Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić – Nešić: Borba protiv kriminala i ilegalnih migracija zajednički prioritet

Ministri su istakli zadovoljstvo kvalitetnom policijskom saradnjom i postignutim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala

Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju odlične bilateralne odnose a u narednom periodu će raditi na unapređenju saradnje na planu bezbjednosti, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem koji je danas održan u Sarajevu.

Ministri su istakli zadovoljstvo kvalitetnom policijskom saradnjom i postignutim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala.

Saradnja graničnih policija je sadržajna a naročito je u fokusu dva Ministarstva tokom turističke sezone. U prethodnom periodu unaprijedili smo efikasnost i osavremenili rad granične policije, a nastavak dobre razmjene informacija na operativnom nivou garant je uspješne borbe protiv ilegalnih migracija i raznih oblika kriminala poput krijumčarenja, trgovine ljudima i terorizma, poručeno je na sastanku.

“Pored bilateralnih veza, vrlo je značajna saradnja u okviru regionalnih inicijativa, što će biti prioritet i u narednom periodu, čime dajemo doprinos očuvanju bezbjednosti i stabilnosti u regionu i jačamo našu evropsku perspektivu”, naglasio je ministar.

Adžić je istakao značaj nedavno potpisanog Sporazuma između EU i Crne Gore o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori (Frontex) koji doprinosi jačanju saradnje sa EU u oblasti upravljanja granicama i postizanja predviđenih standarda na putu ka punopravnom članstvu.

Takođe, dodaje, od nemjerljivog je značaja za dalje snaženje operativne saradnje u dijelu suzbijanja neregularnih migracija i sprečavanja kriminalnih aktivnosti.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić je istakao da odnosi Crne Gore i BiH primjer dobrih međususjedskih odnosa. Takođe, kazao je da je prioritet Ministarstva bezbjednosti BiH saradnja sa svim državama regiona na najvišem mogućem nivou, te da je to način da zemlje Zapadnog Balkana pokažu posvećenost evropskoj agendi.

Na sastanku je ministru Adžiću uručeno pismo kojim je potvrđena spremnost Ministarstva bezbjednosti da Crnoj Gori učini dostupnim mehanizam razvijen uz podršku IOM-a a koji za cilj ima monitoring trgovine ljudima, a bilo je riječi i o potpisivaju Sporazuma o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, kao i o aktivnostima koje imaju za cilj stvaranje uslova za izdavaje pograničnih propusica za stanovnike pograničnog područja BiH, kako bi lakše prelazili na teritoriju Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve