Britanska vlada je objavila planove za specijalne događaje u noći 31. januara, kada će zvanično napustiti Evropsku uniju, ali je ministar finansija Sadžid Džavid danas priznao da bi neki sektori britanske privrede mogli trpjeti negativne posljedice.

foto AFP

Džavid je za Fajnenšel tajms rekao da britanski zakoni u budućnosti neće biti usklađivani s EU i da bi te promjene mogle štetiti nekim kompanijama. EU je trenutno najveći trgovinski partner Velike Britanije.

“Neće biti usklađivanja, nećemo biti oni koji samo prihvataju propise, nećemo biti dio jedinstvenog tržišta i nećemo biti u carinskoj uniji – i to ćemo uraditi do kraja godine”, rekao je Džavid, misleći na rok za završetak po svim očekivanjima teških trgovinskih pregovora s ostatkom EU.

Velika Britanija će formalno napustiti EU u ponoć 31. januara, ali će nastaviti da se pridržava propisa EU tokom 11-omjesečnog prelaznog perioda.

Ta zemlja će postati prva koja je ikada izašla iz EU a vlada planira da to obilježi nizom dešavanja.

Premijer Boris Džonson planira da se obrati naciji nakon sjednice vlade na sjeveru Engleske. To će biti prilika se naglase planovi vlade da pomognu tom ekonomski uništenom regionu.

Komentari

avatar