Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Zbog skoka cijena energenata holandskom pekarskom sektoru prijeti gašenje

Holandska inflacija je u avgustu dostigla 12 odsto, saopštio je Statistički zavod Holandije, uglavnom podstaknut skokom cijena gasa i struje od 151 odsto na godišnjem nivou

Holandska inflacija je u avgustu dostigla 12 odsto, saopštio je Statistički zavod Holandije, uglavnom podstaknut skokom cijena gasa i struje od 151 odsto na godišnjem nivou.

„Čujem od mnogih preduzetnika da će, ako ovo potraje još dugo, morati da zatvore radnju“, rekla je Mari-Helen Zengerink, generalni direktor Holandskog udruženja pekara, koje okuplja oko 1.600 pekara.

Ona je rekla da je većinom riječ o porodičnim firmama i da je situacija zaista hitna.

Udruženje je danas objavilo oglas na cijeloj stranici u holandskim dnevnim novinama „Algemen dagblad“, apelujući da Vlada učini nešto u vezi sa naglim poskupljenjem energenata.

Vlade širom Evrope „progurale“ su pakete vrijedne više milijardi eura kako bi zaštitile kompanije i domaćinstva nakon skoka cena struje.

Astronomski rast cijena struje

Energetski ugovori za mnoge pekare su istekli ili bi trebalo da ističu ove godine, a računi za struju ponekad skaču sa 3.000 eura na 30.000 eura mjesečno, rekla je Zengerinkova.

„To nije trošak koji možete prenijeti na kupce koji kupuju veknu hljeba“, rekla je ona.

Udruženje lobira kod holandske Vlade da privremeno ukine porez na energiju i da odustane od svog protivljenja ograničenju cijena energije uvedenom u nekim evropskim zemljama.

Ostali u sektoru hrane, takođe, muče se zbog rastućih troškova. Holandska kompanija za dostavu namirnica na mreži „Piknik“, sa godišnjom prodajom od oko 450 miliona eura, saopštila je da obustavlja isporuke smrznute robe.

„Energetska kriza je toliko pogodila našeg dobavljača leda da više ne može da pravi održivi suvi led“, saopštila je firma.

U saopštenju se navodi da kupci neće moći da naručuju smrznute pice, jela ili sladoled dok ne pronađu alternativnog dobavljača.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve