Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Bulatović: Obrazovanje zahtijeva sistemski pristup, a mi to nudimo i možemo

''Posle brojnih pokušaja vlasti da se obrazovanje uskladi sa tržištem rada, po svemu sudeći, došli smo do disbalansa koji je doveo do deficita kadrova u realnom sektoru i suficita koji, po pravilu 'čeka' svoju šansu na Birou rada'', saopštila je Bulatović

Obrazovanje i tržište rada su neraskidiv proces koji sve ozbiljne države tretiraju sa naglašenom pažnjom, zato one i jesi u rangu uređenih, a mi to nijesmo, poručila je kandidatkinja za poslanicu Liste “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru” Marija Bulatović.

Gdje je, pita ona, Crna Gora danas?

“Posle brojnih pokušaja vlasti da se obrazovanje uskladi sa tržištem rada, po svemu sudeći, došli smo do disbalansa koji je doveo do deficita kadrova u realnom sektoru i suficita koji, po pravilu “čeka” svoju šansu na Birou rada”, saopštila je Bulatović.

Zna li javnost, kaže ona, ko nam danas upisuje nastavničke fakultete?

“I ko će za 4, 5 godina dobiti priliku da nam obrazuje generacije u školama? Upisuju ih oni koji ne mogu da se upišu na druge fakultete, po sistemu “bolje išta nego ništa”. Nisu krivi ni ti mladi ljudi ni generacije koje stasavaju u njihovim učionicama. Oni koji su se tokom fakulteta istinski izbrusili i imaju ozbiljno znanje ne žele da rade u prosvjeti”, dodala je.

A uzrok za to, po njenim riječima, moramo tražiti upravo u sistemu u kome je “nastavnik na margini”.

“Zato nam matematiku, fiziku, hemiju… predaju nestručni ljudi, a djeca izlaze bez elementarnog znanja. Zašto bi jedan fizičar trpio sve što se trpi u školi za platu od 750 eura, ako može koristeći se partijskom knjižicom neke od vladajućih partija npr. u Rudniku, Elektroprivredi i drugim firmama čiji je osnivač država, bez obzira da li je struka odgovarajuća, naći svoje mjesto i perspektivu. Upravo reforme od toga moraju početi”, istakla je Bulatović.

Prosvjetni radnik, kako dodaje, “ne može biti svako”.

“Pa samim tim mora biti adekvatno plaćen i time mu se vraćaju dostojanstvo i volja. Takav prosvjetni radnik mora obrazovati buduće generacije. Kad se opet bude znalo ko je predavač, a ko učenik u tom partnerskom odnosu, sve drugo će da doživi sveobuhvatnu reformu. Naš program građanima garantuje reforme kojima ćemo podići posrnulu prosvjetu i kao država izbjeći situacije koje izazivaju stid, kompromitaciju i prezir poput ove kada je Ministarstvo prosvjete konstatovalo da nema novca za đačku Olimpijadu znanja iz fizike koja se održava u Japanu. Našim dolaskom na mjesta odlučivanja u školu će ići učenici, u savjete roditelji, a u zakone samo ono što i nastavnika i učenika čini vrijednim, poštovanim i zaštićenim”, zaključuje Bulatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve