Zelenski traži smjenu državnog tužioca zbog nedostatka iskustva

"U zakonu o tužilaštvu navodi se da tužilac može da bude samo osoba koja ima iskustva u sferi prava. Lucenko ne posjeduje takvo iskustvo", istakao je zvaničnik kancelarije ukrajinskog predsjednika Ruslan Rjabošapka

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski, debitant u politici, zatražio je od ukrajinskih poslanika da smijene državnog tužioca Jurija Lucenka zbog nedostatka iskustva, izjavio je zvaničnik kancelarije ukrajinskog predsjednika Ruslan Rjabošapka.

Foto: Efrem Lukatsky/AP Photo

Rjabošapka je novinarima rekao da je Zelenski od poslanika zatražio i da bivši šef ukrajinske misije u NATO-u Vadim Pristajko bude imenovan za ukrajinskog ministra spoljnih poslova.

“U zakonu o tužilaštvu navodi se da tužilac može da bude samo osoba koja ima iskustva u sferi prava. Lucenko ne posjeduje takvo iskustvo”, istakao je Rjabošapka.

Zelenski je u kampanju za predsjedničke izbore ušao kao glumac komičar, koji se ranije nije bavio politikom. Prve pretpostavke da bi mogao da se kandiduje na izborima pojavile su se prije nekoliko godina, kada je u televizijskoj seriji glumio predsjednika Ukrajine.

U svom inauguracionom govoru osvrnuo se i na svoju prethodnu karijeru.

“Čitavog života sam se trudio da nasmijem Ukrajince. U narednih pet godina ću učiniti sve da Ukrajinci ne plaču”, rekao je predsjednik Ukrajine.

Komentari

avatar