Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Alimentacioni fond rješenje, predlog zakona na čekanju

Za Slađanu Radojević sudska odluka o alimentaciji je samo mrtvo slovo na papiru. Za 14 godina otkako se rastala od supruga, za troje djece uplaćena je samo jednom.

Nakon razvoda gotovo 70 odsto očeva ne uplaćuje alimentaciju, podaci su NVO sektora, a samohrane majke nemaju nikakvu podršku države. Alimentacioni fond moglo bi biti rješenje da izdržavanje djece privremeno plaća država, a kasnije se naplati od roditelja čija je to obaveza. Međutim, i ovaj predlog zakona je na čekanju.

Za Slađanu Radojević sudska odluka o alimentaciji je samo mrtvo slovo na papiru. Za 14 godina otkako se rastala od supruga, za troje djece uplaćena je samo jednom.

“Dozvoliti da 14 godina nema alimentaciju, pri tome sam podstanar. Mene niko nije pitao od čega ću da platim stan, da li radim jedan, dva ili tri posla, od čega živim”, ističe Radojević.

Slađana se za pomoć mnogo puta obraćala institucijama. Bivšem suprugu je zbog neplaćanja alimentacije određen zatvor u koji nikad nije stigao.

“Oni ne mogu da ga nađu u slučaju da ga nađem da obavijestim sud, policiju, što sam i uradila, u toj patroli drug i rekao pođi sam da te ne privodim i to je tako u nedogled. Odgovornost se prebaca sa jednog na drugog”, istče.

Iako je neplaćanje alimentacije krivično djelo, gotovo 70 odsto očeva poput Slađaninog muža nalazi načine da ne plati alimentaciju. Prinudna naplata često ne daje rezulatate.

“Dođemo do situacije da se pokrene izvršni postupak. Javni izvršitelj pokrene postupak, a lice je mislilo unaprijed i na sebe nema niti platu niti pokretnu imovinu, a kad nema ništa vi ne možete naplatiti ništa”, rekla je advokatica Milica Parađin.

Rješenje bi moglo biti u zakonu kojim se predviđa osnivanje alimentacionog fonda. Međutim, i ovaj predlog zakona čeka u fioci.

“Da djeca ne ispaštaju. Da država uzme u svoje ruke i da ona obezbijedi redovno plaćanje alimentacije za svu tu djecu, a da se onda država kroz svoje mehanizme naplati od neodgovornih roditelja, jer imaju mnogo jače mehanizme”, smatra predsjednica Ženskog kluba Skupštine Branka Bošnjak.

Osnivanje alimentacionog fonda samohranim roditeljima značio bi veliku sigurnost.

“Mnogo je lakše da se država refundira od fizičkog lica nego da to radi fizičko od fizičkog lica. Neće imati mogućnost da se izvlače već će od srodnika tražiti pare koje su platili”, dodala je Parađin.

Koliko bi joj brigu o troje djece za 14 godina olakšala alimentacija, Slađana kaže moze samo da zamisli.

“Na kraju, ako je problem dati novac, kupi djeci patike, farmerice, što god, ne moraš novčano da daješ. Ne daju bivšim supružnicima, daju djeci”, zaključila je Radojević.

Samohrani roditelji u 80 odsto slučajeva u Crnoj Gori su žene, dok minimalna alimentacija koju određuje sud ne može biti niža od 67 eura mječecno, a ni veća od 50 odsto zarade roditelja.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve