Ukrajinski predsjednik oglasio se nakon samita o uspostavljanju mira na istoku zemlje u Parizu.

Vladimir Putin, Volodimir Zelenski

On je istakao da Ukrajina u tom procesu neće ustupiti svoju teritoriju niti odustati od svoje samostalnosti i nezavisnosti.

Nakon jučerašnjeg sastanka u “normandijskom formatu”, Zelenski je istakao tri principa kojih će se Ukrajina držati na putu uspostavljanja mira na istoku države, saopšteno je iz ukrajinske ambasade u Beogradu.

Prvi je, kako se navodi, nemogućnost federalizacije Ukrajine koja je unitarna država.

Drugi princip, prema kome ukrajinska država ima jasan stav, predstavlja nemogućnost uticanja na vektor njenog kretanja i razvoja. Ukrajina je nezavisna, samostalna, demokratska država, čiji će vektor razvoja uvijek birati isključivo narod Ukrajine, rekao je Zelenski.

Treći je nemogućnost kompromisa prilikom rješavanja situacije na istoku Ukrajine putem ustupanja teritorija unutar međunarodno priznatih granica. Za svakog Ukrajinca Donbas i Krim predstavljaju dio Ukrajine, dodaje se.

Lideri Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske okupili su se juče na novom samitu u Parizu u pokušaju da nađu način za okončanje petogodišnjeg rata na istoku Ukrajine i da ožive mirovni sporazum iz Minska.

Novi samit za uspostavljanje mira na istoku Ukrajine biće organizovan za četiri mjeseca.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve