Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

Vijetnam ratifikovao trgovinski sporazum sa EU

Kada stupi na snagu narednog mjeseca, EU će ukinuti 85 odsto carina na vijetnamsku robu, postepeno smanjujući ostatak u narednih sedam godina

Vijetnam je danas ratifikovao sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom koji će, kako se očekuje, podstaći proizvodni sektor i izvoz zemlje koja se se oporavlja od pada ekonomije izazvanog pandemijom korona virusa.

foto Rojters

Poslanici su odobrili sporazum pošto su se prvi put od početka pandemije sastali u Narodnoj skupštini. Ugovor je potpisan u Hanoju u junu prošle godine, a Evropski parlament ga je ratifikovao u februaru.

Kada stupi na snagu narednog mjeseca, EU će ukinuti 85 odsto carina na vijetnamsku robu, postepeno smanjujući ostatak u narednih sedam godina.

Vijetnam će ukinuti 49 odsto uvoznih carina na izvoz iz EU, a ostatak će postepeno ukidati u periodu od najviše 10 godina.

Primena sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Vijetnama ” ne može da dođe u boljem trenutku za Vijetnam koji je na putu ekonomskog oporavka posle višemesečnog zatvaranja zbog COVID-19”‘, rekao je ekonomista Pam Či Lan, bivši savetnik nekoliko vijetnamskih premijera.

Vijetnamu je prioritet bilo javno zdravlje i bezbjednost od trenutka kada je korona virus buknuo u Kini.

Zatvorio je granicu sa Kinom u januaru, a sa ostatkom sveta u februaru, i uveo strogi karantin koji je trajao do kraja aprila.

Oštre mere su doprinele da se u Vijetnamu zarazi samo nešto više od 300 ljudi, bez ijednog smrtng slučaja i bez novozaraženih skoro dva meseca, ali zato su ograničenja kretanja robe i ljudi pogodili proizvodni sektor.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve