Subota, 1 Oktobra, 2022
Rubrika:

Zapanjujući podaci o Putinovim gubicima u Ukrajini: Njujork Tajms tvrdi – 500 mrtvih ili ranjenih Rusa dnevno!

Ukrajina je takođe pretrpjela teške žrtve, kažu zvaničnici. Ukrajinska vlada je otkrila da između 100 i 200 vojnika sa njene strane pogine na dnevnom nivou

Zapanjujuće visoka stopa ruskih žrtava u Ukrajini znači da ruski predsjednik Vladimir Putin možda neće moći da ostvari jedan od svojih ratnih ciljeva: da ove godine zauzme čitav istočni region zemlje, kažu zvaničnici iz administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena, kao i vojni eksperti.

Sa 500 poginulih ili ranjenih ruskih vojnika svakog dana, prema najnovijim procjenama američkih obavještajnih i vojnih zvaničnika, ruski ratni napori su usporili do neuspješnih, rekli su zvaničnici.

Tempo Rusije na istoku dodatno je zakočen dolaskom američkih raketnih sistema za višestruko lansiranje, koji su ukrajinskim trupama omogućili da povrate neku teritoriju i otežali ruskim vojnicima da dođu do drugih područja.

Ranije ovog ljeta, ruske snage su zauzele Lugansku oblast Ukrajine, najistočniji dio zemlje. Ali u susjednom Donjecku, njihov napredak je zaustavljen, dobrim dijelom zbog velikih žrtava, rekli su američki vojni zvaničnici, piše Njujork tajms.

“Mislim da je bezbjedno sugerisati da su Rusi vjerovano imali 70.000 ili 80.000 žrtava u posljednji šest mjeseci”, rekao je Kolin Kal, podsekretar odbrane za politiku, novinarima u Pentagonu u ponedjeljak, misleći na poginule i povređene.

“Oni su ostvarili neke dobitke na istoku, iako ne mnogo u posljednjih nekoliko nedjelja, ali to je imalo izuzetnu cijenu za rusku vojsku zbog toga koliko je ukrajinska vojska dobro radila i sve pomoći koju je dobila”, dodaje.

Dva američka zvaničnika izjavila su da procjena ruskih gubitaka uključuje oko 20.000 mrtvih. Od tog broja, za 5.000 se vjeruje da su plaćenici iz Vagner grupe, privatne snage navodno povezane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, i strani borci. Oni su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu ovlašćeni da govore o osjetljivim vojnim pitanjima.

Američki zvaničnici kažu da su njihove procjene žrtava zasnovane na satelitskim snimcima, presretnunim komunikacijama, društvenim mrežama izvještajima medija sa terena.

Ruska vlada klasifikuje smrt vojnika kao državne tajne, a poginuli u ratu se retko spominju na državnoj televiziji. Rusija je poslednji put objavila zvaničnu cifru u martu, kada je rekla da je poginuo 1.351 vojnik. Tada su američki zvaničnici procijenili da je ta brojka bliža 5.000.

Ukrajina je takođe pretrpjela teške žrtve, kažu zvaničnici. Ukrajinska vlada je otkrila da između 100 i 200 vojnika sa njene strane pogine na dnevnom nivou.

Pošto je Ukrajina u ratu sa separatistima skoro deceniju, ima veliki broj iskusnih veterana na raspolaganju za borbu. Ipak, američki zvaničnici kažu da je ovaj sukob postao najkrvaviji kopneni rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Ali za Rusiju, veliki broj žrtava znači sporiji napredak. Rezultat je, da su “uslovi na istoku u suštini stabilizovani” i da je Rusija bila prinuđena da prerasporedi svoje snage na jug, pošto je Ukrajina intenzivirala kampanju za ponovno zauzimanje teritorija.

Putin je takođe pojačao svoje redove bivšim vojnicima. Ali efikasnost na bojnom polju je “prilično loša” rekao je novinarima prošlog mjeseca visoki zvaničnik odbrane.

“Ruska vojska je iscrpljena” rekao je Set G. Džons, direktor programa međunarodne bezbjednosti u Centru za strateške i međunarodne studije. “To ima implikacije na njihovu sposobnost da se bore sa efikasnom kopnenom kampanjom u Ukrajini”, dodao je.

Kako ruska vojska trpi velike gubitke, rekli su američki i evropski zvaničnici, ona se bori da uvede rezerviste i nove regrute u borbu, piše Njujork tajms.

Rusija je već angažovala 85 odsto svoje vojske u ratu, oslanjajući se na trupe sa dalekog istoka zemlje, kažu zvaničnici odbrane. Prije invazije na Ukrajinu u februaru, ruska vojska je imala oko 900.000 aktivnih vojnika.

“Rusi vjerovatno nemaju dovoljno efikasnih borbenih snaga da u potpunosti zauzmu Donjeck”, rekao je Džons.

Moskva je regrutovala trupe iz Čečenije i borce iz Sirije, čiji je predsjednik saveznik Vladimira Putina. Oslanjajući se na ove borce, Putin je izbjegao domaće negodovanje zbog žrtava i potrebu da se do sada raspiše opšta mobilizacija.

“Oni su povećali starosnu granicu za regrutaciju u Rusiji i radili su druge stvari da ‘zaslade’ situaciju za dobrovoljce”, rekla je Evelin Farkas, direktorka Mekejn instituta i visoki zvaničnik Pentagona za Ukrajinu u Obaminoj administraciji.

“Vuku ljude sa svih strana”, dodala je. “Osim ako ne budu imali masovnu mobilizaciju, što ne vidim da bi u ovom trenutku politički mogli da urade, biće na gubitku”, istakla je.

Nakon zauzimanja Luganska, Rusija je rekla da pauzira kampanju na istoku da bi se pregrupisala i ponovo naoružala. Ali nastavila je da granatira gradove i naselja u regionu, a njene trupe su nastavile da se bore. U međuvremenu, ukrajinske snage su krenule u ofanzivu na gradove u Donjecku, uzimajući nazad delove svoje zemlje.

Kako su se borbe intenzivirale na jugu Ukrajine, serija eksplozija je potresla je vazduhoplovnu bazu na Krimu, poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Pošto je Ukrajina u ofanzivi da povrati jug, zvaničnici kažu da će Putin morati tamo da prebaci više trupa.

Ruska vojska je izgubila toliko vojnika da su u nekim slučajevima pokušale da natjeraju zarobljene Ukrajince da se bore, kaže penzonisani general Filip M. Bridlav, koji je bio vrhovni saveznički komandant NATO-a za Evropu kada je Rusija anektirala Krim.

“Oni imaju ogroman problem sa ljudstvom i još teži problem što ljudstvo koje imaju nije dobro obučeno”, navodi on.

Izvornova.rs

Najnovije

Abazović: Promovišemo ekološku Crnu Goru na svakom mjestu

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović posjetio je danas Kolašin sa europarlamentarcem Tomasom Vajtsom. “Sa prijateljima iz EU parlamenta promovišemo ekološku Crnu Goru na svakom mjestu. Danas u...

Pavlović: Nema dileme da su DF i sateliti spremni da prekrše Ustav

Nema dileme da su DF i sateliti spremni da prekrše Ustav, ocijenio je profesor kanadskog univerziteta Alberta, Srđa Pavlović. "Sada nema nikakve dileme da su...

UŽIVO Nove muke za Putina: Rusi opkoljeni u strateški važnom gradu u Donjecku

Ušli smo u 217. dan rata u je Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 12:56 Ukrajina: U potpunosti smo okružili Liman Zvaničnik ukrajinske vojske, Serhij Čerevatji,...

Pokret Svi za naš GRAD otvorio još jednu kancelariju; Vuković: Važno je da pobijedimo...

Talas fantastične energije koja prati pokret “Svi za nas GRAD – dr Ivan Vuković” širi se svim dijelovima Podgorice. Danas je, nakon Zagoriča, Starog aerodroma...

Aničić debituje, Rudar na izazovu protiv Jezera

Rudar će sa novim trenerom pokušati da se udalji od opasne zone u Meridianbet Prvoj ligi. Nakon odlaska Srđana Nikića ekipu je preuzeo Dragan Aničić,...

Najčitanije

Povezano

UŽIVO Nove muke za Putina: Rusi opkoljeni u strateški važnom gradu u Donjecku

Ušli smo u 217. dan rata u je Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 12:56 Ukrajina: U potpunosti smo okružili Liman Zvaničnik ukrajinske vojske, Serhij Čerevatji,...

Kijev optužio Rusiju da je kidnapovala šefa nuklearne eleketrane Zaporožje

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom optužila je Moskvu da je kidnapovala šefa najveće nuklearne elektrane u zemlji, elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih...

Eksperti: Putin se hvata za slamku, Srbiji nije u interesu da sarađuje sa Rusijom koja gubi

Mobilizacija, referendumi, ankesija okupiranih ukrajinskih teritorija - najnoviji su potezi ruskog lidera Vladimira Putina, više od sedam mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Međutim,...

UŽIVO Putin anektirao 15 odsto teritorije Ukrajine pa pozvao na pregovore; Stigao odgovor Zelenskog: Kijev podnio zahtjev za članstvo u NATO

Ušli smo u 216. dan rata u je Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 20:21 -Putin na Crvenom trgu: Pobijedićemo, Rusija ovim ljudima otvara...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve