Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

UŽIVO Ukrajinska vojska: Bahmut je glavna meta Rusima, situacija je vrlo teška; Njemačka: Stiže novi talas izbjeglica

Ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara, koje su dogovorile grupa G7 i Australija, nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Američka obavještajna zajednica očekuje da će se smanjeni tempo borbi u Ukrajini nastaviti u narednim mjesecima, izjavila je direktorka Nacionalne obavještajne službe SAD Avril Hejns.

Danas je 285. dan rata u Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO.

20:59 Rusi granatirali Herson

Šef regionalne vojne administracije Jaroslav Januševič rekao je da su ruske snage još jednom granatirale stambena naselja u Hersonu.

To uključuje napade na privatne stambene zgrade i drugu civilnu infrastrukturu, prema Januševiču.

Jedan civil je u Hersonu poginuo, a dvojica su ranjena u subotu, rekao je on.

19:52 “Rusija širi teorije zavjere o kloniranim ukrajinskim vojnicima”

Ministarstvo odbrane Ukrajine oglasilo se na Tviteru o dezinformacijama koje navodno širi Rusija.

“Prošlog proljeća, ruska propaganda o genetski modifikovanim ukrajinskim golubovima. Sada, teorije zavjere o ‘kloniranim’ ukrajinskim vojnicima. Sljedeći će biti ‘super vojnici’ genetski modifikovani u tajnim biološkim laboratorijima. Kapetan Ukrajina? Ne. Svaki vojnik ukrajinskih oružanih snaga je superheroj”, piše ministarstvo.

19:24 Turska ne odustaje od napora za organizovanje pregovora Moskve i Kijeva

Turska će nastaviti da ulaže napore pokušavajući da organizuje pregovore između Rusije i Ukrajine o rješavanju aktuelne krize, izjavio je danas Ibrahim Kalin, portparol turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

17:39 U Ukrajini više od 500 mjesta i dalje bez struje

Više od 500 ukrajinskih lokaliteta i dalje je danas bez struje, poslije ruskih napada posljednjih nedjelja koji su u velikoj mjeri oštetili nacionalnu električnu mrežu, saopštilo je ukrajinsko Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Neprijatelj nastavlja da napada kritičnu infrastrukturu zemlje. Trenutno 507 lokaliteta u osam regiona naše zemlje nema električno napajanje”, izjavio je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Jevgenij Jenin.

17:36 Ukrajina tvrdi da je oborila ruski helikopter Ka-52

Avijacija Oružanih snaga Ukrajine saopćila je da je na istoku Ukrajine oboren ruski helikopter Ka-52.

Prema navodima ukrajinskih zračnih snaga, helikopter je oborila jedinica Dnjeprovske protivzračne raketne brigade Avijacijske komande Istok, prenosi Interfaks Ukrajina.

16:55 Ukrajinska vojska: Bahmut je glavna meta Rusima, situacija je vrlo teška

Bahmut, grad na istoku Ukrajine, postao je glavna meta ruskih napada, rekao je danas Serhij Čerevatji, portparol iz ukrajinske vojske. Kaže i da se ukrajinske trupe drže u Bahmutu, opisujući situaciju kao “vrlo tešku, ali pod kontrolom”.

Činilo se da su ruske snage napredovale prije nekoliko dana, iako se takođe činilo da imaju teške gubitke.

“Bahmut je postao meta broj jedan za okupacijsku vojsku kako bi probili našu odbranu, došli do smjera Pokrovsk, Slovjansk, Kramatorsk, kako bi demonstrirali barem neki uspjeh svojih jedinica na bojnom polju”, rekao je Čerevatji.

16:24 Rusi granatirali Dnjepopetrovsku oblast, ima mrtvih civila

Ruske trupe danas su granatirale Dnjepopetrovsku oblast, a prema prvim informacijama ima i mrtvih.

Granatiranje se dogodilo nedaleko od Nikopolja, a čelnik Dnjepropetrovske oblasti Mikola Lukašuk potvrdio je kako je stradao najmanje jedan civil.

15:40 Rusija najavljuje da neće raditi pod ograničenjem cijena

Rusija neće izvoziti naftu koja podliježe ograničenju cijena koje je nametnuo Zapad, čak i ako će zbog toga morati smanjiti proizvodnju, rekao je damas Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku.

“Radimo na mehanizmima za zabranu korišćenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na nnivo na koju je postavljen, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno destabilizovati tržište”, rekao je Novak.

Rusija neće raditi pod ograničenjem cijena, čak i ako Moskva bude morala smanjiti proizvodnju, naglasio je.

15:00 Njemački ambasador: Uskoro očekujemo novi talas ukrajinskih izbjeglica

Njemački ambasador u Velikoj Britaniji, Miguel Berger, kazao je da očekuje novi val ukrajinskih izbjeglica u narednim sedmicama, koji će koincidirati s niskim temperaturama.

“Putin nastavlja terorisati civilnu populaciju. Jako smo zabrinuti zbog toga jer ti napadi na energetsku infrastukturu znači da bi mnogi ljudi koji se smrzavaju na niskim temperaturama mogli biti prisiljeni napustiti Ukrajinu”, rekao je Berger za SkyNews.

U nizu ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev, ove godine već je pao snijeg, a stanovnici se bore s niskim temperaturama i ruskim napadima na energetsku infrastrukturu, zbog kojih periodički nestaje struje, vode i grijanja. Od početka rata u Njemačku su pobjegle stotine hiljada ukrajinskih izbjeglica.

13:58 NASA: Rusija ukrala Ukrajini žito u vrijednosti od milijardu dolara

Rusija je ove godine na ukrajinskim poljima ukrala žito u vrijednosti od otprilike jedne milijarde dolara, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Oko 5.8 miliona tona pšenice je uzeto na poljima u područjima “koje nisu pod ukrajinskom kontrolom”, objavio je NASA Harvest, program agencije za prehrambenu sigurnost i poljoprivredu.

13:48  Ukrajina uvela sankcije visokim sveštenicima u promoskovskoj crkvi

Rojters javlja da Ukrajina uvodi sankcije protiv 10 visokih sveštenika povezanih sa promoskovskom crkvom na osnovu toga što su pristali da rade sa ruskim okupacionim vlastima ili opravdavali invaziju Moskve, saopštila je služba bezbjednosti.

13:33  U Rusiji civili na vojnoj obuci, među njima i djeca

Fotografije snimljene prije nekoliko dana u Rusiji prikazuju civile – muškarce, žene i djecu – koji učestvuju u osnovnoj vojnoj obuci. Fotografije su snimljene u “sportsko-domoljubnom” klubu Jaropolk u Krasnogorsku nedaleko od Moskve, prenosi Index.hr.

12:56 Zaharova: SAD i NATO su uništavali energetske mreže, sjetite se napada na Srbiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije iskren u pogledu mirovnih pregovora s Ukrajinom i podiže rat na novi nivo varvarstva pokušavajući da ugasi svjetla civilima, rekla je juče visoka američka zvaničnica.

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova brzo je odgovorila.

“Nije na njoj da podučava svijet – SAD i NATO uništavali su energetske mreže”, rekla je Zaharova na kanalu Telegram, podsjećajući na napade na Srbiju 1999. godine.

11:09 Obavještajci: Rusi sve manje podržavaju rat

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj svojih vojnih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu navode kako se, prema nedavnim anketama, čini da u Rusiji pada podrška javnosti ratu u Ukrajini.

Nezavisni ruski medij tvrdi da je došao u posjed podataka koje je za internu upotrebu prikupila ruska Federalna služba za zaštitu, navodi se u izvještaju. Prema tim podacima, 55 odsto Rusa preferira mirovne pregovore s Ukrajinom, a samo 25 odsto podržava nastavak konflikta, objavili su britanski obavještajci.

Ti rezultati su konzistentni s podacima iz odvojene ankete provedene u listopadu, prema kojoj 57 odsto Rusa podržava mirovne pregovore. U travnju 2022. godine oko 80 odsto Rusa je u anketi izrazilo svoju podršku “specijalnoj vojnoj operaciji”, kako Kremlj naziva invaziju Ukrajine.

Usprkos pokušajima ruskih vlasti da zadrže kontrolu nad informacijskim okolišem, konflikt u Ukrajini je postao problematičan za velik broj Rusa od rujna ove godine, kad je proglašena “djelimična mobilizacija”, navodi se u izvještaju.

S obzirom na to da nije vjerovatno da će Rusija ostvariti značajnije uspjehe na ratištu u narednim mjesecima, održavanje privida podrške ratu u javnosti vjerovatno će postati sve teži zadatak za Kremlj, zaključuju britanski obavještajci.

10:22 – Britanski obavještajci: U Rusiji pada podrška Putinovom ratu

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj svojih vojnih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu navode kako se, prema nedavnim anketama, čini da u Rusiji pada podrška javnosti ratu u Ukrajini.

Nezavisni ruski medij tvrdi da je došao u posjed podataka koje je za internu upotrebu prikupila ruska Federala služba za zaštitu, navodi se u izvještaju. Prema tim podacima, 55 odsto Rusa preferira mirovne pregovore s Ukrajinom, a samo 25 odsto podržava nastavak konflikta, objavili su britanski obavještajci. Ti rezultati su konzistentni s podacima iz odvojene ankete sprovedene u oktobru, prema kojoj 57 odsto Rusa podržava mirovne pregovore. U aprilu 2022. godine oko 80 odsto Rusa je u anketi izrazilo svoju podršku “specijalnoj vojnoj operaciji”, kako Kremlj naziva invaziju Ukrajine.

Usprkos pokušajima ruskih vlasti da zadrže kontrolu nad informacijskim prostorom, konflikt u Ukrajini je postao problematičan za velik broj Rusa od septembra ove godine, kad je proglašena “djelimična mobilizacija”, navodi se u izvještaju. S obzirom da nije vjerovatno da će Rusija ostvariti značajnije uspjehe na bojnom polju u narednim mjesecima, održavanje privida podrške ratu u javnosti vjerovatno će postati sve teži zadatak za Kremlj, zaključuju britanski obavještajci.

9:36 – Što će biti s ratom po zimi? “Nevjerovatno je koliko brzo Rusi troše municiju”

Američke obavještajne službe očekuju da će se smanjeni tempo u borbama u Ukrajini nastaviti u sljedećih nekoliko mjeseci, rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines sinoć, dodavši kako “nema dokaza da ukrajinski otpor jenjava”.

Rekla je da će i ukrajinska i ruska vojska pokušati da se prilagode i opskrbe kako bi se pripremile za kontraofanzivu nakon zime i dodala: “Vrlo smo skeptični prema tome hoće li Rusi biti spremni to učiniti. U tom vremenskom okviru moj je optimizam veći u pogledu sposobnosti Ukrajine.”

8:13 –  Zelenski: Odgovor na ruske naftne sankcije je neozbiljan

Ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara, koje su dogovorile grupa G7 i Australija, nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Nakon što su G7 i Australija u petak postigle dogovor, očekuje se da će to preko vikenda učiniti Evropska unija. Ta mjera ima namjeru da se smanji ruski dohodak od prodaje nafte, istovremeno sprečavajući rast globalnih cijena.

“Teško da bi se ovakvo ograničenje moglo nazvati ozbiljnom odlukom. To je prilično ugodno za proračun terorističke države”, rekao je Zelenski u videoobraćanju pa dodao: “Samo je pitanje vremena prije nego što se budu morali upotrijebiti snažniji alati. Šteta je da će se izgubiti to vrijeme.”

Andrij Jermak, čelnik Zelenskijeve administracije, rekao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara “da se brže uništi ekonomija neprijatelja”. Zelenski se žalio da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati rusku ekonomiju za 100 milijardi dolara godišnje.

7:45 – Hejns: Obavještajna zajednica SAD očekuje smanjeni tempo borbi narednih mjeseci

Američka obavještajna zajednica očekuje da će se smanjeni tempo borbi u Ukrajini nastaviti u narednim mjesecima, izjavila je direktorka Nacionalne obavještajne službe SAD Avril Hejns.

Ona je istakla i da američka obavještajna zajednica ne vidi dokaze o smanjenoj volji ukrajinskih snaga za otpor, prenio je Rojters.

Hejns je u subotu govorila na godišnjem Regan forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji.

7:23  – Vršilac dužnosti načelnika Zaporoške oblasti Jevhen Balicki ističe da ruske trupe drže linija fronta na tom području.

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju na jugu Ukrajine izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije “Maksar”, piše BBC.

Novi kompleks u obliku latiničnog slova “U” nalazi se u blizini centra grada. Na njegovom krovu vide se crveno-plava zvijezda ruske vojske na bijeloj pozadini sa natpisom: “Za narod Marijupolja”.

Moskva odbacuje zapadno ograničenje cijene ruske nafte koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.

“Nećemo prihvatiti ovo ograničenje”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da će analiza biti brzo obavljena i da će Moskva tada reći kako će reagovati.

Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve