Vatrogasci u Parizu rekli su Rojtersu da su njihovi napori usmjereni na sprječavanje kolapsa sjeverne kule i spašavanje umjetničkih djela u zadnjem dijelu katedrale.

Oni su sa mjesta događaja rekli da nije jasno da li će biti u stanju da spriječe požar da nastavi da se širi i tako zaustave dalja uništenja.

“Nismo sigurni da smo u stanju da zaustavimo širenje na drugu kulu i zvonik Notre Dama”, rekao je Žan-Klod Galet na mjestu događaja.

“Ako se sruši, možete samo da zamislite koliko će biti štete”, rekao je on.

“Narednih sat i po biće presudno”

Portparol vatrogasne jedinice u Parizu rekao je Rojtersu da je sledećih sat i po vremena “presudno” kako bi se utvrdilo da li se požar može zadržati.

Stotine vatrogasaca je na licu mjesta, a vatrogasna brigada u Parizu kaže da čini sve što može da dovede “užasnu vatru” pod kontrolu.

“Koriste se sva sredstva, osim kanadera, koji bi, ukoliko bi se upotrebili, mogli dovesti do kolapsa čitave strukture katedrale”, objavio je on.

Još uvijek nije poznato šta je izazvalo požar.

Televizija “Frans 2” je izvjestila da policija slučaj trenutno vodi kao incident.

Katedrala Notr Dam je bila usred rekonstrukcije, neki njeni djelovi su bili pod skelama, dok su bronzane statue uklonjene prošle nedelje zbog radova.

Francuski mediji citiraju vatrogasce koji su izrazili sumnju da je požar “potencijalno povezan” sa radovima na rekonstrukciji, navodi agencija.

Incident se dogodio pošto je dragulj gotske arhitekture prolazio kroz veliku rekonstrukciju u vrijednosti od 11 miliona evra (12,43 miliona dolara), a očekivalo se da će radovi na renoviranju biti završeni oko 2022. godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve