Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Velika Britanija: Laburisti ubjedljivo pobijedili, Kir Starmer budući premijer, težak poraz konzervativaca na izborima

Konzervativna stranka odlazi sa vlasti posle 14 godina, pokazuju preliminarne procjene rezultata sa opštih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu održanih u četvrtak

Britanci su glasali. Vimbldon i izbori ne idu zajedno, bar ne za Torijevce. Prve preliminarne procjene poslije zatvaranja birališta u Velikoj Britaniji pokazuju da je Laburistička partija odnijela neprikosnovenu pobjedu nad Konzervativcima.

Konzervativna stranka odlazi sa vlasti posle 14 godina, pokazuju preliminarne procjene rezultata sa opštih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu održanih u četvrtak.

Izlazne ankete objavljene odmah nakon zatvaranja birališta pokazuju da je najviše glasova osvojila partija Laburista sa 410 mjesta u Donjem domu, što bi za stranku predstavljalo ogroman dobitak od preko 200 mjesta. Predviđa se da konzervativci zadržavaju samo 131 mjesto, što je gubitak od više od 200 mjesta.

Četrnaest godina vladavine konzervativaca obilježila su politička i ekonomska previranja, i čak pet konzervativnih premijera koji su samo u posljednjih osam godina boravili u čuvenom Dauning strit 10.

Ko je Kir Starmer, budući premijer

Starmera su članovi stranke izabrali da predvodi laburiste 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpjela svoj najgori poraz na opštim izborima u posljednjih 85 godina.

Odmah je proglasio za svoju misiju da stranku ponovo učini “izbornom”.Četiri godine kasnije Starmer se sprema da preuzme najviši posao u Britaniji.

Kritikovali su ga zbog nedostatka harizme, ali su se njegovi napori da laburiste odvede nazad u centar britanske politike isplatili.

Tokom vođenja stranke, Starmer je metodično zamrzavao elemente krajnje lijevog krila laburista, socijalistički nastrojenog, koji je ojačao pod prethodnim liderom labursita Džeremijem Korbinom.

Iako su laburisti izgubiti neke glasove lijevo orjentisanih glasača čini se da je u cjelini Starmer imao pobjedničku strategiju.

Najdžel Faraž konačno ulazi u britansku “visoku politiku”

Nakon što decenijama čami na krajnjoj desnici britanske politike, nesposoban da osvoji mjesto u parlamentu uprkos osam prethodnih pokušaja, Najdžel Faraž će konačno preuzeti mjesto za svoju lokalnu izbornu jedinicu Klakton, u jugoistočnoj Engleskoj.

Ukupna podrška Reformi na nacionalnom nivou premašuje dvocifren broj biračkog tijela, pa će tako ovoj stranci u Donjem domu značajno porasti popularnost. Prema preliminarnim rezultatima osvojili su 13 mjesta u Donjem domu.

Politički analitičari kažu da su antiimigrantske poruke Reforme uticale na to da osvoje dio glasova birača Konzervativne stranke.

Iako Faraž neće uskoro preuzeti vlast, izgleda da se sprema da se vrati u žižu britanske politike i da će, uz značajnu podršku javnosti, možda imati ogroman uticaj na britansku politiku, dok se Konzervativci budu oporavljali od razornog poraza.

Liberal-demokrate osvojile su 61 mesto u Donjem Domu prema preliminarnim projekcijama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vidov
05.07.2024-08:48 08:48

Kir Starmer jeste samoproklamovani sionista, i, iako iz hrišćanske porodice, ide u jevrejsku reformsku sinagogu, djeca uzgajana u jevrejskim tradicijama i žena mu je Jevrejka a svoje glavne zadatke vidi u borbi sa antisemitizmom i u absolutnoj podršci Izraelu. Zato je i pobedio.