Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Bojanić-Lalović: Sistem vrijednosti u Crnoj Gori pomućen; Backović: Diplome se izdaju i ljudima koji nijesu pohađali nastavu

Ministarstvo prosvjete podnijelo krivične prijave protiv 11 osoba zbog sumnje da su falsifikovali diplome

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija ove godine je podnijelo krivične prijave protiv 11 osoba zbog sumnje da su falsifikovali diplome.

Osvrćući se na slučaj falsifikovane diplome zamjenice direktora Instituta za javno zdravlje Miljane Pavličić, poslanica DPS-a Zoja Bojanić-Lalović kaže da je zabrinjavajuće, porazno i neiznenađujuće da imamo ovakvu situaciju sa diplomama jer je, kako navodi, sistem vrijednosti u Crnoj Gori pomućen. Dodaje i da slučaj Pavličić nije izolovan.

„Potrebno je ovo pitanje staviti visoko na listi prioriteta i mora se sistemski rješavati, što znači da se moraju svi uključiti kako bi se stalo na put promociji loših vrijednosti. Društvu šaljemo lošu poruku da nije potrebno učiti kad se diploma može kupiti“, istakla je Bojanić-Lalović.

Upitana kako komentariše to što je Pavličić napredovala na poslu, iako je uslovno kažnjena zbog falsifikovanja diplome i to što je odlučivala o kvalifikacijama drugih zaposlenih, poslanica DPS-a kaže da to samo govori kako je postavljen sistem vrijednosti u današnjem društvu.

„Današnje stanje u društvu je takvo da je moguće da napreduju oni koji dolaze do određenih rezultata na nezakonit način”, podvukla je Bojanić-Lalović u izjavi za Antenu M.

Akademik CANU, prof. dr Slobodan Backović i bivši ministar prosvjete komentarišući za Antenu M slučaj u vezi sa Pavličić, kaže da mu nije jasno zbog čega je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić podnio ostavku jer se, kako navodi, događaj sa diplomom desio prije dolaska njega na mjesto direktora te smatra da je posrijedi nešto drugo

Podsjeća da ENIK centar nije nostrifikovao diplome nego verifikovao.

„Mi nemamo sistem nostrifikacije diploma koji je nekada podrazumijevao da se dostavlja nastavni plan i položeni ispiti, i onda da istitucija koja nostrifikuje diplomu dokaže da to odgovara našem programu, ili ne odgovara pa osoba mora da polaže neke druge ispite“, objašnjava Backović.

Kaže da se na prostoru bivše SFRJ pojavilo mnogo novih univerziteta koji imaju akreditaciju.

„Ali nijesu imali dovoljno univerzitetskog utemeljenja tako da su počeli da izdaju diplome i ljudima koji nijesu pohađali nastavu“, zaključio je Backović.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve