Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

CINMED izdao saglasnost za uvoz ljekova za liječenje cistične fibroze

Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CINMED) izdao je juče saglasnost za uvoz ljekova namijenjenih za liječenje pacijenata oboljelih od cistične fibroze, čime je napravljen još jedan korak kako bi crnogorski osiguranici oboljeli od ove bolesti dobili potrebnu terapiju, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja

Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CINMED) izdao je juče saglasnost za uvoz ljekova namijenjenih za liječenje pacijenata oboljelih od cistične fibroze, čime je napravljen još jedan korak kako bi crnogorski osiguranici oboljeli od ove bolesti dobili potrebnu terapiju, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

“Postupajući po zahtjevu za izdavanje saglasnosti za uvoz ljekova koji nemaju dozvolu za stavljenje u promet, a u skladu sa Zakonom o ljekovima, Institut je izdao saglasnost za ljekove Kaftrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koriste u terapiji cistične fibroze”, ističu u saopštenju.

Prethodno je, podsjećaju iz Ministarstva zdravlja, Komisija Ministarstva zdravlja koja se bavi rijetkim bolestima omogućila uvođenje lijeka Trikafta našim pacijentima oboljelim od cistične fibroze, budući da se radi se o lijeku koji nije registrovan u Crnoj Gori.

“Terapija je odobrena za ukupno 19 pacijenata koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju. Lijek je odobren za primjenu za sve pacijente uzrasta do 18 godina, njih 16 i za tri odrasla pacijenta”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve