Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Brđanin: Odluka o mom razrješenju nezakonita, ako je Vlada ne stavi van snage tužiću državu

Vlada je kasno sinoć na telefonskoj sjednici smijenila Brđanina i konstatovala da će mu mandat direktora policije prestati zaključno na dan 12. marta 2024. godine

Smijenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin  tvrdi da je odluka Vlade Crne Gore o njegovom razriješenju nezakonita u svim svojim aspektima i poručuje da ako je Vlada ne stavi van snage podnijeće tužbu Upravnom sudu. Vlada je kasno sinoć na telefonskoj sjednici smijenila Brđanina i konstatovala da će mu mandat direktora policije prestati zaključno na dan 12. marta 2024. godine.

“Prvo, nezakonit je postupak koji je vodio mom razriješenju. Naime, Upravni sud Crne Gore presudom (U12564/2023), kojom sam ponovo vraćen na dužnost u decembru 2023. godine, nedvosmisleno je utvrdio da su posebni izvještaji direktora Uprave policije, time što nijesu blagovremeno razmatrani od strane Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, zapravo prihvaćeni. Identičan pravni stav je naveden i u presudi Upravnog suda Crne Gore (U3274/2021) povodom imenovanja ranijeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB)”, navodi Brđanin u obraćanju dostavljenom medijima.

Ukratko, dodaje da je neblagovremeno razmatrani posebni izvještaji direktora Uprave policije, podnijeti prethodnom a razmatrani od aktuelnog saziva Skupštine Crne Gore, predstavljaju izigravanje Zakona o unutrašnjim poslovima i nepoštovanje presude Upravnog suda i pravnih stavova izraženih u sudskoj praksi Crne Gore.

“Drugo, Vladina odluka o mom razriješenju zasnovana na nezakonitom postupku je formalno i suštinski nezakonita, a sa materijalnog stanovišta neodrživa. Radi se o grubom ignorisanju mehanizma predviđenog Zakonom o unutrašnjim poslovima, ali i pravosnažne sudske presude. Treće, sadržaj odluke Vlade je, do sad, neviđen u našoj pravnoj praksi i, takođe, nezakonit. To predstavlja konačno zakucavanje u lancu oglušenja o zakonske norme i sudske odluke koje će, nesumnjivo, imati višeslojne posljedice po različite procese od državnog interesa u kojima se mjeri privrženost države Crne Gore vladavini prava”, istakao je Brđanin.

On poručuje da ne želi da ulazi u komentarisanje motiva onih koji su silom indukovali ovakav postupak, ali izražava zabrinutost, kao profesionalac kojem je zakon bio i ostao vodilja u radu, kada se zakonske norme ne poštuju, a posebno na tom nivou.

“Ukoliko Vlada Crne Gore ne stavi van snage nezakonitu odluku o mom razriješenju podnijeću tužbu Upravnom sudu, kako bi se u sporu pune jurisdikcije, sada već treći put, poništilo još jedno nezakonito rješenje Vlade Crne Gore. Time se ne štite samo moja prava, već i prava svih ostalih pojedinaca, građana ili pravnih lica u sličnim situacijama, ali i pravi, iako očito teško, temelj da se društvo osigura od nezakonitosti u radu upravnih tijela, u konkretnom slučaju, Vlade Crne Gore”, kazao je Brđanin.

Prema njegovim riječima preko dvije decenije je profesionalno u policiji, na sve pozicije je, kako kaže, dolazio u skladu sa obrazovnim i iskustvenim referencama, niko ga nigdje nije preporučivao niti štitio, a sudske sporove je vodio sa različitim vlastima, dajući maksimum u realizaciji profesionalnih obaveza i čuvanju, “u mjeri svojih mogućnosti, integriteta institucije”.

“Neću da budem saučesnik u politizaciji policije onima koji su javno glasni u priči o profesionalizmu i još glasniji u pokušajima kriminalizacije svakog ko im se suprostavi u dostizanju partikularnih interesa. Ovdje se ne radi o tome da ja uporno želim da budem direktor Uprave policije, već sam uporan u pristupu da ukažem da niko, pa ni Vlada, odnosno pojedini političari, ne mogu da odlučivati o bilo čijoj sudbini gazeći zakon. Razumijem da su takvi kao ja nepoželjni mnogim vlastima, ali vjerujem da to sad razumije i značajan dio zainteresovane javnosti”, zaključio je Brđanin.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Laki
04.03.2024-21:40 21:40

Bravo
Pobjedniče