Kao i prethodnih godina i ove je Crnogorska etnička zajednica Australije na pravi način promovisala Crnu Goru na premijerskoj večeri.

Od kada je zaživjela ideja organizovanja premijerske večere, naša zajednica je bila njen stalni učesnik. Prvih godina ceremonija se, kako nam je kazao predsjednik zajednice Mihailo Mandić, održavala u hotelu Westin sa stotinjak stolova da bi zadnjih nekoliko godina organizatori bili primorani zakupiti salu sidnejskog hipodroma sa preko 200 stolova od po 10 mjesta.

“U početku je premijer obilazio svaki od stolova i tako se neposredno upoznavao sa svojim gradjanima. Danas je to nemoguća misija, ali premijer i ministri u vladi nadju vremena da bi se napravila po neka od grupnih fotografija”, priča Mandić.

I sama ceremonija te večere je doživjela određene pozitivne modifikacije koje su doprinijele ogromnom porastu popularnosti.

“Za razliku od prvih večeri kada je bilo obavezno nošenje smokinga sa leptir mašnama već neko vrijeme je oživjela ideja da se sa smokingom na isti način tretira i nacionalna nošnja. U prvom od tih nastupa naša zajednica se predstavila sa crnogorskom nošnjom i tako su se njeni nosioci (Miška, Milena i Luke) zasluženo našli na pobjedničkom postolju.

Prošla i ova godina je protekla u fantastičnom koloritu preko stotinu narodnih nošnji iz svih krajeva svijeta pa je bilo izuzetno zadovoljstvo medju njima posmatrati i našu Milenu koja je svuda gdje se našla plijenila radoznale poglede i koja je bila nezaobilazna meta fotoreportera”, kazao je Mandić.

Pored nacionalnih nošnji novitet od prošle godine je bio prikazivanje kraćih video spotova o etničkim zajednicama za šta se crnogorska na vrijeme pripremila.

“Tako smo i ovoga puta na najbolji način prezentovali Crnu Goru i Crnogorsku etničku zajednicu Australije putem nošnje i video priloga koji se povremeno vrtio na mnogobrojnim monitorima postavljenim svuda u dvorani”, istakao je on.

Ove godine je na premijerskoj večeri bilo prisutno blizu 2000 gostiju. Pored domaćina Hon. Ray Williams, Minister for Multiculturalism i Hon. Gladys Berejiklian MP, Premier of New South Wales treba istaći prisustvo mnogih diplomatskih predstavnika i značajnih biznismena koji svojim investicijama doprinose ekonomskom razvitku Australije.

U pauzama izvodjenja izuzetnog umjetničkog programa na velikim video ekranima duz cijele sale prikazivali su se prilozi etničkih zajednica.

“Bilo je pravo zadovoljstvo kao prvi prilog vidjeti na ekranima fotografije iz aktivnosti Crnogorske etničke zajednice Australije! Interesantno je napomenuti da je ministar za multikulturu Ray Williams našao vremena da, od svih stolova, sjedne samo za naš sto kada su i nastale zajedničke fotografije”, zaključio je Mihailo Mandić, predsjednik Crnogorske etnčke zajednice.

Komentari

avatar