Unija poslodavaca o smanjenju akciza: Za prave odluke nikad nije kasno

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) pozdravlja odluku Vlade Crne Gore da revidira postojeći nivo akciznog opterećenja kroz izmjenu važećeg “akciznog kalendara” za cigarete.

Kako navode, najava ministra finansija Darka Radunovića po pitanju smanjenja akciza u skladu je sa zalaganjima i više puta javno saopštenim zahtjevima Unije poslodavaca, a njegova izjava da je prethodna odluka bila greška, dodatno govori o spremnosti Vlade da sasluša glas privrede, ispravi propuste i uvede mjere koje imaju za cilj rasterećenje poslovanja i očuvanje održivosti preduzeća.

“Javnosti je poznato da je UPCG i prilikom kreiranja prethodne odluke Vlade imala vrlo jasan stav po navedenom, ističući da će dodatni nameti donijeti isključivo poteškoće na tržištu i probleme javnim finansijama, kao i niz negativnih efekata koje ovakve odluke stvaraju. U konkretnom slučaju, najveći negativan efekat prethodne odluke Vlade predstavlja uvećanje neformalne ekonomije koja sistemski uništava svaki segment ekonomije, a koja za finalni rezultat ima nezadovoljstvo kako privrednika – zbog nefer uslova, tako i države koja gubi budžetske prihode”, poručuju oni.

Iz Unije dodaju da se nadaju da će se u narednom periodu, prilikom kreiranja sličnih odluka, Vlada prethodno konsultovati sa predstavnicima biznisa, kao i da će uvažiti njihove preporuke, posebno iz razloga što, kako kažu, donošenjem ovakvih rješenja najveći udar trpe  upravo privredni subjekti, a posredno i zaposlena lica.

“Stoga, očekujemo da će period koji slijedi biti u znaku izgradnje predvidivog i podsticajnog poslovnog ambijenta za održiva preduzeća, koji će biti atraktivan i za postojeće i nove privrednike. U tom dijelu, posebnu pažnju Vlada Crne Gore treba da posveti aktivnostima koje se odnose na suzbijanje neformalne ekonomije koja u najvećoj mjeri smanjuje budžetske prihode i stvara nelojalnu konkurenciju.” navode u Uniji poslodavaca.

Prema njihovim riječima, to je model koji može omogućiti povećanje broja poreskih obveznika, a zatim  i pozitivno uticati na javne finansije. U tom takvom procesu, kažu, UPCG će, kao i uvijek, biti partner Vladi Crne Gore i kroz socijalni dijalog će uložiti sve napore da doprinese kreiranju poslovnog ambijenta koji će biti stimulativan za razvoj MSP – onih koji stvaraju, zapošljavaju, pune budžet, obezbjeđuju održivost javnih finansija i okosnica su ukupnog razvoja društva.

Komentari

avatar