Utorak, 9 Avgusta, 2022
Rubrika:

UŽIVO Gradonačelnik: Ukrajinski grad Slovjansk pod kontinuiranim bombardovanjem; Ukrajina: Rusija krade žito u okupiranom regionu

Nakon što je pao grad Lisičansk - Rusi imaju kontrolu nad cijelom oblasti Lugansk, koja uz Dongecku oblast čini regiju Donbas koju Moskva u cijelosti želi osvojiti

Danas je 132. dan rata u Ukrajini. Nakon što je pao grad Lisičansk – Rusi imaju kontrolu nad cijelom oblasti Lugansk, koja uz Dongecku oblast čini regiju Donbas koju Moskva u cijelosti želi osvojiti. Očekuje se da će ruska vojska sada svom snagom napasti preostale dijelove Dongecka, koji su još pod ukrajinskom kontrolom. To se prije svega odnosi na gradove Slovjansk i Kramatorsk.

21.13 – Gradonačelnik: Ukrajinski grad Slovjansk pod kontinuiranim bombardovanjem

Gradonačelnik Slovjanska izjavio je da je grad pod kontinuiranim bombardovanjem, samo dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio pobjedu u zauzimanju pokrajine na istoku Ukrajine koja je od suštinskog značaja za njegove ratne ciljeve.

Gradonačelnik Vadim Ljah rekao je da je grad koji je imao oko 107.000 stanovnika prije nego što su Rusi napali Ukrajinu pod “masovnim granatiranjem”.

On je prije nekoliko sati pozvao stanovnike da se evakuišu, savjetovao im je da se sklone u skloništa.

Slovjansk je bio izložen raketnoj i artiljerijskoj vatri tokom ruskog rata u Ukrajini, ali se bombardovanje pojačalo posljednjih dana nakon što je Moskva zauzela posljednji veliki grad u susjednoj provinciji Lugansk, rekao je Ljah.

“Važno je evakuisati što više ljudi”, upozorio je on jutros i dodao da je granatiranjem juče oštećeno 40 kuća.

Ukrajinska vojska je u nedjelju povukla svoje trupe iz grada Lisičanska a ruski ministar odbrane i Putin rekli su da je zauzimanjem grada Moskva dobila kontrolu nad celim Luganskom, jednom od dvije provincije koje čine Donbas.

Kancelarija ukrajinskog predsjednika saopštila je da ukrajinska vojska još uvijek brani mali dio Luganska i pokušava da kupi vrijeme za uspostavljanje utvrđenih položaja u obližnjim oblastima.

20.53 – Ukrajinci traže da se isključe ruski kosmonauti iz misija na ISS

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je na isključenje ruskih kosmonauta iz budućih misija na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Zahtjev je uslijedio nakon što su trojica Rusa, koji se trenutno nalaze na ISS, podigli zastave samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike.

“Ruski kosmonauti na MKS-u ističu zastavu pod kojom ruske trupe ubijaju žene i djecu u Donbasu i pretvaraju čitave ukrajinske gradove u pepeo. Rusija izvozi svoje varvarstvo čak i u svemir – zonu mira. Ona mora biti isključena iz svakog međunarodnog prostora programa“, napisao je na Tviteru Oleg Nikolenko, portparol ministarstva.

20.31 – Ukrajina: Rusija krade žito u okupiranom regionu

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak iznio je vijesti o Hersonskoj oblasti koju kontroliše Rusija.

On je rekao da regionom upravljaju državljani Rusije i zaposleni u FSB, optužujući okupatore za krađu žita.

19.41 – Bjelorusija zaplijenila dionice strancima u 190 kompanija

Bjelorusija je danas saopštila da je zaplijenila dionice strancima u 190 bjeloruskih kompanija, uključujući EPAM Sistems i Lukoil Bjelorusija, kao odgovor na sankcije Zapada za podršku ruskom napadu na Ukrajinu i za kršenje ljudskih prava, prenio je Rojters.

Uredbom objavljenom na zvaničnom zakonodavnom portalu navodi se da su dioničarima iz zemalja koje su “počinile neprijateljske akcije protiv bjeloruskih pravnih ili fizičkih lica”, zabranjeno da raspolažu svojim akcijama.

19:26 Gradonačelnik: Ukrajinski grad Slovjansk pod kontinuiranim bombardovanjem

Gradonačelnik Slovjanska izjavio je da je grad pod kontinuiranim bombardovanjem, samo dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio pobjedu u zauzimanju pokrajine na istoku Ukrajine koja je od suštinskog značaja za njegove ratne ciljeve.

Gradonačelnik Vadim Ljah rekao je da je grad koji je imao oko 107.000 stanovnika prije nego što su Rusi napali Ukrajinu pod “masovnim granatiranjem”.

On je prije nekoliko sati pozvao stanovnike da se evakuišu, savjetovao im je da se sklone u skloništa.

17:51 Ukrajinci pozvali na isključenje ruskih kosmonauta s misija na ISS

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na isključenje ruskih kosmonauta iz budućih misija Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Poziv dolazi nakon što su trojica Rusa koji su trenutno na ISS-u istakli zastave samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk.

“Ruski kosmonauti na ISS-u ističu zastavu pod kojom ruske trupe ubijaju žene i djecu u Donbasu i cijele ukrajinske gradove pretvaraju u pepeo. Rusija svoje varvarstvo izvozi čak i u svemir – zonu mira. Mora biti isključen iz svih međunarodnih svemirskih programa”, napisao je na Tviteru Oleg Nikolenko, portparol Ministarstva.

17:15 Ukrajina zauzela grad u Donjecku?

Nepotvrđeni izvještaji sugerišu da su ukrajinske snage ponovo zauzele grad Solodke. Grad se nalazi na pola puta između gradova Donjeck i Volnovaha u istočnoj regiji Donjecka.

15:57 Rusija se priprema za ratnu ekonomiju

Ruski poslanici napravili su prvi korak prema odobrenju dva zakona koji će vladi omogućiti da obaveže kompanije na snabdjevanje vojske robom, a njihove zaposlene na prekovremeni rad kako bi podržali rusku invaziju Ukrajine.

15:24 Ukrajina tvrdi da odbija rusko napredovanje u Donjecku

Ukrajinska vojska tvrdi da je odbila nekoliko pokušaja napredovanja ruskih snaga u regionu Donjecka. Glavni štab te regije rekao je da su ruske jedinice sjeverno od Slavjanska odbijene, a sporno je ko drži elektranu u Vuhlehirsku, ali je ruski napad južno od elektrane kod Novoluhanske odbijen.

Ruski napadi na granici s okupiranim regionom Lugans u blizini Bilohorivke i Verhnjokamjanske takođe su bili neuspješni, saopštila je ukrajinska vojska.

Ukrajinski Generalštab je izvjestio o intenzivnoj artiljerijskoj vatri na velikim djelovima fronta u regionima Harkova, Donjecka, Zaporožija, Hersona i Mikolajeva. Izvršeno je i nekoliko vazdušnih napada.

14:37 Trideset saveznika NATO potpisalo protokole o pristupanju Švedske i Finske

Trideset saveznika NATO-a potpisalo je danas protokole za Švedsku i Finsku i sada se prosleđuju zahtjevi za članstvo dvije zemlje u glavne gradove članica Alijanse za ratifikaciju u parlamentima.

„Ovo je zaista istorijski trenutak za Finsku, za Švedsku i za NATO“, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je rekao da se potpisivanjem protkola o pristupanju pokreće proces ratifikacije u svakoj od zemalja članica.

13:45 Deklaracija iz Lugana: Podrška obnovi Ukrajine, sprovesti unutrašnje reforme

Međunarodna dvodnevna konferencija u Švajcarskoj o obnovi Ukrajine nakon rata s Rusijom završena je potpisivanjem Deklaracije iz Lugana koja sadrži niz načela kojima će se voditi proces obnove i oporavka.

Potpisnici Deklaracije – predstavnici iz više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Evropsku investicijsku banku (EIB), obavezali su se na političku, finansijsku i tehničku pomoć Ukrajini koja tvrdi da bi obnova zemlje mogla koštati do 750 milijardi američkih dolara.

Potpisnici su takođe osudili rusku vojnu agresiju i pozvali Moskvu da povuče trupe iz Ukrajine.

Foto: Michael Buholzer/Pool via REUTERS

13:08 Švedska i Finska potpisale protokole o pristupanju NATO-u

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde i finski šef diplomatije Peka Havisto potpisali su pristupne protokole za članstvo u NATO savezu u Briselu.

Linde je u uvodnom obraćanju poručila da će Švedska kao buduća članica alijanse doprinijeti bezbedjsnosti svih članica, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

12:24 Rusija:Oboren ukrajinski avion Su-25 i tri rakete Točka-U

Ruski borbeni avion oborio je ukrajinski jurišni avion Su-25 u vazdušnoj borbi u Hersonskoj oblasti, a ruske snage PVO presrele su tri ukrajinske balističke rakete Točka-U, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov naveo je da su vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele napad pametnim naoružanjem da “eliminišu do 150 ukrajinskih vojnika i 12 komada vojne opreme u Harkovu, kao i da su pogođena dva ukrajinska komandna mjesta u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR)”.

11:47 Švedska i Finska potpisale protokol o pristupanju

U sjedištu NATO u Briselu potpisan je protokol o pristupanju Švedske i Finske Alijansi čime započinje formalni proces ratifikacije. Ambasadori NATO potpisali su protokol o pristupanju dvije zemlje u prisustvu šefova diplomatije Peke Havista i An Linde.

“Ovo je istorijski trenutak za Finsku, Švedsku i NATO. Sa 32 zemlje bićemo jači i naši građani sigurniji pred najvećom bezbjednosnom krizom u posljednjih nekoliko decenija”, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i dodao da vrata NATO-a ostaju otvorena za evropske demokratije koje su spremne da daju doprinos zajedničkoj bezbjednosti.

Protokol o pristupanju mora biti ratifikovan u svih 30 država članica NATO-a. Svaka od njih ima različite pravne procedure i moguće je da će do konačnog pristupanja nove dve članice proći i nekoliko mjeseci.

11:13 Šojgu: Vojna operacija se navlja dok se ne izvrše Putinovi zadaci

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će se “vojna operacija” u Ukrajini nastaviti sve dok se ne završe zadaci koje je postavio vrhovni komandant – ruski predsednik Vladimir Putin.

Šojgu

10:53 Rusija pokreće željeznicu od Rostovske oblasti do Donbasa?

Novinska agencija TASS piše da Rusija planira da pokrene željezničku liniju između Rostovske oblasti i oblasti Donjecka i Luganska koje zauzima u istočnoj Ukrajini, piše Gardijan.

Izgradnja saobraćajnih veza između Krima, koji je anektirao 2014. godine, i Hersona koji kontroliše Rusija, takođe je jedan od prioriteta Moskve.

10:38 Kuleba poručio Zapadu: Iscrpite Putinovu ratnu mašinu

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba napisao je svom profilu na Tviteru da pošto ruska ekonomija zavisi od pomorskog transporta, Zapad mora da saseče ovu mogućnost.

“Pozivam partnere da ograniče pristup Rusiji, njihovim uslugama i iscrpe Putinovu ratnu mašinu. Na kraju krajeva, ono što Rusija zaista izvozi u svet danas je smrt, kriza i laž”, napisao je Kuleba.

10:23 Rusija: U Harkovu ubijeno 150 ukrajinskih vojnika

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su u Harkovu do 150 ukrajinskih vojnika i 12 jedinica vojne tehnike 93. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

10:03 Japan proširio sankcije Rusiji

Japan je danas proširio individualne i izvozne sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Izvozne sankcije, kojima su obuhvaćena i Bjelorusija, uvedene su za 90 subjekata, a donijeta je odluka o zamrzavanju imovine za 57 ruskih fizičkih lica i šest pravnih lica, saopštilo je danas japansko ministarstvo finansija, prenosi TASS.

8:31 – Britanski obavještajci: Ukrajincima će se sada biti lakše da se brane

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj svojih obavještajaca o situaciji u Ukrajini.

U novom izvještaju obavještajci navode da su ruske snage “relativno brzo” osvojile Lisičansk i tome proširile svoju kontrolu “praktično na cijelu teritoriju regije Lugansk”.

Za razliku od ranijih faza u ratu, Rusija je, navode obavještajci, “vjerovatno ostvarila koordinaciju između najmanje dvije svoje jedinice”.

U međuvremenu, ukrajinske snage su se najvećim dijelom iz Lisičanska povukle “u skladu s postojećim planovima” i “organizirano”, navodi se u izvještaju.

“Postoji realistična vjerovatnost da će se ukrajinske snage sad moći povući na lakše branjive pozicije, postavljene u ravnoj liniji fronta”, navode obavještajci

Borbe u Donbasu dosad su bile obilježene “sporim ruskim napredovanjem i učestalim korištenjem artiljerije”, navode britanski obavještajci, pa dodaju: “Borbe u Donjecku će se gotovo sigurno nastaviti na isti način”.

7:36 – Patrušev: Ciljevi specijalne operacije biće ostvareni

Sekretar Savjeta za bezbjednost Rusije Nikolaj Patrušev rekao je da će ciljevi ruske specijalne operacije biti ostvareni uprkos činjenici da SAD i druge zapadne zemlje pružaju vojnu pomoć Ukrajini.

On je na sastanku o pitanjima nacionalne bezbjednosti u Habarovsku rekao da su ciljevi specijalne operacije da se obezbijedi zaštita ljudi od, kako je naveo, “genocida ukrajinskog neonacističkog režima” i demilitarizacija i “denacifikacija” teritorije Ukrajine, odnosno njen neutralan status, što je navedeno u ukrajinskom ustavu, prenosi RIA Novosti.

Patrušev je ponovio da je Rusija morala da pokrene specijalnu vojnu operaciju zbog toga što su širenje neonacizma u Ukrajini, biološke laboratorije uključene u vojno-biološki program SAD na njenoj teritoriji, kao i planovi koje su iznijele vlasti u Kijevu za stvaranje nuklearnog oružja i pridruživanje NATO-u stvarali značajne prijetnje za bezbjednost ne samo Rusije, već i cijelog svijeta.

7:23 – Ukrajina: Pad Luganska je zadnja pobjeda Rusa, idemo u kontraofanzivu

Ukrajinske snage su nakon pada regije Lugansk zauzele nove odbrambene položaje u regiji Donjeck, u kojoj i dalje kontroliraju velike gradove. Uz to, planiraju pokrenuti kontraofanzivu na jugu zemlje.

Guverner Luganska Serhij Hajdaj je nakon višenedeljne bitke za Lisičansk, grad čijim je osvajanjem Rusija preuzela kontrolu nad Luganskom, rekao da ta bitka omogućila ukrajinskih snagama da utvrde položaje u Donjecku kako bi ”tamo otežala Rusima situaciju”.

Hajdaj je još jednom zamolio ukrajinske saveznike na Zapadu da pošalju još oružje, ustvrdivši da će ukrajinska vojska pokrenuti kontraofanzivu čim bude imala dovoljno dalekometnog oružja.

“Ruska taktika će biti ista. Prvo će pucati na sve artiljerijom, ali biće im teško osvojtii teritorije”, rekao je Hajdaj.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je kako se Ukrajina nada da će pokrenuti ofanzivu na jugu zemlje.

“Ovo je zadnja pobjeda Rusa na ukrajinskoj teritoriji. Ovo su bili gradovi srednje veličine (Severodonjeck i Lisičansk, op.a.), a za to im je trebalo od 4. aprila do 4. jula, to je 90 dana. Toliko gubitaka…”, rekao je Arestovič.

“Zauzimanje gradova na istoku znači da je 60 odsto ruskih snaga sad koncentrirano na istoku i bit će im teško preusmjeriti ih na jug, a više nema snaga koje mogu dovesti iz Rusije. Platili su visoku cijenu za Sjeverodonjeck i Lisičansk”, rekao je savjetnik Zelenskog.

Sam predsjednik Zelenskii sinoć je rekao da se ukrajinske snage nastavljaju boriti usprkos povlačenju iz Lisičanska.

“Naše oružane snage odgovaraju, uzvraćaju udarce i uništavaju ofanzivni potencijal okupatora iz dana u dan. Moramo ih slomiti. To će biti težak zadatak koji iziskuje vrijeme i nadljuske napore. Ali nemamo alternative”, rekao je Zelenskij.

6:58 – Švedska premijerka iz Ukrajine pozvala na nove sankcije Rusiji

U posjeti Kijevu i njegovom predgrađu juče je švedska premijerka Magdalena Anderson pozvala na jačanje evropske podrške Ukrajini i uvođenje novih sankcija Rusiji, čija vojska napreduje na istoku Ukrajine.

“Ne treba da dozvolimo Rusiji da ostvari napredak zahvaljujući kršenju međunarodnog prava i drugih osnovnih principa”, rekla je Anderson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ona je rekla da je najbolji način da se dobije taj rat jačanje podrške Ukrajini i povećanje pritiska na Rusiju putem novih sankcija.

06:23 – Švedska i Finska završile pregovore o pristupanju NATO

Švedska i Finska završile su pregovore o pristupanju NATO u sjedištu Alijanse u Briselu, kao što je i bilo dogovoreno prošle nedjelje na samitu lidera NATO u Madridu.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu NATO, danas bi u sjedištu Alijanse trebalo da budu potpisani protokoli o pristupanju Finske i Švedske vojnom savezu, a koji bi zatim trebalo da ratifikuju sve članice.

Obije zemlje su zvanično potvrdile spremnost i mogućnost da ispune političke, pravne i vojne obaveze, koje proizlaze iz članstva u NATO.

Najnovije

Slučaj Knežević i dalje u fazi izviđaja, još se utvrđuje postojanje krivičnog djela

Građanski aktivisti Svetlana Pajović Musić i Aleksandar Saša Zeković podsjećaju da su Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore 30. aprila dostavili tri audio snimka koji, kako navode, ukazuju na...

Tičić: Odlazeća Abazovićeva vlada asistira Frontu u Budvi, i poslije Carevića anarhija

Prilikom preuzimanja funkcije prvog čovjeka metropole crnogorskog turizma, bivši predsjednik Opštine Budva Marko Carević kazao je da se dokazao kao domaćin i preduzetnik, te...

Koronavirus: Preminula jedna osoba, još 767 novooboljelih

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da poštuju važeće protivepidemijske mjere i da se vakcinišu protiv COVID- 19, posebno osobe u...

Krivokapić: Moji omiljeni ministri koji šuruju s neustavnim premijerom nemaju moju podršku

Moji omiljeni ministri koji šuruju s neustavnim premijerom nemaju moju podršku - naveo je na Tviteru bivši premijer Zdravko Krivokapić, uz objavu fotografije iz...

Abazović i Spajić uslikani zajedno: Slučajni ili radni sastanak ?

Bloger i politički analitičar, i stalni gost emisije Javna rasprava na Anteni M Duško Kovačević objavio je pod oznakom “ekskluzivno” danas snimljenu fotografiju premijera...

Najčitanije

Povezano

Zaustavljen transport ruske nafte ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj

Ukrajinska kompanija Ukrtransnafta obustavila je 4. avgusta ispumpavanje ruske nafte kroz južni krak naftovoda Družba prema Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, potvrdio je za RIA...

Ukrajinski poslanik: Podnio sam predlog parlamentu Ukrajine o priznavanju nezavisnosti Kosova

Podnio sam ukrajinskom parlamentu predlog zakona o priznavanju nezavisnosti Kosova, kazao je Oleksij Gončarenko ukrajinski poslanik i potpredsjednik Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljene...

UŽIVO Ukrajina optužila Rusiju za nuklearni terorizam; Zelenski pozvao Zapad da zabrani ulaz Rusima na godinu

Ulazimo u 167. dan rata u Ukrajini. Dmitro Lubinec, ukrajinski parlamentarni povjerenik za ljudska prava, juče je optužio Rusiju za nuklearni terorizam na području...

UŽIVO Separatisti ne odustaju od referenduma, Zelenski: Neće biti pregovora ako Rusija održi referendum o odcjepljenju

Ušli smo u 166. dan rata u Ukrajini. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da ''ako okupatori krenu putem pseudoreferenduma, uskratiće bilo kakve izglede...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve