“Žuti prsluci” nastavljaju protest: Moratorijum na akcize nije dovoljan

Poslije jučerašnje odluke Francuske vlade da na šest mjeseci suspenduje rast cijena goriva, “žuti prsluci” poručuju predsjedniku Makronu da to nije dovoljno.

Opoziciona Republikanska stranka zatražila je danas uvođenje vanrednog stanja u zemlji, jer se u subotu očekuju novi protesti. Ali blokade i protesti nastavljeni su širom Francuske, a najkritičnije je bilo u Tuluzu.

Nezadovoljni mjerama koje je juče objavila vlada studenti od sinoć blokiraju ulice i pale vatre u centru Tuluza. Snimci koji se šire društvenim mrežama pokazuju da je policija studente pokušala da rastjera gumenim mecima i suzavcem.
Lokalne vlasti tvrde da je dio gimnazije Sent Egziperi u predgrađu Tuluza spaljen.

“Duboko sam razočaran jučerašnjom objavom Vlade, jer iskreno to je kratkoročna mjera. Ne postoji strateška vizija zapošljavanja”, rekao je 49-godišnji vlasnik kompanije Stanislas de Pioger.

Građani, koji masovno podržavaju proteste, sada očekuju da “žuti prsluci” reše duboku i dugogodišnju političku i socijalnu krizu, koja nagriza Francusku.

“Žuti prsluci su sve samo ne glupi. Do moratorijuma je trebalo da dođe prije mjesec dana, sada je ovo ništa”, rekao je jedan učesnik demonstracija.

Demonstranti tvrde da pored uvećanih poreza za struju, gas i drugu robu, odustajanje od povećanja akciza na gorivu predstavlja tek kap u moru, koja neće napuniti ispražnjene džepove građana. Niko zapravo ne vjeruje da je vlada promjenila kurs.

“Ako mjere koje smo preduzeli i koje idu na teret javnih finansija, a za koje smo ubijeđeni da će dati rezultat, ipak ne budu funkcionisale, nismo glupi: Promjenićemo ih. Ali ocjenu o tome mora da da parlament”, rekao je portparol francuske vlade.

Danas su i sindikati radnika u trgovini i poljoprivrednici najavljuju da će se pridruže protestima.

Studenti koji su se protivili reformama obrazovnog sistema ostali su mobilisani, sindikati vozača pozvali su na štrajk a najveći poljoprivredni sindikat u Francuskoj je prijetio da će sljedeće nedjelje pokrenuti proteste.

izvor: N1

 

Komentari

avatar