Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Bećirović: “Trojka” se zalećela da me unaprijed osudi i time pokazala da im nije bitna istina

"Po prijavama „MANS“-a Specijalno državno tužilaštvo pretresalo je poslovanje svih mojih kompanija, nezakonito sam hapšen, prisluškivan i proganjan. U javnosti je stvorena atmosfera da sam čovjek koga se treba kloniti, iako ništa od onoga što su pokušali da mi napakuju nije istina, niti je rezultiralo bilo kakvim zakonito sprovedenim postupkom u kome bi se napadi na mene i moje poslovanje činjenično dokazali"

Biznismen i jedan od osnivača portala Aktuelno Zoran Bećirović, oglasio se danas saopštenjem u kojem odgovara na najnovije medijske napade od 10. i 11. oktobra 2020. godine, objavljene u „Vijestima“ i „Danu“ od strane nosioca nove vlasti.

Zoran Bećirović

Saopštenje Bećirovića prenosimo u cjelosti: 

Ovim saopštenjem želim da reagujem na najnovije napade „Vijesti“ i „Dana“ iz članaka koje su objavili 10. i 11. oktobra povodom ročišta održanog 9. oktobra pred Osnovnim sudom u Podgorici u parnici koju vodim protiv tih medija i „MANS“-a za naknadu štete zbog ranije izrečenih laži. Jasan je pokušaj da se parnica prenese u medije i da je presude isti mediji koji su i tuženi, ali je zato neshvatljiva neprimjerena reakcija predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića, mandatara Zdravka Krivokapića i predstavnika URA Dritana Abazovića, koji izgleda misle da su pobjedom njihove koalicije na parlamentarnim izborima stekli pravo i da sude u parnicama za naknadu štete.

U pitanju je samo nastavak dugogodišnjeg projekta koji vode „Vijesti“ i „Dan“, a povremeno i „Monitor“ i „MANS“, sa ciljem moje medijske satanizacije. Na žalost, ako je vjerovati člancima objavljenim u „Vijestima“ i „Danu“ tokom proteklog vikenda, na laži i manipulacije ove grupe su nasjeli i gospoda Bečić, Abazović i Krivokapić, koje „Vijesti“  u tekstu od 10.10.2020. godine nazivaju „trojka“.

U početku su me „Vijesti“, „Dan“, „Monitor“ i „MANS“ napadali zbog izmišljene korupcije u postupku privatizacije hotela „Avala“. Ti napadi su se pretvorili u otvoreni medijski progon od momenta kada sam se usudio da javno potvrdim da je g. Milo Đukanović moj prijatelj. Od tada me lažno predstavljaju javnosti kao kriminalca, kako bi na taj način kompromitovali ranijeg premijera, a sadašnjeg predsjednika države. Od kada sam javno optužio „Monitor“, „Vijesti“ i „Dan“ da su povezani sa organizovanim kriminalom zbog toga što su „Monitor“ i „Vijesti“ medijski najavili ubistvo mog brata Dragana u proljeće 2011. godine, a kasnije zajedno sa „Danom“ tendenciozno izvještavali o istrazi i sa suđenja njegovom ubici, postao sam im „kost u grlu“.

Da podsjetim, u javnom obraćanju „Vijestima“ 24.07.2012. godine sam, imeđu ostalog, iznio:

Prvo ste mjesecima prije njegovog (Draganovog) ubistva taj zločin medijski pripremali, tako što ste mu danima crtali metu na čelu, pripremajući javnost Crne Gore da je pitanje dana kada će takva osoba završiti na asfaltu. Isti dan kada je Dragan ubijen, krenuli ste da opstruišete istragu, a sve u pokušaju da se ubistvo ne riješi. Otkrivanjem važnih detalja iz istrage, uz pomoć i podršku pojedinaca ili frakcija iz policije, službi bezbjednosti, pravosuđa ili državne administracije, od kojih su neki i na visokim položajima, sve vrijeme ste istragu skretali u pogrešnom pravcu, a time direktno pomagali neposrednim izvršiocima i njihovim nalogodavcima.

U vezi toga sam se 27.10.2014. godine ponovo obratio crnogorskoj javnosti. Tada sam napisao:

Moj brat je duže vrijeme prije ubistva obavljao funkciju izvršnog direktora kompanije „Beppler & Jacobson Montenegro“ iz Budve, koja je vlasnik hotela Bianca u Kolašinu i hotela Avala u Budvi. Tabloidi „Vijesti“, „Dan“ i „Monitor“ ga u tom kontekstu nijesu pominjali, već sam im ja bio „na tapetu“, sve do tekstova 18. marta 2011. u „Monitoru“ i 19. marta u „Vijestima“, kojima je medijski pripremljeno Draganovo ubistvo. Tekstom u „Monitoru“ je on na maliciozan način predstavljen kao „istureni igrač“ g. Mila Đukanovića i g. Stanka Subotića. Naravno, vrijeme je pokazalo da su ova „ekskluzivna saznanja“, kako ih je „Monitor“ nazvao, po običaju laži i izmišljotine, po čemu je ovaj neprofesionalni nedeljnik nadaleko poznat. Državno tužilaštvo bi trebalo da se bavi i inspiratorima ovih tekstova, jer su oni direktan trag do organizatora ubistva. Po standardnoj matrici Miodraga Perovića, sljedećeg dana, tekst iz „Monitora“ prenose „Vijesti“. Dragan i ja smo se tada čudili zbog čega se odjedanput on na ovakav način pominje, iako sam ja do tada bio predmet sličnih napada. Dvadesetak dana nakon ove najave, Dragan je ubijen. Njegovo ubistvo su organizovali oni koji su poručili navedene tekstove…“Vijesti“ su na naslovnoj strani 11. aprila 2011. godine, odmah posle ubistva, objavile veliki naslov: „Pljačka ili sačekuša“. Pljačka se već tada pominje na prvom mjestu kao motiv ubistva koji „Vijesti“ konstituišu bez ikakvog osnova, šireći dezinformacije. Istoga dana i „Dan“ objavljuje dezinformaciju pod naslovom: „Sačekuša za vlasnika Avale i Bjanke“, iako je notorno da pokojni Dragan nije imao nikakvog udjela u vlasništvu kompanije i hotela koji joj pripadaju. Prije nekoliko dana, kada je pet lica saslušano u vezi ubistva, „Vijesti“ o tome ne pišu ni jednu riječ, a „Dan“ aktualizuje izmišljenu priču o pljački. Zašto „Vijesti“ sada ćute? Nakon pisma koje sam im poslao u julu 2012. godine, lidersku ulogu u širenju neistina, po obrascu orkestrirane hajke, preuzima „Dan“.

„Vijesti“ i „Dan“ su prijetili da će me zbog citiranih javnih saopštenja tužiti sudu, ali to nikada nijesu učinili, niti su moja saopštenja objavili. Na to sam ih podsjetio na ročištu održanom u petak 09.10.2020. godine, što je svakako jedan od razloga za njihove nove napade.

Definitivno, za njih sam pojedinac koga neizostavno treba uništiti, tim prije što su samoregulatorna tijela koja prate primjenu Kodeksa novinara Crne Gore od 2013. godine pa do danas, postupajući po mojim žalbama, konstatovala veliki broj povreda Kodeksa od strane „Vijesti“, „Dana“ i „Monitora“, izvršenih na moju štetu. Odluke samoregulatornih tijela – ombudsmana „Vijesti“, „Dana“ i „Monitora“ i Medijskog savjeta za samoregulaciju, kao i kompletna dokumentacija koja je prethodila tim odlukama, sabrani su u knjizi „Dosije – Dan,  Vijesti i Monitor protiv Bećirovića“.

Po prijavama „MANS“-a je Specijalno državno tužilaštvo pretresalo poslovanje svih mojih kompanija, nezakonito sam hapšen, prisluškivan i proganjan. U javnosti je stvorena atmosfera da sam čovjek koga se treba kloniti, iako ništa od onoga što su pokušali da mi napakuju nije istina, niti je rezultiralo bilo kakvim zakonito sprovedenim postupkom u kome bi se napadi na mene i moje poslovanje činjenično dokazali. To naravno nije zaustavilo ni moj medijski progon ni zakulisne aktivnosti istih aktera, koje se i dalje nastavljaju.

Sada, kada su se medijski moćnici iz „Vijesti“ dočepali vlasti zahvaljujući svojim pozicijama u Građanskom pokretu URA, oni i njihovi saborci iz „Dana“ putem članaka od 10. i 11. septembra praktično najavljuju da će se sa mnom (a i drugim svojim protivnicima) obračunati ne birajući sredstva. Nijesu tu bitne nikakve činjenice niti ih zanima istina. Bitno je da se zastraše svi oni koji odbijaju da se odreknu osoba koje su obavljale značajne funkcije prije promjene vlasti. Moj najveći „grijeh“ u ovom momentu je taj što sam se na suđenju 09.10.2020. godine usudio da potvrdim da je gospođa Vesna Medenica moj porodični prijatelj, iako to nema nikakve veze sa činjenicom da sam u Crnoj Gori i gubio i dobijao sudske sporove, kao i bilo ko drugi, što sam uostalom i na suđenju rekao.

Poruka je jasna – morate se odreći bilo kakve veze sa onima koje proglasimo nepodobnima, čak i na porodičnom nivou, inače ćemo vam „stati nogom zavrat“.

Tačno je da sam u sudnici, na samom kraju višesatnog svjedočenja, prokleo „Vijesti“, „Dan“ i „MANS“ zbog toga što su oni meni učinili šireći o meni laži već sedamnaest godina, poručivši da im želim da se i njima i njihovim porodicama desi ono što su oni radili meni i mojoj porodici. Nijesam rekao da želim da ih neko ubije. Taj dodatak je samo njihova nova laž i manipulacija, što se može viđeti i iz zapisnika sa ročišta. Prije nego što sam izgovorio kletvu, napomenuo sam da to činim zato što su kletve ponovo u modi. To sam učinio namjerno, iako nijesam religiozan, da im pokažem da oni nemaju monopol na kletve, te da nije g. Amfilohije Radović, koga su podržavali tokom izborne kampanje, jedini koji smije da kune u Crnoj Gori. Zašto njega nijesu optužili da je necivilizovan, kao što optužuju mene?

Šta znače riječi koje je g. Aleksa Bečić 10.10.2020. godine saopštio sa pozicije predsjednika Skupštine Crne Gore, koji moju kletvu tumači kao „dokaz zarobljenih crnogorskih institucija“ i optužuje me da „necivilizovanim metodama i istupima“ napadam „civilni sektor i slobodne medije, a sve to pred pravosudnim institucijama naše države“, „umjesto razmjenom argumenata i dokaza“? Ja sam sve činjenice, dokaze i pravne argumente u građanskoj parnici za naknadu štete pred Osnovnim sudom u Podgorici iznio u tužbi, u toku postupka i u iskazu koji sam dao na ročištu 09.10.2020. godine, a kletvom nijesam napao ni sud ni institucije države Crne Gore. Napao sam „Vijesti“, „Dan“ i „MANS“, koji naravno moje argumente i dokaze kriju od javnsti. Sud je taj koji će odlučiti o tim argumentima i dokazima, a ne gospodin Bečić, koji je predsjednik crnogorske Skupštine. On nema pravo i ne smije da se miješa u sudske procese, jer to predstavlja kršenje Ustava Crne Gore i osnovnog civilizacijskog principa podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Ne vjerujem da je g. Bečić imao uvida u moju tužbu, niti u činjenice koje sam u tužbi iznio, ali mu to nije smetalo da ih unaprijed diskvalifikuje i da time javno diskredituje ne samo mene, već i postupajuće sudske organe, koji o osnovanosti ili neosnovanosti moje tužbe tek treba da odluče. Isto se odnosi i na postupanje mandatara g. Krivokapića i predstavnika URA g. Abazovića. I oni su se, u izjavama koje su 11.10.2020. godine prenijeli „Dan“ i „Vijesti“, zalećeli da me unaprijed osude i time pokazali da ni njima nije bitna istina. Bitno je da niko ne smije da kune ako nije politički podoban. Ne pada im na pamet da sačekaju odluku suda. Da li je to civilizacija koju nam nude?

No, lako je njima. Vjerovatno im se ne sviđaju riječi kritike sa portala „Aktuelno“ čiji sam jedan od osnivača, a znaju da nijesam ni moćnik ni kriminalac. Jednom riječju, za njih je ovo idealna prilika da nekoga stave u fokus „stajanja na put bahatim pojedincima“ koje su najavili.

Nemam šta drugo da odgovorim osim da im poručim da sam i ranije proganjan i bez dokaza i bez ikakvog pravnog osnova hapšen od strane Specijalnog državnog tužioca Katnića, iako sam, kako „trojka“ (?!) kaže, „iznad zakona“. Nikada nijesam bio kriminalac i nemam razloga da se bojim državnih organa. Bojim se njihove zloupotrebe od strane ostrašćenih ili korumpiranih pojedinaca, a toga bi trebalo da se boji svaki normalan građanin Crne Gore. Prije 2.100 godina je rimski diktator Sula odučivao o krivici pojedinaca čuvenim proskripcijama. Danas to rade pravosudni organi i ne postoji ni jedan civilizovani predsjednik parlamenta ili mandatar kome bi palo na pamet da se miješa u rad suda. Šta se njih tiče tok neke građanske parnice? Ako sam uvrijedio „MANS“, „Dan“ i „Vijesti“, neka i oni mene tuže sudu kao što sam ja njih tužio, umjesto što direktno potežu za svojim vezama u zakonodavnoj i (budućoj) izvršnoj vlasti, licemjerno optužujući mene da ja to radim.

Na kraju, „trojci“ bih postavio pitanje da li su svi mediji slobodni ili su neki „slobodniji“ od drugih? Kakva je to zaštita „slobodnih“ medija ako predstavnici zakonodavne i (buduće) izvršne vlasti vrše zloupotrebu svojih funkcija da utiču na sud, stajući u zaštitu „Vijesti“ i „Dana“ i istovremeno najavljujući „obračun“ sa „bahatim“ osnivačem portala „Aktuelno“? Ko je u Crnoj Gori nadležan da utvrdi da li je neko kriminalac? Da li je to sud ili vi i interesna grupa koja stoji iza „Vijesti“ i „Dana“?

Zoran Bećirović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Moračanin po babi
13.10.2020-15:53 15:53

Ćoćo objasni kako I zasto ti nijesi I srbin a tvoj rođak Komnen Bečirović je srbin.

non
25.10.2020-02:27 02:27

čoviječe, horizont ti kraći od razmaka među ušima!