Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Centar za ženska prava: Dvije godine od Šejline smrti, bez presude i odgovornosti institucija

Zahtijevaju da se obezbijedi specijalizacija u institucijama koje rade na sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici – policije, tužilaštva, centara za socijalni rad, sudstva, zdravstvenih službi, sudskih vještaka

Navršava se dvije godine od ubistva Šejle Bakije, a počinilac još nije osuđen, saopšteno je iz Centra za ženska prava. Napominju da dvije godine kasnije, nije utvrđena ni odgovornost predstavnika institucija koji su napravili propuste u ovom i drugim slučajevima femicida.

“Dvije   godine   kasnije,    Vlada    nije    ispunila    naš    zahtjev    da    sazove sjednicu na kojoj bi analizirala propuste nadležnih institucija u ovom i drugim slučajevima femicida i napravila plan za bolju zaštitu žrtava”, naveli su iz CŽP.Ni danas, kako se navodi u saopštenju, država nije uspostavila održiv sistem specijalizovanih servisa podrške koji vode stručne organizacije. “Danas država podržava organizacije osuđivanog nasilnika”, navodi se u saopštenju.

Iz Centra ponavljaju ranije zahtjeve i traže  da budu prioritet u radu buduće Vlade.

“Izvršiti analizu postojećeg neefikasnog sistema za zaštitu i podršku žrtvama i uspostaviti novi koordinisani sistem koji će prava i najbolji interes žrtava smjestiti u središte svih mjera. Obezbijediti odgovarajuće ljudske i finansijske resurse za sprovođenje svih mjera, politika i zakonodavstva usmjerenog na sprječavanje i suzbijanje nasilja nad ženama”, traže iz CŽP.

Zahtijevaju da se obezbijedi specijalizacija u institucijama koje rade na sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici – policije, tužilaštva, centara za socijalni rad, sudstva, zdravstvenih službi, sudskih vještaka.

“Osigurati kontinuiranu superviziju i evaluaciju rada nadležnih institucija i utvrditi odgovornost svih koji ne postupaju u najboljem interesu žrtava. Unaprijediti zakonski okvir i usaglasiti ga sa standardima Istanbulske konvencije. Osigurati političku i finansijsku podršku stručnim organizacijama civilnog društva koje vode specijalizovane servise za žene i djecu, uz poštovanje njihove autonomije i principa rada”, navode iz CŽP.

Traže i da se obezbijede programi za reintegraciju žrtava nasilja, poput socijalnog stanovanja, programa za zapošljavanje i servisa za podršku i brigu o djeci.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve