Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Zbog spora o ljetnjem računanju vremena Liban u dvije vremenske zone

Neke institucije prešle su danas na ljetnje računanje vremena dok druge nisu pa su se mnogi Libanci ne snalaze sa radnim i školskim rasporedom u različitim vremenskim zonama

Libanska Vlada je odložila početak ljetnjeg računanja vremena na mjesec dok se ne završi muslimanski post Ramazan, što je dovelo do masovne konfuzije u zemlji.

Neke institucije prešle su danas na ljetnje računanje vremena dok druge nisu pa su se mnogi Libanci ne snalaze sa radnim i školskim rasporedom u različitim vremenskim zonama.

Ova mala mediteranska zemlja obično pomjera satove za sat unaprijed u posljednjoj nedjelji u martu, kao i većina evropskih zemalja.

Međutim, u četvrtak je libanska Vlada objavila odluku privremenog premijera Nadžiba Mikatija da pomjera početak ljetnjeg računanja vremena na 21. april.

Mikatija nije naveo razlog zbog koga je donio tu odluku, ali je u javnost procurio snimak sa sastanka premijera i predsjednika parlamenta Nabiha Berija.

Na video snimku čuje se razgovoro u kome Beri traži od Mikatija da odloži prelazak na ljetnje računanja vremena kako bi muslimanima omogućilo da prekinu ramazanski post sat ranije.

Nakon što je najavljeno da će prelazak na ljetnje računanje vremena biti odložen libanska državna avio-kompanija Midl Ist Ajralns (Middle East Airlines) saopštila je da će vrijeme polaska svih letova koji treba da polete sa aerodroma u Bejrutu između nedjelje i 21. aprila biti zakazane unaprijed za sat vremena.

Dvije mobilne telefonske mreže u države korisnie su obavijestile SMS porukama da promijene podešavanja svojih satova na ručno umjesto na automatsko kako u ponoć ne bi došlo do automatske promjene vremena na njihovim telefonima.

Dok su javne institucije, u teoriji, obavezane odlukom vlade, mnoge privatne institucije, među kojima su TV stanice, škole i preduzeća, najavile su da će ignorisati odluku i preći na ljetnje računanje vremena danas kao što je ranije planirano.

Zbog raskola u državi zbijaju su šale o postojanju „muslimanskog vremena“ i „hrišćanskog vremena“, a kada korisnici različiti internet pretraživača pitaju koliko je sati dobijaju različite podatke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve