Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Vlada jača institucije i unaprjeđuje standarde zaštite ljudskih prava i sloboda

U saopštenju se navodi da je Crna Gora posvećena principima demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa predsjednikom Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Alanom Mičelom. Sastanak je bio prilika za razmatranje preporuka CPT-ja o zaštiti ljudskih prava i unaprjeđenju institucionalnih mehanizama u Crnoj Gori, u skladu sa Evropskom konvencijom za sprječavanje mučenja, čiji je Crna Gora potpisnik, saopšteno je uz Vlade.

U saopštenju se navodi da je Crna Gora posvećena principima demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

“Saradnja sa međunarodnim institucijama, posebno sa najstarijom panevropskom organizacijom Savjetom Evrope, čiji su principi temelj moderne demokratije, dodatni su podsticaj na tom putu”, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Bečića, ”konstruktivnom saradnjom sa međunarodnim partnerima, među kojima je i CPT, Vlada Crne Gore jača institucije i unaprjeđuje standarde zaštite ljudskih prava i sloboda, podižući svijest o značaju prevencije torture i zlostavljanja.”

“Crna Gora će saglasno rotirajućem principu predsjedavati Savjetom Evrope od 2026. do 2027. godine, upravo su to mjeseci kada će se obilježiti dva velika jubileja, 20 godina nezavisnosti i 10 godina članstva u NATO-u, a vjerujemo da ćemo tada svjedočiti i najavi same finalizacije procesa pristupanja EU. Veoma pozitivne i ohrabrujuće poruke koje čujemo ovih dana iz Brisela na račun rezultata nove Vlade i vlasti pokazuju da Crna Gora konačno krupnim koracima grabi ka članstvu, da zatvaranje poglavlja postaje realnost i tema o kojoj se govori i da ova generacija političara neće propusti istorijsku šansu koja se vrlo rijetko ukazuje’’, istakao je Bečić.

Bečić je naglasio da je Vlada preduzela konkretne korake, kao što su izmjene i dopune Krivičnog zakonika, koje će ojačati pravni okvir za suzbijanje torture i zlostavljanja, doprinoseći ostvarivanju evropskih standarda u oblasti ljudskih prava.

”Nadležne institucije aktivno rade na implementaciji preporuka CPT-ja. Kroz obuku i jačanje kadrovskih kapaciteta, te usklađivanje podzakonskih akata sa ovim preporukama, snažimo pravne i institucionalne mehanizme za efikasnu reakciju na slučajeve torture i zlostavljanja”, izjavio je Bečić.

Pored zakonskih rješenja, Mičel je naveo i konkretne mjere koje vlast može iskoristiti da bi pojačala zaštitu pritvorenih lica od nasilja i mučenja.

”Kamere koje bi policijski službenici nosili tokom radnog angažmana, kao i audio-vizuelne bilješke sa ispitivanja privedenih lica, snažan su mehanizam podrške zaštiti od nasilja, ali i od lažnih optužbi protiv policijskih službenika”, istakao je Mičel.

Bečić je, afirmišući kontinuiranu potrebu unaprjeđenja mehanizama sa ciljem prevencije, dodao da svaki policijski službenik koji se ponaša suprotno zakonu mora biti pozvan na odgovornost.

‘’Imamo nultu stopu tolerancije na filtraciju kriminala i korupcije u redove bezbjednosnih struktura, ali i bilo koji oblik postupanja koji u temelju podriva ljudska prava, čemu svjedoče brojna procesuiranja i hapšenja službenika u prethodnih 100 dana. emokratski procesi koji su u Crnoj Gori konačno zaživjeli, čine mnogo vidljivijim kvalitet i odgovornost sa kojom donosioci odluka tretiraju sva društvena pitanja. U tom smislu je presudna uloga tužilaštva, ali naravno i izvršne vlasti koja ne smije da se ograniči samo na procesuiranje, već i na mjeru suspendovanja službenika koji su nedoličnim ponašanjem oskrnavili časnu policijsku značku”, naglasio je Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve