Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Vrućine u Španiji, Portugaliji i Francuskoj, izmjerena i 44 stepena

Manje od mjesec dana nakon prošlog toplotnog talasa, živa u termometru se u ponedjeljak opet popela na neuobičajeno visoki nivo na Pirenejskom poluostrvu, gdje su izmjerena i 43 Celzijusova stepena, i na jugu Francuske. U Portugaliji izmjerena 44 stepena.

Sve češća pojava toplotnih talasa direktna je posljedica klimatskih promjena, kažu naučnici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja gasova staklene bašte.

U Španiji je najviša temperatura, 43,3 stepena, izmjerena u Kandeledi, u centralnom dijelu, objavila je španska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u centralnom dijelu, poput Sevilje i Badajoza, izmjerena su 42 stepena.

Ovaj novi toplotni talas, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom juna, “sasvim je neuobičajen” u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je u ponedjeljak Ruben del Kampo, portparol Aemeta.

Toplotni talas je počeo u nedjelju i mogao bi da “potraje devet do deset dana, pa bi tako mogao da bude treći najduži toplotni talas u Španiji od 1975. godine”, rekao je za France Presse.

“Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplotnih talasa”, dodao je Del Kampo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao da saopšti da li će biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španiji (47,4 stepena izmjerena u Montoru, blizu Kordobe, u avgustu 2021. godine).

U susjednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stepena. Premda je temperatura u ponedjeljak bila nešto niža, 42 stepena se ipak očekuju u okolini Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u srijedu.

Takva vrućina je ovih dana prouzrokovala požare u središtu zemlje.

Toplotni talas je u ponedjeljak zahvatio i Francusku s jugozapada, objavio je Meteo-France. Temperature su na dobrom dijelu francuske teritorije prelazile 30 Celzijevih stepeni, a od utorka bi mjestimično mogle da dosegnu i 39.

Vrhunac ovog talasa najvjerojatnije će biti “između subote i utorka” 19. jula, dodaje Sebastijan Leas iz Meteo-Fransa, istakavši da je još rano da se ovaj fenomen uporedi sa smrtonosnom žegom kakva je bila u ljeto 2003.

U Velikoj Britaniji, gdje se u ponedjeljak i u utorak na jugozapadu očekuju 33 Celzijeva stepena, nacionalna meteorološka služba izdala je u ponedjeljak tzv. narančasto upozorenje za “ekstremne vrućine” od nedjelje, s temperaturama višim od 35 stepeni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve