Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Bastijančić: Prilika da se oda istinsko priznanje Hrvatima u Crnoj Gori

Savjetnik Predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić, kao izaslanik predsjednika Mila Đukanovića, govorio je na svečanosti održanoj povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Savjetnik Predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić, kao izaslanik predsjednika Mila Đukanovića, govorio je na svečanosti održanoj povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Pozdravljajući prisutne, kako je saopšteno iz Kabineta Predsjednika, Bastijančić je u ime  Đukanovića čestitao Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Goru – svim Hrvatima u Crnoj Gori koji se obilježava u znak sjećanja na 13. januar 809. godine, kada su mošti Svetog Tripuna iz Carigrada prenešene u Kotor, naglašavajući da o “značaju, značenju, važnosti i vrijednosti ovog datuma najbolje svjedoči respektabilan auditorijum, i po sastavu i po broju, koji prisustvuje svečanosti”.

,,Ovo je pogodna prilika da se oda istinsko priznanje Hrvatima u Crnoj Gori na uspješnom dugotrajnom predstavljanju svoje znamenite tradicije i znalačkom njegovanju jedinstvene kulturno-istorijske riznice izvan granica svoje matice, koji ujedno daju doprinos uvećanju i legitimisanju bogatstva demografske slojevitosti i kulturne raznolikosti države Crne Gore”, istako je Bastijančić

Kada je riječ o odnosima dvije države, njihovom nivou, kvalitetu i međusobnom razumijevanju, neupitno su sadržajni, partnerski i intenzivni, i opravdano je očekivati njihovo kretanje ka daljem unapređenju.

U prilog takovoj konstataciji, naglasio je Bastijančić, govore i brojni i česti susreti najviših državnih zvaničnika, posebno se osvrnuvši na nedavno održanu svečanost u Zagrebu povodom 30 godina rada Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i petogodišnju realizaciju prepoznatljivog projekta „Putevima bokeljskih Hrvata, čiji su pokrovitelji predsjednici Crne Gore i Republike Hrvatske.

,,Za sjetiti nam se, sada i ovdje, Antona Gustava Matoša i njegovih mudrih riječi i opominjućih kazivanja: “Narodi mogu postići sve, samo ime ne, ako ga izgube”. Niti će ga izgubiti crnogorski Hrvati u Crnoj Gori, niti će ga izgubiti hrvatski Crnogorci u Republici Hrvatskoj, dok nas god bude, a biće nas i mora nas biti još više, nepokolebljivo zagledanih u horizont neprolaznih evropskih tekovina”, zaključio je Bastijančić.

Na svečanosti, kako se navodi u saopštenju, koja je održana u Sportskom centru ,,Župa” u Tivtu, u prisustvu brojnih zvanica iz javnog, društvenog i kulturnog života dvije države, kao izaslanik predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića govorio je ambasador u Crnoj Gori Veselko Grubišić, dok se kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisutnima obratio ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Kao specijalni gost, kako napominju, pozdravnu riječ je imao i Zlatko Dalić, trofejni sekletor fudbalske reprezentacije Hrvatske.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve