Vlada Borisa Džonsona smatra da parlament drži čitavu državu kao taoca, čime je povećan pritisak na poslanike da podrže Džonsonov predlog za održavanje vanrednih izbora u decembru.

Boris Džonson

Međutim, pošto opoziciona Laburistička stranka čeka da Evropska unija zvanično odobri odlaganje Bregzita, a druge dvije parlamentarne stranke zahtijevaju još ranije održavanje izbora, izgleda da predlog Džonsonove vlade neće biti usvojen, prenosi Rojters.

Velika Britanija je trebalo da napusti Evropsku uniju u četvrtak, ali uprkos tvrdnjama vlade da je 31. oktobar još uvijek zvaničan datum, rijetki su oni koji očekuju da će Džonson ispuniti svoje obećanje da će Britanija izaći iz Unije do četvrtka, pošto je EU odobrila novo odlaganje.

Sve britanske političke partije su saglasne da su izbori potrebni kako bi se prevazišla kriza, ali ne mogu da se usaglase oko vremena održavanja.

Iz Džonsonovog kabineta navode da će premijer učiniti sve da dođe do izbora koji će privesti Bregzit kraju, kao i da razmišlja o predlozima drugih partija.

Poslednji parlamentarni izbori su održani prošle godine, tako da građani Britanije ne moraju na izbore do 2022. godine. Ukoliko vanredni izbori ipak budu raspisani, potrebno je da od trenutka raspisivanja do izlaska na birališta prođe najmanje pet sedmica.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve