ULJAREVIĆ I RANIJE koristila novac EU za finansiranje pojedinih novinara

0

Da NVO CGO Daliborke Uljarević koristi novac Evropske Unije kako bi finansirao pojedine novinare i urednike, nije poznato crnogorskoj javnosti samo na primjeru spornog ugovora sa RTCG-om.

Još prije nekoliko godina, tačnije 2014. otkriveno je da je njena nevladina organizacija finansirala pojedine novinare tabloida Vijesti među kojima je bio Nedjeljko Rudović, sada funkcioner građanskog pokreta URA.

No, stvar je još interesantnija to što je Rudović, novac od CGO dobijao kao stipendista iako u tom trenutku, kako su TV Pink M i Pobjeda izvještavali uopšte nije ni studirao.

Iako je spisak primalaca stipendija sadržao nekoliko desetina imena, samo je jedna osoba sa spiska imala urednu potvrdu da zaista i studira, svi ostali su bili zaposlena lica ili u NVO sektoru ili medijima i uglavnom već sa diplomom visokog obrazovanja. Uljarević je ovaj model isplata koristila kako se tada sumnjalo i kako su mediji izvještavali, kako bi izbjegla da plaća obaveze prema državi, a stipendije su bile fingirane.

Sve ovo bilo je i predmet istrage, po anonimnoj krivičnoj prijavi, koja je bila podnijeta dvije godine ranije. Ovaj slučaj bio je u rukama tužioca Miloša Šoškića koji je 20 mjeseci vodio istragu zbog sumnjivog poslovanja NVO CGO i nesavjesnog rukovođenja novcem od donacija. Istraga međutim nije dala rezultate, zbog kako su mediji tada pisali, pritisaka na tužioce, pa je prijava odbačena a predmet završio kod Poreske uprave.

Uljarević, sklona navodima da se protiv nje vode nepostojeće hajke čim neko njeno upitno djelovanje izađe na vidjelo, je tada optužila Šoškica da je navodno kreirao aferu protiv nje.

Izvor: pinkm.me

Komentari

avatar