Vakcina protiv korona virusa ne smije da bude luksuz dostupan izabranima, već univerzalno zajedničko dobro, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

foto Beta/AP

Govoreći na 73. Sjednici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Lajenova je istakla da su posljednja tri mjeseca pokazala koliko je važno udružiti snage zarad individualnog i kolektivnog zdravlja.

“Samo dvije sedmice nakon prvog izbijanja koronavirusa, laboratorije širom svijeta, od Južne Koreje do Njemačke bile su u mogučnosti da rade na potpunoj sekvenci genoma koronavirusa. Za nekoliko dana, razvili su test na virus. To je bilo moguće zbog dijeljenja informacija na globalnom nivou”, istakla je Lajenova.

Ocjenjuje da u vremenu globalne pandemije, međunarodna sardnja bi trebalo da se odvija bez poteškoća.

“Sada je vrijeme da djelujemo. Moramo da se borimo i pobijedimo koronavirus na svim kontinentima. Potrebni su nam testovi, lijekovi, vakcina, i oni moraji biti dostupni svima”,, poručila je predsjednica Evrposke komisije.

Lajenova podsjeća i da je SZO nedavno pozvala sve narode da udruže snage, kako bi se ne samo pronašli lijek i vakcina, već postali dostupni širom svijeta. Ističe da je EU odmah reagovala i na virtuelnoj donatorskoj konferenciji, čiji je bila domaćin, prikupljeno je osam milijardi dolara.

“U ovakvim vremenima, najveći čin hrabrosti je da igramo kao tim “, poručila je Lajenova.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve