Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Vatikan: Poslije tri vijeka otkriveno stepenište kojim je po vjerovanju hodao Isus

Sveto stepenište, na latinskom jeziku poznato je kao Scala Sancta, bilo je prekriveno drvenim daskama koje su stare 300 godina, no nakon dva mjeseca opsežnog projekta restauracije, izložen je izvorni mramor

Posjetioci Rima, ovog Uskrsa mogu doživjeti nevjerovatno iskustvo: penjati se stepenicama kojima je Isus, prema vjerovanju, hodao kada ga je Pilat izveo pred sud, neposredno pred raspeće.

AP

Sveto stepenište, na latinskom jeziku poznato je kao Scala Sancta, bilo je prekriveno drvenim daskama koje su stare 300 godina, no nakon dva mjeseca opsežnog projekta restauracije, izložen je izvorni mramor. Drveni okvir dao je postaviti 1723. godine papa Inocent XIII.

Na tri mjesta na stubama na kojima su pale kapi Isusove krvi obilježene su srednjovjekovnim krstovima. Posjetioci se na ovom mjestu zaustavljaju da ih poljube i penju se kroz 28 mramornih stepenica na koljenima.

Restauracija je takođe pokazala iznenađujuće otkriće: duboke brazde u mramoru uzrokovane stoljetnim habanjem od koljena i stopala hodočasnika.

Na vrhu stubišta nalazi se soba Sveti od Svetih. Nekada je to bila privatna kapela pape i sadrži relikvije svetaca, te jednu od najstarijih ikona Isusa pronađenih u Rimu iz 5. vijeka.

Stepenice će uskoro opet biti prekrivene drvetom kako bi se zaštitio mramor, ali sljedećih nekoliko sedmica svi posjetioci Rima mogu hodati ili barem kleknuti na ono za što se vjeruje da su izvorni koraci Isusa.

IzvorKlix

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve