Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Zelenski u Finskoj: Ovo će biti odlučujuća godina za Ukrajinu i Evropu

On je čestitao Finskoj ulazak u NATO u aprilu poslije više decenija neutralnosti. Ukrajina koja je podnijela zahtev za ulazak u zapadnu Alijansu ima potrebe za istim nivoom garancija bezbjednosti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski istakao je u Finskoj, gdje je u nenajavljenoj posjeti, da će ova godina biti “odlučujuća za Ukrajinu i Evropu” za pobjedu nad Rusijom.

„Mislim da će ova godina biti odlučujuća za nas, za Evropu, za Ukrajinu, odlučujuća za pobjedu“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare s finskim kolegom Saulijem Ninistom, s kojim se sastao na margini sastanka nordijskih zemalja.

On je čestitao Finskoj ulazak u NATO u aprilu poslije više decenija neutralnosti. Ukrajina koja je podnijela zahtev za ulazak u zapadnu Alijansu ima potrebe za istim nivoom garancija bezbjednosti.

Ninisto je istakao da je vrlo važno da sve zemlje NATO mogu da govore jednim glasom o toj temi na samitu Alijanse u Viljnusu u julu.

U osvrtu na moguće slanje Ukrajini američkih borbenih aviona F-18 koji su u službi u Finskoj, o čemu je govorila odlazeća finska premijerka Sana Marin, on je rekao da oni ne mogu biti poslati prije isporuke aviona F-35 koji treba da ih zamijene što se očekuje 2025. godine.

Zelenski je rekao da je „siguran“ da će Ukrajina dobiti moderne borbene avione kada bude dokazala da je sposobna da vodi kontraofanzivu na terenu, što je doprinijelo da se odobri isporuka savremenih borbenih tenkova. Ukrajina traži isporuku aviona F-16 ali zapadne zemlje još oklijevaju da ih pošalju.

„Sprovodimo ofanzivna djelovanja i zatim ćemo dobiti avione“, rekao je Zelenski.

Zelenski će se pridružiti samitu nordijskih zemalja u rezidenciji finskog predsjednika Saulija Ninista, gdje pored finskog šefa države učestvuju švedski premijer Ulf Kristerson, norveški premijer Jonas Gar Stjore, danska premijerka Mete Frederiksen, islandska premijerka Katrin Jakobsdotir.

Sve nordijske zemlje obećale su finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini poslije početka ruske invazije u februaru 2022.

Švedska, Danska, Finska i Norveška takođe su se pridružile međunarodnim naporima za snabdijevanje teškog naoružanja Ukrajini davanjem dijela svojih tenkova Leopard dva, ili davanjem novca za njihovu kupovinu.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve