Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Žarko Puhovski: Vladajući trio u Evropskom parlamentu će imati više poteškoća nego do sada

"Videoskandal ni u Austriji nije izazvao velike promjene. U Austriji su rezultati manje-više isti kao do sada. Stranka čiji je čelnik bio akter afere je izgubila relativno malo. To nikakvog efekta nema. Ono što zaista ima efekta su velike stvari kao što je Bregzit, ekološka kriza, osjećaj da su Kina i Rusija opasne po EU i migranti", rekao je profesor Puhovski za Klix.ba

Profesor Žarko Puhovski, politički stručnjak iz Zagreba, prokomentarisao je za Klix.ba rezultate izbora za Evropski parlament, ističući da će usljed slabljenja klasičnih političkih stranaka i jačanja populističkih u Evropskoj uniji sve ostati isto – s tim što će vladajući trio imati veće poteškoće.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

“Klasične stranke – Evropska narodna partija (EPP) i Evropski savez socijaldemokrata (SD) te Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE) su slabile, ali ne tako bitno, pa će nastaviti kontrolisati Parlament. Biće sve isto kao i do sada, ali će vladajući trio imati većih poteškoća da dogovori izbore Evropske komisije i dnevni red”, kazao je profesor Puhovski.

Napomenuo je kako se nije desila populističko-desna revolucija, ili kontrarevolucija, kakva se očekivala.

“Populističke i radikalno desne stranke su ojačale. Krajnja desnica, populističke antievropske stranke i euroskeptici neće imati tehnički dovoljno ruku da zagorčavaju život vladajućoj većini u Evropskom parlamentu, ali će ih biti dovoljno da se javljaju za riječ i ometaju rad. To sa jedne strane nije loše budući da je Evropski parlament bio uveden u rutinu bez ozbiljnih pomaka, ali s druge strane će to biti pomaci u krivom smjeru”, ocijenio je Puhovski.

Upitan da li je zbog skandala u koji je upleten čelnik Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe došlo do manje podrške populističkim strankama nego što se predviđalo, profesor Puhovski odgovara: “Ni govora!”

“Videoskandal ni u Austriji nije izazvao velike promjene. U Austriji su rezultati manje-više isti kao do sada. Stranka čiji je čelnik bio akter afere je izgubila relativno malo. To nikakvog efekta nema. Ono što zaista ima efekta su velike stvari kao što je Bregzit, ekološka kriza, osjećaj da su Kina i Rusija opasne po EU i migranti”, rekao je Puhovski.

Upitan da li je, nakon proteklih izbora, iluzorno očekivati zaokret u politici Evropske unije prema Zapadnom Balkanu, Puhovski upozorava da će se sada još teže donositi odluke.

“Po mom sudu, ako dođe do preokreta, onda samo negativno, jer će se još teže donositi odluke, pa i odluke o proširenju”, istakao je profesor Puhovski.

Kada je riječ o rezultatima hrvatskih stranaka na izborima za Evropski parlament, Puhovski naglašava da su se takvi rezultati mogli očekivati, s tim da je Hrvatska demokratska zajednica Hrvatske prošla lošije, a Socijaldemokratska partija Hrvatske bolje nego što se očekivalo.

“Lista Mislava Kolakušića ispala je jača nego što se mislilo. Hrvatska se, nažalost, pokazala kao normalna evropska država u kojoj slabe vodeće tradicionalne snage umjerene desnice i umjerene ljevice, a jača populizam i desna radikalna pozicija”, kazao je profesor Puhovski.

IzvorKlix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve