Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

UŽIVO Žestoke borbe na jugu Ukrajine; Medvedev zaprijetio Evropi hipersoničnim napadima

Ruske snage pucale su na ukrajinske spasioce koji su pokušavali doći do poplavljenih područja u regiji Herson koja su pod kontrolom Rusije, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Zelenski je to komentarisao u ekskluzivnom intervjuu njemačkom tabloidu Bild objavljenom u srijedu. Tri smrtna slučaja povezana s poplavama zabilježena su u Oleškiju koji drže Rusi. Hiljade ljudi već su evakuisane iz dijelova regije Herson dok voda nastavlja nadirati niz rijeku Dnjepar koja dijeli teritorije pod kontrolom Rusije i Ukrajine.

Danas je 470. dan rata u Ukrajini, razvoj događaja pratite uživo na Portalu Aktuelno.

22:38 Visoki NATO zvaničnik kazao da imaju plan u slučaju nuklearne katastrofe u Zaporožju

NATO je razradio planove za različite scenarije koji bi se mogli dogoditi u vezi s ratom punog opsega u Ukrajini, posebno za nuklearni incident u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) pod ruskom okupacijom.

Baiba Braže, pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu politiku kazala je ovo u intervjuu za portal Evropska pravda.

Braže je napomenula da ne želi spekulisati o različitim scenarijima koji bi se mogli odvijati u ZNPP-u, uglavnom zbog rušenja brane hidroelektrane Kakhovka, što predstavlja opasnost za hlađenje nuklearnih blokova.

“Postoji jasno objašnjenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i izjava Rafaela Grosija, generalnog sekretara IAEA, o tome da postoji dovoljna količina vode potrebna za hlađenje blokova u sljedećih nekoliko mjeseci. Dakle, sada je važno iskoristiti ovo vrijeme kako bismo se pripremili za sve moguće izvanredne situacije i osigurali odsustvo rizika od nove katastrofe”, rekla je.

21:50 Američko-britanski odgovor Kini i Ukrajini: Bajden i Sunak dogovorili novo partnerstvo

Britanski premijer Rishi Sunak i američki predsjednik Joe Biden dogovorili su novo partnerstvo kako bi jačali ekonomsku sigurnost dvaju tradicionalnih saveznika u odgovoru na sve veći utjecaj Kine i posljedice ruske invazije na Ukrajinu.

21:20 Poplava u Ukrajini za sobom povukla nebrojene mine

Mine koje je nakon uništenja brane Nova Kahovka poplava povukla za sobom po regiji južne Ukrajine mogle bi predstavljati prijetnju u nadolazećim decenijama, objavio je danas Crveni krst.

20:27 Opasnost od kolere nakon uništenja brane: “Svaki čas bismo mogli otkriti slučajeve”

U Ukrajini je pojačan sanitarni nadzor nakon rušenja brane jer je uzročnik kolere prisutan u okolini premda zasad nije otkriven nijedan slučaj bolesti, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).Zbog plavljenja velikog područja nakon rušenja brane Kahovke na rijeci Dnjepru, na jugu Ukrajine, “epidemiološki nadzor bolesti koje se prenose vodom je pojačan”, rekla je zvaničnica za hitne operacije SZO Teresa Zakaria na konferenciji za medije.

SZO navodi da od početka ruske invazije 24. februara 2022. u Ukrajini nije otkriven nijedan slučaj kolere. No, istakla je Zakaria, “uzorci uzeti iz okoline pokazuju da je patogeni agens prisutan, što znači da rizik postoji”.

“Dakle, mogli bismo svaki čas otkriti slučajeve bolesti i dobro sarađujemo s ukrajinskim ministarstvom zdravstva kako bismo se uvjerili da su spremni mehanizmi za uvoz vakcina čim ono bude potrebno”, istakla je.

19:19 AP pregledao snimak dronom: Nema dokaza da su Ukrajinci granatirali branu

Snimke dronom ostataka brane Nova Kahovka pokazuju da nema nikakvih dokaza za napad granatiranjem, objavio je Associates Press nakon pregleda snimka.

Rusija je, podsjetimo, optužila Ukrajinu da je granatirala branu i izavala njeno uništenje.

No, dijelovi brane koji su i dalje iznad površine vode ne pokazuju nikakve znakove oštećenja granatama niti “ožiljke” od šrapnela kakvi su tipični za granatiranje.

Ukrajina pad tvrdi da je Rusija raznijela branu iznutra, što je nemoguće provjeriti videom snimljenim izvan. Analitičari smatraju da je uništenje brane postavljanjem eksploziva u unutrašnjosti puno vjerojatniji scenarij, čemu doprinosi i činjenica da je brana prije uništenja bila potpuno pod kontrolom ruskih snaga.

19:05 Ruski mediji: General izvijestio Putina o odbijanju ukrajinskog napada u Zaporožju

Ruski general izvijestio je predsjednika Vladimira Putina danas kako su ruske snage odbile veliki ukrajinski napad u južnoj regiji Zaporižja, objavila je ruska režimska agencija Tass.

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je ranije danas da su ruske snage izdržale žestoke noćne pokušaje ukrajinskih vojnika da probiju frontu u Zaporižju i nanijele im teške gubitke, prema Reutersu.

Rusko ministarstvo obrane večeras je objavilo video isječak u kojem se vidi kako zapovjednik nazvan general pukovnik Aleksander Romančuk govori kako su ruske snage odoljele ukrajinskom napadu u Zaporižju​

18:45 Američki mediji: Ukrajinska ofanziva je počela. Britanci: Kijev ima inicijtivu

Kolaps brane Nova Kahovka dogodio se uoči očekivane ukrajinske kontraofanzive, što je izgledno nova faza rata u kojem je živote izgubilo već nekoliko desetina hiljada ljudi.

NBC News, pozivajući se na izvore iz ukrajinske vojske, prenosi kako je ofanziva već počela. Washington Post citira “četiri pojedinaca” iz oružanih snaga koji govore isto.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga, upitan o tim izvještajima, odgovorio je kako „nema takvih informacija”. Ukrajinska vojska ranije je putem društvenih mreža videosnimkom pozvala na tišinu oko svojih operacija.

18:35 Žestoke borbe na jugu. Je li to ukrajinska ofanziva ili varka?

Posljednjih nekoliko dana obilježeno je značajnim intenziviranjem borbi južno od Zaporožja, prema ključnom gradu Tokmaku. Iako je situacija još uvijek vrlo zbunjujuća, neki ruski vojni blogeri nagađaju da bi ovo mogao biti početak dugo očekivane ukrajinske ljetne ofanzive.

Satelitsko praćenje NASA-e potvrđuje ono što su ruski blogeri već iznijeli: područje oko Tokmaka i Orihiva bilo je prvo pod vrlo teškim pripremnim bombardiranjem, a potom je uslijedio ukrajinski pokušaj probijanja ruskog obrambenog sistema prema Tokmaku.

Ovo područje fronta dugo je smatrano vjerovatnom za ukrajinski napad prema Melitopolju, među ostalim zato što je Tokmak važno željezničko čvorište i ruski logistički centar s ključnim komunikacijskim linijama prema Mariupolju i Berdjansku.

Rusija se dugo bojala ukrajinskog napretka ovdje, gradeći višeslojne odbrane, uključujući cik-cak rovove, “zmajeve zube”, minsko polje i druge prepreke, a područje je dodatno pojačano vojnim i medicinskim osobljem.

Na Telegramu ruski vojni bloger “War Gonzo” odbacuje tvrdnje da je ukrajinska ofanziva “zaglibila”, navodeći da je to još “preuranjeno reći” i opisujući “tešku noć” za ruske snage oko Orihiva.

“Direktno s mjesta događaja: neprijateljska pješadija nastavlja prilaziti i pokušava se utvrditi u smjeru Orihiv-Tokmak. Neprijateljska artiljerija i tenkovi i dalje intenzivno djeluju na naše položaje.

Naše trupe drže liniju i ne dopuštaju probijanje fronte, uništavajući neprijateljsku snagu i opremu. Prema informacijama s terena, naši borci uspjeli su onesposobiti tenk sličan Leopardu, ali još uvijek nije moguće sa sigurnošću identifikovati uništenu opremu”, objavio je.

Drugi ruski online izvori govore o napadu pješadije, pri čemu je selo Robotine bilo fokus ukrajinskih napada u posljednja 24 sata, a u tom sektoru su aktivne i ukrajinska i ruska avijacija.

Danas su takođe stigli izvještaji da je ruska okupacijska administracija naredila evakuacije iz naselja oko Tokmaka.

Međutim, ostaje nejasno predstavlja li borba u području Tokmaka glavni ukrajinski napor. Iako se čini da je više od običnog izviđanja, moguće je da su nedavni potezi varka osmišljena da uvjeri Moskvu da će glavni napad biti u smjeru Melitopolja.

Glavni stožer Ukrajine takođe će koristiti trenutni napad za prikupljanje aktivnih obavještajnih podataka o kvaliteti ruskih odbrambenih položaja, navodi Guardian.

18:11 UN: Ako Rusija odobri, poslaćemo pomoć za evakuaciju civila

UN je pristao da rasporedi osoblje koje će pomoći u evakuaciji civila iz okupiranog Hersona ako Rusija odobri pristup, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajina je garantovala siguran prolaz humanitarnih radnika UN-a u poplavljena područja, ali Rusija mora pružiti iste garancije, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Dogovoreno je da će UN odmah povećati količinu pomoći i poslati dodatne snage u Kherson i druge pogođene regije”, navodi se u saopštenju nakon sastanka ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe i UN-ove humanitarne koordinatorice Denise Brown.

Ukrajina je optužila Rusiju da nije evakuisala stanovnike iz okupiranog Hersona, na lijevoj obali Dnjepra te da je granatirala evakuisane civile na desnoj obali.

18:00 Ukrajina: Najmanje 9 ranjenih u ruskom granatiranju Hersona tokom nastavka evakuacije

Rusko granatiranje ranilo je najmanje devet osoba u Hersonu dok se stanovništvo evakuisalo zbog poplava, tvrdi Ukrajina.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je u saopštenju na Telegramu da je granatiranje počelo tokom evakuacije građana čiji su domovi bili poplavljeni.

Kabinet glavnog tužioca isprva je saopštio da je jedna osoba poginula u ruskom granatiranju, ali je kasnije javljeno da nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. Izvijestio je da su još četiri osobe ranjene u obližnjem selu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe je ponovilo optužbe da je Rusija napustila ljude na teritoriju koji je okupirala. “Rusija nastavlja sprječavati Ukrajinu da spasi ono najvrjednije – ljudske živote”, reklo je ministarstvo.

17:28 Novinar Guardiana objavio fotke iz potopljenog sela
Novinar Guardiana Dan Sabbagh tvitao je fotografiju iz sela Bilozerka, zapadno od Hersona. Tamo je dvadesetak kuća pod vodom.

17:15 Velika Britanija najavila nove sankcije protiv Bjelorusije

Velika Britanija je najavila novi paket sankcija protiv Bjelorusije zbog njene uloge u omogućavanju ruske invazije na Ukrajinu. Sankcije uključuju zabranu uvoza i nove mjere usmjerene na sprječavanje internet propagande.

Paket sankcija takođe se sastoji od zabrane uvoza zlata, cementa, drva i gume iz Bjelorusije i blokiranja izvoza u Bjelorusiju iz Britanije novčanica i mašina, kao i robe, tehnologije i materijala koji bi se mogli koristiti za proizvodnju hemijskog i biološkog oružja.

Vlada je rekla da će moći spriječiti određene bjeloruske medijske firme da “šire propagandu u Ujedinjenom Kraljevstvu” s kompanijama društvenih medija i pružaocima internet usluga koji ograničavaju pristup web stranicama sankcionisanim bjeloruskim medijskim organizacijama.

“Ovaj novi paket pojačava ekonomski pritisak na Lukašenka i njegov režim, koji aktivno olakšava ruske ratne napore i ignorira teritorijalni integritet Ukrajine”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

16:53 Medvedev zaprijetio hipersoničnim napadima

Bivši ruski predsjednik i bliski saveznik Vladimira Putina Dmitrij Medvedev na Telegramu je zaprijetio hipersoničnim napadima, nakon što je nekadašnji glavni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen u intervjuu za Guardian upozorio da bi članice NATO-a mogle razmjestiti trupe u Ukrajinu. Medvedev je krenuo s kritikom Rasmussena, nazivajući ga neinteligentnom osobom koja je potpuno izgubila razum.

“Je li iko od vas pitao stanovništvo tih zemalja? Ko od njih želi rat s Rusijom? Očito podržavate ideju hipersoničnih napada na Evropu, zar ne? A što Uncle Sam (SAD) misli o svemu ovome? Ovo će svakako uticati i na njih”, zaprijetio je Medvedev, koji trenutno vrši dužnost zamjenika predsjednika ruskog Vijeća bezbjednosti.

“Ovo je upravo primjer onoga što se događa kada postanete savjetnik pohlepnim gnjidama poput korumpiranih nacista”, objavio je Medvedev na Telegramu.

16:49 Rusi i dalje napadaju poplavljena područja i otežavaju evakuaciju; Pronađena još jedna žrtva

Okupatori i danas granatiraju Hersonsku oblast, uprkos tome što tamo i dalje traje evakuacija stanovništva iz brojnih naselja koja su pod vodom, javljaju ukrajinski mediji.

U mjestu Vasilivka danas je pronađeno tijelo još jednog čovjeka koji je stradao usljed poplava. U pitanju je 53-godišnjak koji je juče odbio da se evakuiše.

15:49 Kremlj: Putin ne planira posjetiti poplavljena područja u Hersonu

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira posjetiti poplavljena područja ukrajinske regije Herson, čije dijelove kontrolišu ruske snage, saopštio je Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Putin pomno prati situaciju u južnoj Ukrajini nakon rušenja brane Kahovka te da je pozdravio napore spasioca. “Putin stalno prima izvještaje o njihovim akcijama”, kazao je Peskov

15:24 Šojgu: Odbili smo pokušaje Ukrajinaca da probiju liniju fronta u Zaporožju

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su ruske snage preko noći odbile pokušaje ukrajinskih snaga da probiju liniju fronta u južnoj regiji Zapoožju, prenijela je ruska novinska agencija RIA.

Četiri odvojena ukrajinska napada su zaustavljena, kijevske snage bile su prisiljene na povlačenje uz teške gubitke, citirala je agencija Interfax Šojgua.

Ove tvrdnje njesu nezavisno provjerene.

15:07 Eksplozije u okupiranom Lugansku, djelovi grada su u dimu

U Lugansku, koji je pod okupacijom ruskog agresora, odjekuju eksplozije.

Djelovi grada su u dimu, a za sada nije poznato više informacija.

14:15 Eksplozija na cjevovodu amonijaka negativno utiče na sporazum o izvozu žitarica

Eksplozija na cjevovodu amonijaka u Ukrajini može imati “negativan uticaj” na budućnost sporazuma o izvozu žitarica koji je od presudne važnosti za snabdijevanje svijeta hranom, upozorio je danas Kremlj.

Moskva je u srijedu saopštila da je u ponedjeljak dignut u vazduh cjevovod za amonijak koji povezuje ruski grad Toljati s ukrajinskom lukom Odesom, i za to optužila ukrajinsku diverzantsku grupu. Amonijak je ključni sastojak azotnog đubriva.

“To može imati samo negativan efekat”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kijev je odbacio optužbe Moskve da je odgovoran za eksploziju, navodeći da su ruske snage odgovorne za taj incident na sjeveroistoku Ukrajine.

Rusija traži da se taj cjevovod koji ne radi od početka ruske invazije Ukraijne u februaru 2022, ponovo aktivira u okviru pregovora sa UN o produženju sporazuma o žitaricama kojim je omogućen izvoz miliona tona iz Ukrajine.

Sporazum Rusije, Turske, UN i Ukrajine, potpisan u julu 2022, više puta je obnavljan, posljednji put u maju na dva mjeseca, poslije intenzivnih pregovra. Moskva je tražila da se poštuje drugi dio sporazma koji se odnosi na njen izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

Peskov je rekao da će eksplozija na cjevovodu za amonijak jasno komplikovati produžavanje sporazuma.

12:55 Crveni krst: Mine koje plutaju decenijama mogu predstavljati opasnost za civile

Mine koje plutaju rekom Dnjepar nakon uništenja brane Kahovka mogle bi decenijama koje dolaze predstavljati veliku opasnost za civile širom južne Ukrajine, saopštio je Crveni krst.

Vode su odnijele veliki broj mina postavljenih tokom 15-mjesečnog rata i niko ne zna gdje se nalaze. Moguće je da su i dalje u minskim poljima, ali je moguće i da su u rječnom mulju ili u poljoprivrednim poljima, baštama ili putevima na velikoj površini.

„U prošlosti smo znali gdje je opasnost. Sad, ne znamo. Znamo samo da su negdje nizvodno. Sa strepnjom iščekujemo sve vijesti“, rekao je šef Odeljenja za dekontaminaciju oružja pri Međunarodnom komitetu Crvenog krsta Erik Tolefsen, dodajući da su u Danskoj 2015. bile aktivne podvodne mine iz Drugog svjetskog rata, prenio je Rojters.

12:20 Stoltenberg: Prioritet NATO-a je da pomogne Ukrajini da Putin ne pobjedi

Generalni sekretar NATO-a kaže da je prioritet alijanse pomoć Ukrajini u ratu sa Rusijom.

„Moramo ojačati poziciju Ukrajine na bojnom polju kako bi ishod ovog rata osigurao da Ukrajina prevlada kao suverena nezavisna nacija i da predsjednik Putin ne pobjedi“, rekao je Jens Stoltenberg tokom podkasta uživo sa ambasadorkom SAD pri NATO-u Džulijanom Smit.

„Ono što znamo jeste da Ukrajinci sada imaju sposobnosti, oružje, municiju, a takođe i obuku koju pružaju saveznici i partneri NATO-a“, rekao je on, napominjući da Kijev ima kapacitete koji su mu potrebni da oslobodi teritoriju.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

12:00 Fotografije potopljenog Hersona

(Reuters)
(Reuters)
(Reuters)

11:49 Zelenski stigao u Herson, obilazi dio područja kojima prijete poplave

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski stigao je jutros u Herson i trenutno obilazi područja koja su ugrožena od poplava nakon urušavanja brane u Novoj Kahovki.

Ukraine war: Zelensky visits area flooded by destroyed dam as 5 reported dead in Russian-occupied town | South China Morning Post

On se sastao i sa lokalnim zvaničnicima.

Fotografija 1: Iz časa u čas: Zelenski stigao u Herson, obilazi dio područja kojima prijete poplave

Podsjetimo, danas su stigle informacije i o prvim žrtvama, a voda se i dalje širi, pri čemu su hiljade kuća poplavljene.

10:53 Guverner Hersonske oblasti kaže da je 600 kvadratnih kilometara pod vodom

Oko 600 kvadratnih kilometara ukrajinske Hersonske oblasti na jugu zemlje poplavljeno je, a 68 odsto se odnosi na lijevu obalu rijeke Dnjepar, koja je pod ruskom okupacijom, rekao je u četvrtak pokrajinski guverner. Oleksandr Prokudin je na komunikacijskoj platformi Telegram napisao da je prosječna razina vode u četvrtak ujutro iznosila 5.61 metar.

Otprilike 14.000 kuća je poplavljeno nakon što je pukla ukrajinska brana Kahovka, a oko 4300 ljudi je evakuirano, objavila je u četvrtak ruska novinska agencija u vlasništvu države TASS, navevši kao izvor sigurnosne službe.

10:00 Poplavljeno 14.000 domova, evakuisano gotovo 4300 ljudi u Hersonu pod ruskom okupacijom

Ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na hitne službe u okupiranom južnom dijelu ukrajinske regije Herson, rekla je da je do 14.000 domova poplavljeno, a gotovo 4300 ljudi evakuirano.

U ažuriranom statusu na Telegramu, TASS je izvijestio: Nakon proboja hidroelektrane poplavljeno je više od 14.000 kuća, a evakuisano je gotovo 4300 ljudi, javljaju hitne službe. Ljekarima su se obratile 23 osobe, 21 je hospitalizirana, izvijestila je zdravstvena služba.

9:21 – Satelitske slike otkrivaju potopljeni grad

Uništavanje brane je izazvalo poplave u nekoliko područja oko rijeke Dnjepar i prisililo hiljade ljudi da napuste svoje domove.

Satelitske slike objavljene u ranim jutarnjim satima pokazuju da je Oleški, grad na lijevoj obali rijeke, gotovo u potpunosti potopljen. U području pod ruskom okupacijom izbili su požari i ljudi su se žalili na nestanak struje.

7:49 – Zelenski: Rusi pucaju na spasioce

Ruske snage pucale su na ukrajinske spasioce koji su pokušavali doći do poplavljenih područja u regiji Herson koja su pod kontrolom Rusije, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Zelenski je to komentarisao u ekskluzivnom intervjuu njemačkom tabloidu Bild objavljenom u srijedu.

7:33 – Objavljene prve smrti nakon poplava

Tri smrtna slučaja povezana s poplavama zabilježena su u Oleškiju koji drže Rusi.

Hiljade evakuisanih

Hiljade ljudi već su evakuisane iz dijelova regije Herson dok voda nastavlja nadirati niz rijeku Dnjepar koja dijeli teritorije pod kontrolom Rusije i Ukrajine.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za rušenje brane Kahovke koja je vodom opskrbljavala Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, a na području je koje ukrajinske snage žele da oslobode.

Rušenje brane je prouzrokovalo porast vodostaja Dnjeipra, nagnavši hiljade civila da napuste područje pod vodom dok se strahuje od ekološke katastrofe.

7:19 – Velika opasnost od mina

Probijanje velike brane u južnoj Ukrajini imaće katastrofalan učinak na lociranje nagaznih mina, upozorio je Međunarodni odbor Crvenogi krsta (ICRC), prenosi BBC.

Erik Tollefsen, voditelj jedinice ICRC-a za kontaminaciju oružjem, upozorio je da su izbačene mine u poplavi izazvale veliku zabrinutost ne samo za stanovnike Hersona, već i za one koji dolaze u pomoć. “Znali smo gdje su opasnosti”, rekao je on za novinsku agenciju AFP. “Sada ne znamo.”

“Znamo samo da su negdje nizvodno.” Natalija Humeniuk, portparolka južnog vojnog zapovjedništva Ukrajine, izjavila je za ukrajinsku televiziju da su “mnoge protivpješadijske mine (u područjima koja su zauzeli Rusi) sada postale plutajuće mine”. “Predstavljaju veliku opasnost”, rekla je ona objasnivši da će vjerovatno eksplodirati ako se sudare ili udare negdje.

6:56 – Članice NATO-a mogle bi poslati trupe u Ukrajinu, upozorava bivši šef saveza

Skupina zemalja NATO-a možda će biti voljna da pošalje trupe u Ukrajinu ako države članice, uključujući SAD, ne pruže opipljiva bezbjednosna jemstva Kijevu na samitu saveza u Vilniusu, rekao je bivši generalni sekretar NATO-a Anders Rasmussen. Rasmussen, koji je obavljao dužnost službenog savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za mjesto Ukrajine u evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi, bio je na turneji po Evropi i Washingtonu kako bi procijenio promjenjivo raspoloženje prije početka kritičnog samita 15. jula.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve