Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Čišćenje podmorja u akvatorijumu hercegnovskog zaliva

Za razliku od ovih i drugih zona duž rivijere, posebno kruga Brodgradilišta u Bijeloj, naselje Rose i izletište Žanjic nisu toliko ugroženi, kaže Peulić

Herceg Novi će uskoro imati čistiji zaliv zahvajujući opsežnoj akciji koju je inicirao resorni opštinski Sekretarijat za ekologiju i energetsku efikasnost, te Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine, uz očekivanih oko 35 hiljada eura pomoći Eko – fonda Crne Gore.

To neće biti sporadična ili simbolična aktivnost poput onih koje su organizovane protekih godina povodom Dana planete, ili Dana mora. Četvorodnevnim tenderom, kojeg je raspisala Opština i koji završava sjutra, obuhvaćeno je čišćenje četiri lokaliteta, podmorje gradske luke Škver, uvale Rose, Milašinovića plaže i ušća rijeke Sutorine.

“To su “udarne” najprljavije zone i nadam se da će biti očišćene do glavne sezone, te da ćemo početi čišćenje za desetak dana. Sredstva je obezbijedio Eko fond, resorno Ministarsto dozvole, Opština logistiku i pripremni projekat za 2400 eura, a “Čistoća odvoz otpada, kamione i dizalice”, priča za Novski portal sekretar za ekologiju i energetsku efikasnost, Ilija Peulić.

Procijenjena vrijednost projekta je 24.000 eura, plus PDV.

Posao treba završiti za 45 kalendarskih dana, odnosno za 27 radnih od dana potpisivanja ugovora. To znači da će zahvatiti i glavnu turističku i sezonu kupanja. Jer, prvobitno je bilo planirano da se lokaliteti oslobode otpada sa dna mora do sredine juna. No, neka i furešti vide što se sve baca u more. Pored mještana, raznih građevinara, preduzetnika i oni znaju da naude životu u njemu.

Pripremni radovi obuhvataju: prikupljanje resursa, nabavku opreme, izradu metalnih kaveza za vađenje kabastog otpada (minimum tri kaveza). Nakon pripremnih radova slijedi akcija čišćenja uz upotrebu plovila, te deponovanje prikupljenog otpada u odgovarajuće kontejnere.

Gume, uređaji, plastika, razni drugi otpad, utiču na biodiverzivitet mora i njegov živ i dinamičan svijet, remeti njegovu biološku ravnotežu. Nimalo jednostavan posao biće za onga ko dobije posao na tenderu i koji će morati da posjeduje licencu za profesionalno ronjenje za najmanje četiri ronioca da bi sve to iznio na površinu.

Svi “ljudi od mora”, ribari, ronici, jedriličari, godinama svjedoče o sve većim količinama smeća, čak starih šporeta i frižidera, u hercegnovskom podmorju. Stanje je loše, čak poražavjuće, jer nagomilani otpad na nekim mjestima podiže i nivo mora.

Za razliku od ovih i drugih zona duž rivijere, posebno kruga Brodgradilišta u Bijeloj, naselje Rose i izletište Žanjic nisu toliko ugroženi, kaže Peulić.

“Nećemo se na ovome zaustaviti. Moguće već u oktobru, ali sigurno sljedeće godine, kandidovaćemo četiri nove lokacije, najvjerovatnije na hercegnovskoj rivijeri”.

Mada, problematični su i Njivice, područje Stare banje u Igalu, za što je neophodno prvo očistiti korito i ušće rijeke Sutorine.

Dok se svijest pojedinaca ne promijeni neohodne su često ovakve akcije čišćenja. Uostalom, od mora svi živimo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve