Vrhovni sud Španije odbio je da oslobodi katalonskog separatističkog lidera Oriola Žunkerasa, osuđenog na 13 godina zatvora zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, iako je izabran za poslanika u Evopskom parlamentu.

Oriol Žunkeras (Foto: Javier Barbancho/Reuters)

Bivši potpredsjednik katalonske vlade bio je u pritvoru kada je u maju na listi Katalonske republikanske ljevice (ERC) izabran u Evropski parlament. Zbog toga nije mogao da učestvuje na konstitutivnoj sjednici parlamenta i da preuzme dužnost.

U oktobru je osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u organizovanju o referenduma o nezavisnosti Katalonije, uprkos zabrani španskog Ustavnog suda.

Evropski sud pravde je u decembru presudio da je Žunkeras stekao pravo na poslanički imunitet kada je izabran za poslanika EP. Sud je naveo da osobe kao što je Žunkeras, izabrane za poslanike Evropskog parlamenta, “od trenutka proglašenja rezultata uživaju imunitet” da putuju i učestvuju na sjednicama EP i da je špansko pravosuđe, ako je procijenilo da treba da ga zadrži u pritvoru, trebalo da u najkraćem roku zatraži ukidanje imuniteta od EP.

Komentari

avatar