Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Veliki porast napada na novinarke tokom 2021. godine

Najviše slučajeva dokumentovano je u Bjelorusiji, a Koalicija je u Srbiji zabilježila jedan slučaj verbalnog uznemiravanja

Nasilje nad novinarkama u Evropi povećano je za 16,7 odsto u prvih devet meseci 2021. u odnosu na celu 2020. godinu, prema novom izvještaju Koalicije za žene u novinarstvu.

Najviše slučajeva dokumentovano je u Bjelorusiji, a Koalicija je u Srbiji zabilježila jedan slučaj verbalnog uznemiravanja.

Od 1. januara do 1. oktobra Koalicija je registrovala ukupno 149 slučajeva nasilja, uključujući fizičke i verbalne napade, seksualno uznemiranje, hapšenja, prijetnje i onlajn „trolovanje“.

Novinarke su najugroženije u Bjelorusiji, gdje je dokumentovano 46 slučajeva ove godine.

Zatim slijede Rusija sa 28, Gruzija sa 16, Ujedinjeno Kraljevstvo sa 11 i Francuska sa sedam slučajeva.

Srbija je među zemljama u kojima je zabilježen jedan slučaj, kao i Bosna i Hercegovina, a u Crnoj Gori i Hrvatskoj su bila po dva slučaja.

„Broj napada na novinarke, i novinare generalno, vjerovatno je mnogo veći od onoga o kojem mi i Koalicija izvještavamo. Što se tiče nasilja prema ženama, ono što je poznato samo je vrh ledenog brega“, izjavila je Kamil Petit iz Evropske federacije novinara za briselski portal Euraktiv.

Najveći rast je zabilježen kada su u pitanju pritvaranja, pravno uznemiravanje i fizički napadi.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve