Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Zatvor za indijskog milijardera zbog eksploatacije radnika

Optužene švajcarski sud nije proglasio odgovornim po nekim ozbiljnijim tačkama optužnice, kao što je krijumčarenje ljudi, jer su, kako je rečeno na sudu, radnici znali u šta se upuštaju – barem djelimično

Milijarder iz Indije po imenu Prakaš Hindudža i troje članova njegove porodice su 21. juna u Švajcarskoj osuđeni na zatvorske kazne jer su u svojoj vili u toj zemlji u iskorišćavali indijske radnike tako što su im oduzimali pasoše, zabranjivali im da izlaze napolje i tjerali ih da rade i do 18 sati dnevno.

Prakaš Hidudža (79), njegova žena Kamal (75), sin Adžaj i sinovljeva supruga Namrata osuđeni su na između četiri i četiri i po godine zatvora. Petooptuženi, porodični menadžer Nadžib Zijazi osuđen je uslovno na 18 mjeseci zatvora.

Sud je odlučio da je četvorka snosi krivicu zbog eksploatacije i ilegalnog zapošljavanja radnika, gotovo potpunog uskraćivanja zdravstvenog osiguranja za radnike i davanje nadnica koje ne dostižu ni deseti dio plate koja se u Švajcarskoj isplaćuje za te vrste poslova.

Prema riječima tužilaca, radnici su opisali “atmosferu straha” koju je zavela Kamal Hindudža. Prinuđivani su da rade sa veoma malo ili nimalo vremena za odmor, a u vrijeme prijema radili su i kasno noću. Spavali su u podrumu vile, smještene kraj jezera, i to ne obavezno na krevetima već na dušecima na podu.

Optužene švajcarski sud nije proglasio odgovornim po nekim ozbiljnijim tačkama optužnice, kao što je krijumčarenje ljudi, jer su, kako je rečeno na sudu, radnici znali u šta se upuštaju – barem djelimično.

Radi se uglavnom o nepismenim Indijcima koji nisu plaćani u švajcarskim francima već u indijskim rupijima, a ta sredstva su im uplaćivana kod banaka u Indiji kojima oni nisu imali pristup.

Advokati osuđenih tvrde da će se žaliti i da je kazna pretjerana, ali kažu da su “sa olakšanjem” primili vijest da sud neće osuditi Kamala Hindudžu zbog krijumčarenja ljudi.

Prema njihovim riječima, osuđeni su “veoma lošeg zdravlja” i radi se o starim ljudima, pa zato i nisu prisustvovali suđenju.

Magazin Forbs procjenjuje imovinu porodice Hindudža na nekih 20 milijardi dolara.

Porodica ima rezidenciju u Švajcarskoj od osamdesetih godina prošlog vijeka.

Prakaš Hindudža, koji je dobio švajcarski pasoš 2000. godine, je po sličnoj optužnici već je osuđen 2007. godine.

Protiv njega se vodi odvojeni poreski postupak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve