Petak, 1 Jula, 2022
Rubrika:

UŽIVO Ukrajina dobila status kandidata za članstvo u EU

Evropski parlament prihvatio je, sa 529 glasova za, 45 protiv i 14 suzdržanih, Rezoluciju kojom se šefovi država članica EU-a, koji će u četvrtak i petak učestvovati na Samitu EU-a, pozivaju da Ukrajini i Moldaviji omoguće kandidatski status za članstvo u Uniji.

U toku je 119. dan rata u Ukrajini. Evropski čelnici će danas na sastanku u Briselu i formalno započeti dugi put Ukrajine ka članstvu u EU jer se očekuje da će donijeti pozitivnu odluku oko dodjele statusa kandidata, nakon što je pozitivnu preporuku dala Evropska komisija prošle sedmice. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da ruske snage pokušavaju da unište gradove u istočnoj regiji Donbasa na isti način kao što su uništili Mariupolj. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija preusmerava trgovinu i izvoz nafte u zemlje BRIKS-a, koje je nazvao „pouzdanim“ i istovremeno kritikovao zapadne zemlje zbog sankcija koje su uvedene Moskvi.

22:11 – Mišel: Ključni korak na putu ka EU

Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji, objavio je predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel na Tviteru.

“U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni korak na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost”, naveo je Mišel.

20:51 Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

Premijer Luksemburga Gzavije Betel napisao je na Tviteru da je Evropski savjet dao Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo u EU.

„Istorijski momenat i signal nade za ukrajinski narod“, poručio je on u tvitu.

O postignutom dogovoru šefova država i vlada na samitu u Briselu tvitovao je i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

“Dogovor, Evropski savjet je upravo odlučio da da status kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji. Istorijski trenutak”, napisao je on na Tviteru.

20:01 – Američko oružje stiglo u Ukrajinu

Američki višecjevni bacači raketa (MLRS) tipa Himars stigli su u Ukrajinu, objavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Tviteru.

MLRS-ovi su dio novog američkog paketa vojne pomoći Ukrajini, koji je najavljen 15. juna.

“Ljeto će biti vruće za ruske okupatore. Za neke od njih će biti posljednje”, objavio je Reznikov.

18:38 Putin optužio Zapad: Svoje greške prebacuju na cijeli svijet

Vladimir Putin je danas pozvao na jaču saradnju zemalja BRICS-a dok je Zapad optužio da sankcijama izaziva krizu.

“Samo na temelju iskrene i obostrano korisne saradnje možemo tražiti izlaze iz krizne situacije koja se razvila u globalnoj ekonomiji zbog nepromišljenog i sebičnog djelovanja pojedinih država”, rekao je Putin obraćajući se video vezom na skupu.

Ruski je predsjednik optužio Zapad da “koristi financijske mehanizme” kako bi “prebacio vlastite greške u makroekonomskoj politici na cijeli svijet”, prenosi Index.

Putin smatra da su odnosi Rusije i Kine najbolji u istoriji te je nahvalio strateško partnerstvo sa Kinom sa ciljem suprotstavljanja uticaju SAD.

18:36 Šojgu: Rusija i Bjelorusija moraju hitno ojačati svoju odbranu

Rusija i Bjelorusija “moraju preduzeti hitne zajedničke mjere” kako bi ojačale svoje odbrambene sposobnosti, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, a prenosi ruska prorežimska agencija Interfaks.

Šojgu je to rekao na sastanku sa svojim kolegom iz Bjelorusije.

“Okolnosti su takve da zahtijevaju preduzimanje hitnih zajedničkih mjera kako bi se ojačale odbrambene sposobnosti obje zemlje te povećala borbena spremnost, ali i zajednička regionalna protivvazdušna odbrana”, rekao je Šojgu.

Portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, danas je ponovio da ruske snage ne kradu ukrajinske žitarice.

Podsjetimo, ukrajinski ambasador u Ankari je ranije ovog mjeseca rekao da su turski kupci među onima koji plaćaju za žitarice koje je Rusija ukrala od Ukrajine, dodavši kako traži pomoć Turske u identifikaciju i privođenju pravdi odgovornih za tu krađu.

Na pitanje o komentaru turskog šefa diplomatije Mevluta Čavušoglua, koji je rekao da će Ankara istražiti te navode, Peskov je rekao: “Trebali biste to pitati ministarstvo vanjskih poslova. Rusija nije ukrala nikakve žitarice”.

Prošlog mjeseca ruski predsjednik Putin rekao je zapadnim liderima da je spreman za pregovore o dozvoljavanju izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka. Naime, više od 20 miliona tona žitarica blokirano je u ukrajinskim lukama zbog pomorske blokade koju provodi ruska ratna mornarica.

16:00 “Situacija u Sjeverodonjecku teška ali stabilna”

Ukrajinska vojska je saopštila da je situacija u gradu Sjeverodonjecku “teška”, ali “stabilna”, rekao je Aleksij Hromov, zamjenik načelnik Glavne operativne uprave ukrajinskog Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

“Za sada je situacija teška, stabilna, borbe su u toku”, rekao je Hromov.

“Naši vojnici imaju na raspolaganju oružje i podržavaju ih artiljerijske jedinice, ali nažalost, neprijatelj ima vatrenu prednost”, rekao je on.

Hromov je istakao da je Rusija oštetila rute za snabdijevanje ovog grada, ali je rekao da je vojno rukovodstvo pronašlo način da pošalje municiju i da izvuče ranjene iz grada.

15:37 “Rusija kontroliše 55 odsto teritorije Donjecka”
Oko 45 odsto regiona Donjecka je pod kontrolom ukrajinskih snaga, dok je ostalih 55 odsto pod kontrolom Rusije.

“Veoma je teško reći da ostatak gradova i teritorija u Donjecku kontroliše neprijatelj, jer te gradove uništava neprijatelj”, rekao je Pavlo Kirilenko, načelnik vojne administracije Donjecke oblasti.

Kirilenko je govorio i o koncetraciji bataljonskih taktičkih grupa u Slavjansku i Limanu. “Pred ukrajinskim snagama su ozbiljne bitke”, rekao je on.

15:26 Raketni sistem iz SAD stigao u Ukrajinu

Američke donacije novog višecevnog raketnog sistema “Himars” ili MLRS stigle su u Ukrajinu.

Ukrajinski ministar odbrane najavio je dolazak preciznih lancera raketa.

“Himars je stigao u Ukrajinu”, napisao je Aleksij Reznikov. “LJeto će biti vruće za ruske okupatore. I poslJednje za neke od njih”, dodao je.

15:23 Još jedna eksplozija u Sverdlovskoj regiji Ruske federacije

Nastavlja se ukrajinska odbrana, a eksplozije na teritoriji Ruske federacije su sve češće. Pogledajte još jedan video snimak eksplozije u Sverdlovskoj regiji u Rusiji.

14:48 Irski premijer: Putin se ponaša nemoralno, koristi hranu kao oružje

Irski premijer Majkl Martin rekao je da se ruski predsJednik Vladimir Putin ponaša potpuno nemoralno i da koristi hranu, energente i migracije kao oružje.

Martin je u Briselu, uoči samita zvaničnika EU i Zapadnog Balkana, kazao da Evropska unija “ne želi, u bilo kom obliku, da posreduje pojavi gladi”.

“A toga se sada realno plašimo zbog problema sa izvozom žitarica iz Ukrajine. Putin koristi hranu, energente i migracije kao oružje”, rekao je Martin.

14:35 “Ruske snage pokušavaju da opkole naše trupe u Lisičansku”

Ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe koje brane istočni grad Lisičansk na liniji fronta, izjavio je danas predstavnik Generalštaba ukrajinske vojske Aleksij Gromov.

“Neprijatelj nije prestao da pokušava da stvori uslove za opkoljavanje jedinica naših snaga u oblasti Lisičanska”, poručio je na onlajn brifingu Gromov, prenosi agencija Rojters.

Ranije danas je britansko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ruske snage koje napreduju ka južnim prilazima Donbasu i gradu Lisičansku, vrše sve veći pritisak na ukrajinske trupe u ovom regionu, uključujući i susjedni Sjeverodonjeck.

14:19  – Evropski parlament izglasao Rezoluciju o kandidatskom statusu Ukrajine i Moldavije

Evropski parlament prihvatio je, sa 529 glasova za, 45 protiv i 14 suzdržanih, Rezoluciju kojom se šefovi država članica EU-a, koji će u četvrtak i petak učestvovati na Samitu EU-a, pozivaju da Ukrajini i Moldaviji omoguće kandidatski status za članstvo u Uniji.

To isto treba omogućiti i Gruziji, kada se vlada te zemlje pobrine za prioritete koje je navela Evropska komisija, naveo je EP u saopštenju.

„Ukrajinci, Moldavci i Gruzijci zasužuju da žive u slobodnom, demokratskom i prosperitetnim državama koje su ponosne i posvećene članice evropske porodice“, navodi se.

14:04 “Borba za Lisičansk i Sjeverodonjeck je dostigla vrhunac”

Aleksij Arestovič, savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine, rekao je na nacionalnoj televiziji da je “borba za Lisičansk i Sjeverodonjeck dostila svoj vrhunac”.

“Ova faza izgleda zastrašujuće sa vojne tačke gledišta”, rekao je on.

Arestovič je ovo uporedio sa “18. rundom” bokserskog meča.

14:01 Evropski parlament: Ukrajini dati status kandidata u EU bez odlaganja

Evropski parlament usvojio je rezoluciju sa 529 glasova za i 45 protiv u kojoj se lideri Evropske unije pozivaju da odobre Ukrajini status kandidata u EU “bez odlaganja”.

Glasanje – održano na sastanku Evropskog savjeta koji se održava u Briselu – takođe je pozvalo lidere da daju status kandidata Moladaviji i Gruziji “kada njena vlada ispuni niz političkih i društvenih reformi” koje je ustanovila Evropska komisija.

U neobavezujućoj rezoluciji se navodi da bi dodjeljivanje statusa kandidata Ukrajini “poslalo jasnu političku poruku, potvrđujući da su dotične zemlje napravile neopoziv izbor evropskog puta”.

13:44 Peskov o smanjenoj isporuci gasa Evropi

Smanjenu isporuku ruskog gasa Evropi, može se objasniti tehničkim problemima sa turbinama, a ne političkim razlozima, rekao je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da “nema skrivene agende”.

Rusija ostaje pouzdan snabdijevač gasom i striktno ispunjava sve svoje obaveze, rekao je Peskov novinarima tokom konferencijskog poziva.

“Međutim, problemi sa održavanjem Gaspromovih turina u Evropi doveli su do smanjenja snabdijevanja. Čudno je uvlačiti politiku u sve”, dodao je on.

13:39 Turska istražuje tvrdnje da su Rusi ukrali ukrajinsko žito

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Ankara istražuje tvrdnje da je ukrajinsko žito ukrala Rusija poručivši da neće dozvoliti da se bilo kakvo ukradeno žito unese u Tursku.

Ukrajinski ambasador u Ankari rekao je početkom juna da su turski kupci među onima koji su primali žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine, dodajući da je zatražio pomoć Turske da identifikuje i uhapsi osobe odgovorne za te navodne pošiljke.

Zvanična Moskva je demantovala tvrdnje da je krala ukrajinsko žito.

13:39 Predsednik Dume: Lideri EU bi trebalo da “ohlade glave”

Lideri Evropske unije bi trebalo da “ohlade glave”, jer zbog njihovih odluka stradaju građani, izjavio je danas predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Volodin je ovaj komentar dao osvrćući se na izjavu predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je utorak ocijenila da bi stanovnici Evrope jednostavnim spuštanjem temperature u svojim domovima za dva stepena mogli da nadomjeste sve isporuke gasa preko gasovoda “Sjeverni tok”, navodi Sputnjik.

13:37 Tri krstareće rakete pogodile grad Nikolajev

Tri krstareće rakete pogodile su danas ukrajinski lučki grad Nikolajev, dok je protivvazdušna odbrana oborila još dvije rakete u blizini grada Odese na jugu Ukrajine, navodi se u saopštenju ukrajinskih oružanih snaga.

Rojters prenosi da je vojska saopštila da je jedan njegov civil ranjen u napadima na Nikolajev. Tvrdnje nijesu provjerene iz nezavisnih izvora.

13:00 Lavrov: Ukrajina i Zapad da razminiraju crnomorske luke

Napori Turske i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da riješe ukrajinski problem žita davno bi donijeli rezultate da nije bilo destruktivne pozicije Kijeva, ocijenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa svojim iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom, prenosi TAS S.

„Napori koje sada ulažu i Turska i generalni sekretar UN, generalno bi odavno bili uspješni da su Ukrajina i njeni Zapadni gospodari riješili problem čišćenja crnomorskih luka od mina“, istakao je on, prenosi TAS S.

12:36 Kremlj odustaje od simbola rata?

Kremlj možda planira da “rebrendira“ svoju invaziju na Ukrajinu, nakon što su zvaničnici naredili da se uklone ogromni transparenti sa proratnim simbolima “Z” i “V” sa istaknutih zgrada.

12:29 Upozorenje šefice britanske diplomatije Liz Tras na krizu sa žitaricama

Šefica britanske diplomatije Liz Tras je upozorila da krizu sa žitaricama u Ukrajini globalni lideri moraju da reše tokom sljedećih mjesec dana jer će se u suprotnom svijet suočiti sa „destruktivnim posljedicama“.

Tokom posjete Ankari Tras je rekla da je razgovarala s turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom o saradnji dvije zemlje na obezbjeđivanju garancija da će žitarice iz Ukrajine biti transportovane.

Čavušoglu je rekao da Turska ozbiljno shvata tvrdnje da Rusija krade ukrajinske žitarice i da istražuje ove navode. On je dodao da Ankara neće dozvoliti da žitarice koje je ukrala Rusija ili bilo koja druga zemlja dođu do Turske.

12:05 Njemačka aktivirala drugu fazu plana za vanredno snabdijevanje gasom

Njemačka je aktivirala drugu fazu od ukupno tri koliko ima njen plan za vanredno snabdijevanje prirodnim gasom. Vlada Njemačke saopštila je da je aktivirala fazu “uzbune”, zbog smanjenja isporuke ruskog gasa i visokih cijena tog energenta na tržištu.

Treća faza plana označava „vanrednu situaciju“, a Njemačka vlada je navela da je ranije obavijestila evropske partnere o odluci.

Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Vlada je dodala da su skladišta gasa trenutno popunjena do 58 odsto kapaciteta, što je više u odnosu na prošlu godinu, kao i da do decembra bez dodatnih mjera nije moguće da se popuni 90 odsto skladišnih kapaciteta.

11:38 Šolc: Potreban Maršalov plan za Ukrajinu

Njemački kancelar Olaf Šolc najavio je u srijedu da želi da razgovara o obrisima „Maršalovog plana za Ukrajinu“ sa liderima Grupe sedam zemalja na predstojećem samitu u Njemačkoj.

Šolc


11:13 Mišel: Uvjeren sam da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za EU

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je pred početak sastanka lidera EU i zemalja zapadnog Balkana u Briselu da je uveren da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za članstvo u EU.

“Ovo je odlučujući trenutak za EU. Uvjeren sam da ćemo danas Ukrajini i Moldaviji dati status kandidata i da ćemo izraziti jasnu i snažnu evropsku perspektivu za Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju”, rekao je Mišel.

Mišel

On je dodao da u EU postoji snažna politička volja da se evropski proces sa Zapadnim Balkanom oživi i da se pošalje vrlo jasna i snažna poruka.

Mišel je naveo da se radi na predlozima za što skorije otpočinjanje pregovora EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. “To nam je jedan od glavnih prioriteta i uradićemo sve da ostvarimo rezultat”, dodao je Mišel.

U vezi sa situacijom u BiH, Mišel je naveo da će EU da se postara da svi napori u vezi sa BiH imaju pozitivan efekat u ublažavanju političkih tenzija i funkcionisanju institucija u zemlji.

10:10 UNHCR: Više od osam miliona ljudi napustilo Ukrajinu

Više od osam miliona ljudi napustilo je do sada Ukrajinu od početka sukoba 24. februara, saopšteno je iz UNHCR.

To su najnoviji podaci koje je sinoć objavilo tijelo UN nadležno za izbjeglice, prenosi Rojters.

09:45 Ruske snage zauzele još dva mjesta kod Lisičanska i Severodonjecka

Ruske snage zauzele su naselja Loskutivka i Rai-Oleksandrivka, južno od ukrajinskih gradova Lisičansk i Severodonjeck, rekao je danas guverner Luganska Sergej Gajdaj. Ti gradovi su trenutno u fokusu ruske ofanzive, naveo je on, prenosi Rojters.

Gajdaj je dodao da ukrajinske snage nastavljaju odbranu Severodonjecka i obližnih sela Zolote i Vovčojrovka.

09:03 U ruskom napadu na Nikolajev pogođeni terminali za skladištenje žitarica

U ruskom granatiranju lučkog grada Nikolajeva u Ukrajini pogođena su dva terminala za skladištenje žitarica, javila je agencija AFP.

Ilustracija

Jedna osoba je lakše povrijeđena u napadu, rekao je portparol kompanije koja upravlja terminalima na Crnom moru.

Dva silosa su zapaljena, a jedan je oštećen.

Terminali, zatvoreni od prvog dana ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, obuhvataju skladište, dio za pretovar žitarica i pogon za proizvodnju biljnog ulja.

Luke Nikolajev i Odesa su blokirane od početka sukoba, što je zaustavilo pomorski transport poljoprivrednih sirovina.

08:33 Zarobljeni Britanci i Marokanac pripremaju žalbe na smrtnu kaznu

Dvojica britanskih državljana i jedan Marokanac koji su zarobljeni u proruskoj, samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) pripremaju žalbe na smrtnu kaznu, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

7:23 – Čelnici EU danas odlučuju o Ukrajini, očekuje se da će dobiti status kandidata

Evropski čelnici će danas na sastanku u Briselu i formalno započeti dugi put Ukrajine ka članstvu u EU jer se očekuje da će donijeti pozitivnu odluku oko dodjele statusa kandidata, nakon što je pozitivnu preporuku dala Evropska komisija prošle sedmice.

7:03 – Zelenski: Rusi žele da unište gradove u Donbasu kao što su Mariupolj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da ruske snage pokušavaju da unište gradove u istočnoj regiji Donbasa na isti način kao što su uništili Mariupolj.

Tokom noćnog obraćanja, Zelenski je rekao:

“U Donbasu su konstantni masovni vazdušni i topovski udari. Cilj okupatora u tom smjeru ostaje isti – oni žele korak po korak uništiti cijeli Donbas. Cijeli. Lisičansk, Slovjansk, Kramatorsk, – oni imaju za cilj pretvoriti sve te gradove u Mariupolj. Potpuno ih unišititi.”

Zelenski je opet apelirao da im se pošalje više teškog naoružanja. “Zato više puta naglašavamo ubrzanje isporuke oružja Ukrajini”, rekao je.

Najnovije

Kovačev resor tvrdi da su samo izjednačili SPC sa Svetom Stolicom

Ministarstvo pravde, u odgovoru na upit Pobjede, izjednačilo je ugovor koji je država Crna Gora potpisala sa Svetom Stolicom sa ugovorom koji se očekuje...

SAD najavljuju novu vojnu pomoć Ukrajini dok se NATO sprema za dugu borbu

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da će Sjedinjene Države poslati Ukrajini novo oružje i vojnu pomoć u vrijednosti od 800 miliona dolara, i...

U IME OCA I NOVCA Crkva Srbije treća po bogatsvu: Godišnji prihod više od...

Crkva Srbije koja sebe naziva Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), a poznata je kao svetosavska sekta (SS), spada u red najbogatijih organizacija na teritoriji te...

Putinova ratna propaganda – laž naoružana do zuba

Piše: Tomislav Marković Urednici naše stvarnosti primetili su da poneka činjenica o kremaljskom režimu uspeva da se probije i do našeg malog zakutka, pogotovo otkad...

Pogled na urbanizam ”Bloka 5” u Titogradu (VI)

Za aktuelno.me Piše: Miodrag Draga Blažo'a BAJKOVIĆ, univ. dipl. inž. arh. - iz Građanah (Riječka nahija) ''Blok 5'' je stambeni blok koji - izgradnjom ''Bloka 6''...

Najčitanije

Povezano

UŽIVO Ruske snage napustile Zmijsko ostrvo, napadi na rafineriju nafte u Lisičansku

Danas je 127. dan rata u Ukrajini. Na istoku Ukrajine nastavljene su žestoke borbe, posebno za grad Lisičansk u Luganskoj oblasti. Istovremeno, ukrajinske snage...

UŽIVO Ruske snage nastavljaju napade u Ukrajini, žestok napad na Mikolajev; NATO proglasio Rusiju direktnom prijetnjom

Ušli smo u 126. dan rata u Ukrajini. Najmanje tri osobe su poginule, a pet je ranjeno u raketnom napadu na stambenu zgradu u...

UŽIVO Britanija: Postoji stvarna opasnost da bi Putin mogao napasti izvan granica Ukrajine; Peskov: Sve može da se završi do kraja dana, ovo su...

Danas je 125. dan rata u Ukrajini. Broj žrtava ubijenih u ruskom raketnom napadu na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku porastao je na...

Dojče vele: Crna Gora – kako bez ruskih i ukrajinskih turista?

Turistička sezona u Crnoj Gori dobro je počela. Ipak, izvjesno je da zbog rata u Ukrajini ove godine neće biti ruskih i ukrajinskih turista...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve