicijativi CHO o parlamentarnoj istrazi

''Varaju se svi oni koji misle da se događanja od 4. i 5. septembra prošle godine mogu zatrpati i ostaviti pod tepih. Jednostavno to nije moguće, niti je moguće smirivanje unutrašnjih tenzija i podjela, što od Crne Gore zahtijeva EU, dok se sve što je bilo u pozadini događanja ta dva dana ne izvede na čistac, dok se ne utvrdi stvarna uloga svih odgovornih aktera''

Crnogorski Helsinški odbor je, na konferenciji održanoj 13. maja, pokrenuo inicijativu o formiranju parlamentarne komisije koja bi utvrdila sve okolnosti oko protesta na Belvederu/Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine i naknadnog pokušaja kriminalizacije učesnika tog protesta.

U tom smislu Helsinški odbor smatra da parlamentarna komisija treba pozvati „sve vladine funkcionere i službenike, uključujući i predstavnike Vojske Crne Gore, kao i odgovorne iz Javnog servisa (RTCG) i drugih medija koji su emitovali nepotvrđene i problematične “vijesti” o dešavanjima tokom demonstracija, kao i političare, poslanike, državne službenike i funkcionere koji su bili povezani sa tim dešavanjima“.

Crnogorski pokret oglasio se tim povodom navodeći da apsolutno podržava inicijativu Helsinškog odbora i smatra da su razjašnjenja pitanja oko upotrebe brutalne policijske sile, primjene nedozvoljenih količina i sredstava protiv mirnih demonstranata, prisustva naoružanih lica iz kriminalnog miljea u i oko Cetinjskog manastira, prisustva stranih obavještajnih i bezbjednosnih službi i procesuiranje svih odgovornih od presudne važnosti za bilo kakav napredak Crne Gore u sređivanju unutrašnje i spoljne političke stabilnosti, bez kojih nema napredovanja u demokratizaciji i evropskim integracijama.

“Ukoliko se u državnim organima ne raščisti sa osobama spremnim da krše Ustav i zakone Crne Gore, da zloupotrebljavaju državne institucije sile i prinude, da urušavaju bezbjednost i evroatlansku poziciju Crne Gore otvorenom saradnjom sa stranim službama iz zemalja koje ne pripadaju bezbjednosnom savezu čiji je član Crna Gora, onda su sve priče o reformama, evroatlanskom putu i pravno uređenoj državi još jedna podvala i ništa drugo do nastavak kontinuiteta sa prethodnom katastrofalnom vladom, čije učinke ćemo mjeriti brojem uzaludno bačenih godina koje će biti potrebne da se ispravi sva šteta koju je načinila”, naveli su u saopštenju i dodali:

“Varaju se svi oni koji misle da se događanja od 4. i 5. septembra prošle godine mogu zatrpati i ostaviti pod tepih. Jednostavno to nije moguće, niti je moguće smirivanje unutrašnjih tenzija i podjela, što od Crne Gore zahtijeva EU, dok se sve što je bilo u pozadini događanja ta dva dana ne izvede na čistac, dok se ne utvrdi stvarna uloga svih odgovornih aktera: i onih koji su direktno učestvovali, i onih koji su iz tzv. var sobe dirigovali situacijom, i onih koji su lažnim vijestima putem medija podgrijavali i podsticali upotrebu nasilja prema demonstrantima! Ne bude li se to uradilo, Belveder će se svakoj vlasti obiti o glavu. Iako im se sada može činiti da mogu bleferskim marifetlucima i obmanama izbjeći suočavanje sa posljedicama”, zaključili su.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve