Predsjednik Češke Miloš Zeman upozorio je danas u Pragu da treba ozbiljno shvatiti ocjenu predsjednika Francuske Emanuela Makrona da je NATO “u stanju kliničke smrti”.

Miloš Zeman (Foto: Reuters/David W Cerny)

Iz “kliničke smrti” bi NATO, rekao je Zeman, mogao da se izvuče ako odustane od “strategije zastrašivanja Rusije” što čini na svom istočnom krilu, i ako bi krenuo protiv pravog, ako ne i svog jedinog neprijatelja – međunarodnog terorizma.

“NATO je zasnovan na principu uglavnom potencijalnog sukoba zemalja, na zastrašivanju – kao što vidimo u baltičkim zemljama” kazao je Zeman na savjetovanju Komande Armije Češke.

Ocijenio je da je “međunarodni terorizam glavni i pravi, ako ne i jedini neprijatelj” NATO-a čija je struktura “okoštala” što dovodi do toga da se pojavljuju i predlozi za povlačenje iz Avganistana, rekao je Zeman i najavio da će se na predstojećem samitu NATO, u Londonu, usprotiviti tim zahtjevima.

Povlačenjem iz Avganistana “ne samo da bi smo obezvrijedili žrtve naših vojnika, već bi to bio kukavičluk koji bi imao nesagledive posljedice: talibani bi zavladali cijelom teritorijom Avganistana, likvidirali bi vladu i pretvorili Avganistan u terorističku bazu, što je uostalom Avganistan prije 2001. godine i bio”, rekao je Zeman.

Dodao je da je Avganistan najveći prozivođač opijuma na svijetu, te bi ta “teroristička baza” imala dovoljno novca za diverzije.

Zeman je podsjetio da je 2001. godine rekao: “S teroristima se ne pregovara; s teroristima se ratuje” i dodao da “ta rečenica važi i danas”.

Komentari

avatar