Utorak, 2 Marta, 2021
Rubrika:

Vatikan objavio nove detalje o svom bogatstvu i brojnim nekretninama

Nuncio Galantino, kojeg je papa Franjo prije dvije godine zadužio za centralizaciju vatikanske imovine, kaže da je umoran od “senzacionalističkih” priča o papinskom bogatstvu.

Prestižne adrese u Parizu, Londonu i Ženevi te 3000 nekretnina u Rimu – Vatikan je otkrio nove detalje o svom carstvu nekretnina, njegovim izvorima prihoda i skandalima.

Nuncio Galantino, kojeg je papa Franjo prije dvije godine zadužio za centralizaciju vatikanske imovine, kaže da je umoran od “senzacionalističkih” priča o papinskom bogatstvu.

“Jednostavno nije istina kad ljudi kažu da većina nekretnina u Rimu pripada Katoličkoj crkvi i Vatikanu”, rekao je biskup koji je na čelu Uprave za imovinu Apostolske Stolice (APSA) za AFP.

Razmjere vatikanskih posjeda ipak zapanjuju, a upravljanje jednom građevinom u Londonu izazvalo je veliki skandal u srcu Katoličke crkve.

Vijek ulaganja

Ulaganja počinju 1929. godine kada je Lateranskim ugovorom Kraljevine Italije i Svete Stolice osnovana nezavisna Država Grada Vatikana. Sporazum s Italijom uključivao je obeštećenje za posjede koji su oduzeti bivšoj Papinskoj Državi.

Među oduzetom crkvenom imovinom bila je velika Kvirinalska palača. Nekoć je bila dom tridesetorici papa, a danas je rezidencija italijanskog predsjednika.

Tadašnji papa Pio XI. odlučio je dobiveni novac uložiti u nekretnine, uključujući u inostranstvu, “kako bi osigurao slobodu i nezavisnost Crkve”, rekao je Galantino.

APSA godinama upravlja sa 737 nekretnina u srcu Pariza oko bulevara Saint-Michel, gradske četvrti Odeon i Elizejskih poljana, površine gotovo 56.000 kvadratnih metara u vrijednosti oko 595.5 miliona eura.

U Londonu ima 27 nekretnina – kod Trga svetog Jakova, u četvrti Kensington i Ulici Bond, površine oko 4.600 kvadratnih metara koje se procjenjuju na oko 108.5 miliona eura.

U Švajcarskoj, posebno u Ženevi i Lozani, Crkva u vlasništvu ima 140 posjeda koji pokrivaju 16.000 kvadratnih metara i vrijede više od 91 miliona eura.

Neprocjenjiva imovina u Italiji

Vatikan je u Rimu izgradio zgrade, a najviše u dvije glavne ulice koje se spajaju kod Trga svetog Petra, uključujući poznatu “ulicu pomirenja” Via della Conciliazione.

Danas je APSA zadužena za iznajmljivanje 2.400 stanova te 600 kancelarija i trgovina u Italiji, što joj je donijelo 99 miliona eura 2019. godine.

Oko 15 odsto ih je na otvorenom tržištu, za 30 odsto je subvencionisan najam, posebno osoblju i penzionerima, a ostatak su zdanja u kojima su vatikanske institucije ili se besplatno posuđuju školama i univerzitetima.

Galantinov cilj je unaprijediti “isplativost” vatikanske imovine, napominjući da su neki stanovi prazni, a drugi dotrajali.

Navodi da je teško utvrditi vrijednost imovine u Italiji, ne samo zato što su zgrade poput Bazilike svetog Petra neprocjenjive, nego bi se i njihova vrijednost mogla rastegnuti do nekoliko milijardi eura samo za nekretnine koje su na tržištu najma.

Dodatno, postoje na stotine stanova kojima upravlja ministarstvo koje nadgleda misionarske aktivnosti Crkve, čime uprihode još tri do četiri milijarde eura, navodi ekonomski list “Il Sole 24 Ore”.

APSA još uvijek izrađuje popis svoje imovine u Italiji, a Galantino se nada da će se to završiti do proljeća.

Sporni poslovi

Papa Franjo stavio je nedavno pod kontrolu APSA londonska imanja koja je moćni državni sekretarijat, centralna uprava Vatikana, steklo indirektnim poslovima preko italijanskih posrednika.

Među njima je zgrada na adresi Sloane Avenue 60, u srcu londonske ekskluzivne četvrti Čelsi koja je kupljena u dvije faze od 2014.

Italijanski finansijer koji je u tom poslu djelovao kao vatikanski posrednik uhapšen je prošle godine zbog optužbi za korupciju, ali je u međuvremenu oslobođen.

Godinu ranije vatikanska policija provela je racije u kancelarijama Državnog sekretarijata, a prošle godine naprasno je otpušten kardinal Anđelo Bećiu koji je u vrijeme dogovaranja tog posla bio njegov visoki funkcioner.

Crkvi je ugled narušen i nakon što je investicioni fond sa sjedištem na Malti, koji upravlja još jednim njenim londonskim imovinskim portfeljom s pet luksuznih stanova, novac iskoristio za ulaganje u film “Rocketman” o glazbenoj zvijezdi Eltonu Džonu, homoseksualcu.

Papa je rekao da se želi povući iz svih tih ulaganja što je prije moguće kako bi smanjio svaki rizik od narušavanja ugleda Crkve.

Skandali s imovinom nisu ništa novo. Vatikanski sudovi prošli mjesec su osudili bivšeg šefa Vatikanske banke (IOR) na devet godina zatvora zbog pronevjere i pranja novca povezanih s koruptivnim poslovima s nekretninama.

Najnovije

U utorak sunčano do 18 stepeni

U utorak pretežno sunčano. Na sjeveru prijepodne umjerena ili povećana oblačnost, a po kotlinama moguća magla. Vjetar slab do umjeren, tokom jutra ponegdje i pojačan, sjevernih...

Serija A: Milan bez dva prvotimca protiv Udinezea

Tek što se ekipa kompletirala, Milan će u narednom periodu ponovo biti desetkovan. Predstojeći meč protiv Udinezea propustiće Zlatan Ibrahimović i Hakan Čalhanoglu. Oba igrača povrijedila...

Kotor: Zimske karnevalske fešte kroz dokumentarni zapis

Navikli smo da se Zimske kotorske karnevalske fešte održavaju svake godine u februaru. Zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, JU Kulturni centar "Nikola Đurković" ove...

Požar iznad Budve, nema opasnosti po objekte i građane

Na brdu iznad Budve, nadomak mjesta Stanjevići, rano jutros je izbio požar, a prema pisanju portala RTV Budva nema opasnosti po građane i objekte. ,,Požar...

Evropska komisija podnosi prijedlog o izgledu kovid pasoša

Evropska komisija će predstaviti prijedlog za digitalne antikovid vakcinacione pasoše u martu, koji bi mogli da budu jedan od uslova za slobodno putovanje širom...

Najčitanije

Povezano

Vlahović: Bila je čast da budem crnogorski ambasador pri Svetoj Stolici i Malteškom redu

Ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović poručio je da mu je bila čast da bude crnogorski ambasador pri Svetoj Stolici i Malteškom redu. "Bila...

Ambasador Vlahović odlikovan ordenom Veliki malteški krst za zasluge

Ambasada Crne Gore pri Suverenom Viteškom Malteškom Redu (SVMR) dobila je obavještenje da će ambasador Miodrag Vlahović biti odlikovan ordenom "Velikog malteškog krsta za...

Vatikanski muzeji se otvaraju nakon 88 dana

Vatikaski muzeji, među kojima i Sikstinska kapela, ponovo će od ponedeljka biti otvoreni za posjetioce nakon što su zbog pandemije korona virusa bili zatvoreni...

Papa Franjo primio vakcinu protiv korona virusa

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo koji ima 84 godine, primio je danas vakcinu protiv korona virusa prvog dana vakcinacije u Vatikanu, prenijeli su mediji. Papa...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve