Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Vatikan: Žene i laici moći će glasati na idućem sastanku biskupa

Papa Franjo odobrio je izmjene normi koje regulišu Biskupski sinod, vatikansko tijelo koje okuplja svjetske biskupe na periodične sastanke, nakon decenije zahtjeva žena da imaju pravo glasa

Vatikan je, najavljujući zaokret u Katoličkoj crkvi, saopštio da će žene i laici moći da glasaju na sljedećem svjetskom saboru biskupa na jesen u Rimu.

Prva faza završnog skupa “Sinode o sinodalnosti”, velikog skupa na svjetskom nivou o budućnosti Crkve, biće održana u oktobru u Rimu, a sekretarijat Sinoda danas je objavilo pravila za učestvovanje na tom okupljanju biskupa.

Papa Franjo odobrio je izmjene normi koje regulišu Biskupski sinod, vatikansko tijelo koje okuplja svjetske biskupe na periodične sastanke, nakon decenije zahtjeva žena da imaju pravo glasa.

Vatikan je u srijedu objavio izmjene koje je Papa odobrio, a koje naglašavaju njegovu viziju da vjernici laici preuzmu veću ulogu u crkvenim poslovima koji su do sada bili povjereni samo kleru, biskupima i kardinalima.

– Uz biskupe, nadbiskupe i ostale pripadnike klera koji su odabrani na lokalnim biskupskim konferencijama sudjelovat će 70 članova iz nebiskupskih redova koji predstavljaju ostale vjernike Božjeg naroda (…) i koji dolaze iz lokalnih crkava, stoji u dokumentu.

Njih 70 odabrao je papa Franjo s popisa od 140 ljudi.

– Zatražio je da pola njih budu žene i da se uzme u obzir nazočnost mladih, objavio  je sekretarijat Sinoda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve