Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

Vojna vlast u Mjanmaru pomilovala dio zatvorenika

Oslobađanje zatvorenika je uobičajeno uoči velikih praznika, ali ovo je drugi put da vladajuća hunta to čini otkako je pučem srušila demokratski izabranu vladu Aung San Su Ći

Vojna vlast Mjanmara objavila je u subotu, 17. aprila, da je pomilovala i oslobodila više od 23.000 zatvorenika u znak obilježavanja novogodišnjeg praznika, ali nije jasno da li su među njima i demokratski aktivisti koji su uhapšeni u februaru tokom državnog udara, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Informaciju o oslobađanju zatvorenika prenijela je državna televizija koja je navela da je vrhovni komandant vojske Min Aung Hlaing pomilovao 23.047 zatvorenika, uključujući 137 stranaca koji će biti deportovani iz Mjanmara.

Oslobađanje zatvorenika je uobičajeno uoči velikih praznika, ali ovo je drugi put da vladajuća hunta to čini otkako je pučem srušila demokratski izabranu vladu Aung San Su Ći, što je pokrenulo svakodnevne demonstracije.

Prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, koje vodi evidenciju o žrtvama i hapšenjima, snage bezbjednosti su ubile najmanje 726 demonstranata od vojnog puča 1. februara, dok je uhapšeno 2.728 osoba, uključujući i premijerku Su Ći.

U Mjanmaru, kao i različitim djelovima Indije i Nepala Nova godina se dočekuje sredinom aprila.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve