Nakon četiri mjeseca rasprava, istorijsko suđenje dvanaesterici pristalica katalonske nezavisnosti za sudjelovanje u pokušaju otcjepljenja 2017. završilo se u srijedu u Španiji, gdje će sud svoju politički krajnje osjetljivu odluku donijeti za nekoliko mjeseci, prenosi Hina.

Foto: Spanish Supreme Court Pool via Reuters

Tim se separatistima, bivšim članovima katalonske vlade, bivšoj predsjednici pokrajinskog parlamenta i čelnicima separatističkih organizacija sudilo zbog toga što su 1. oktobra 2017. organizirali referendum o samoodređenju koji je sud zabranio, a obilježilo ga je policijsko nasilje, nakon čega je katalonski parlament 27. oktobra donio izjavu o nezavisnosti koja je ostala tek mrtvo slovo na papiru.

Devetero ih je u pritvoru više od godinu dana.

Stotine svjedoka – među kojima i premijer Mariano Rajoy – saslušane su na Vrhovnom sudu, najvišem pravosudnom tijelu u Španiji, čija se odluka očekuje na jesen i na koju se ne može uložiti žalba.

Optuženici su već najavili da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava.

Bivši katalonski potpredsjednik Oriol Junqueras, u pritvoru od novembra 2017., bio je glavni optuženik u odsustvu bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta koji je prebjegao u Belgiju pred progonom.

Prijeti mu 25-godišnja zatvorska kazna.

“Najbolje za cijeli svijet, za Kataloniju, za Španiju, za Evropu je vratiti pitanje na politički teren”, kazao je i pozvao na “dijalog” da se riješi katalonska kriza.

“Mislite li da će se Katalonci prestati boriti za pravo na samoodređenje zbog jedne sudske odluke? Siguran sam da neće”, rekao je optuženi Jordi Cuixart.

Njihovi pristalice koji ih smatraju “političkim zatvorenicima” pozvali su na proteste u Barseloni, gdje su već poslijepodne demonstranti tražili oslobađajuću presudu i nosili transparente s porukom “Opet ćemo to učiniti”, smjerajući na pokušaj otcjepljenja.

Špansko pravosuđe i Vlada pak neprestano ističu da se optuženicima ne sudi zbog njihovih ideja, nego zbog povrede zakona.

Više od godinu i po nakon pokušaja otcjepljenja, u duboko podijeljenoj Kataloniji na vlasti su pristaše nezavisnosti, a katalonsko pitanje je i dalje u središtu nacionalne političke rasprave.

Komentari

avatar