Nakon sukoba na ulicama Karakasa, u kojima je povrijeđeno više od 100 osoba, javnosti su se obratili i predsjednik Venecuele Nikolas Maduro i lider opozicije Huan Guaido.

Guaido se s nepoznate lokacije obratio se svojim simpatizerima.

“Danas Maduro nema podršku vojske”, tvrdi Gvaido u dvoipominutnom video snimku nastalom na nepoznatoj lokaciji.

“Prvog maja nastavljamo borbu na ulicama cijele zemlje”, rekao je Guaido.

Dodao je da ovo što se događa nije vojni udar, nego “miroljubljiva pobuna” protiv tirana koji se boji da pokaže svoje lice narodu Venecuele.

Dodao je i kako stanovnici Venecuele sada imaju šansu da izbore svoju budućnost.

“Cijela Venecuela mora biti na ulicama”, zaključio je.

Nakon što se na internetu pojavilo oraćanje Gvaida, javio se i Maduro.

On je, prenosi Gardijan, kazao kako je puč poražen.

Maduro se tokom obraćanja okružio političarima i vojnim licima. Rekao je da je Gvaidoov pokušaj puča poražen i zatražio aplauz za, kako je kazao, hrabru vojsku.

Rekao je i da se Venecuela nikad neće predati “imperijalističkim silama”.

Maduro je u podužem govoru kao jednog od glavnih pokretača puča imenovao Leopolda Lopeza kog je nazvao fašistom. Rekao je da je urota otkrivena u 4:15 hi ujutro. Dodao je kako su pojedini osumnjičeni već ispitani.

“Ovo ne može proći nekažnjeno. Svi oni koji su umiješani moraju se predati”, rekao je Maduro.

Vlada je, kaže Maduro, imala “čelične živce” i sprovela je efikasnu akciju.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopes upozorio je da će vojska pribjeći sili ako bude potrebno pošto su objavljeni snimci kako se opozicione pristalice kreću prema predsjedničkoj palati u Karakasu, javlja Raša Tudej.

“Svako ko nasilno dođe do predsjedničke palate Miraflores nasilno će biti i poražen”, rekao je Padrino u televzijskom obracanju koje je, kako navodi RT, svojevrsno upozorenje masi koja se uputila ka palati.

On je takođe rekao da opozicionog lidera Huana Gvaida, koji je pozvao vojsku na pobunu i rušenje predsjednika Nikolasa Madura, smatra odgovornim za svaku eventualnu smrt na ulicama, istovremeno optuživši protivnike vlade da “žele krvoproliće”.

Podsjetimo, u utorak ujutro po lokalnom vremenu, odnosno oko podne po našem, Huan Gvaido putem Tvitera pozvao je na svrgavanje Nikolasa Madura. Nakon toga uslijedio je haos u Karakasu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve