Petak, 1 Jula, 2022
Rubrika:

UŽIVO Ukrajini stiže još oružja, žestoka granatiranja u Lugansku, na meti i Zaporožje

Ofanziva u Donbasu, koji je na meti žestokih napada, jača, dok su ukrajinski zvaničnici upozorili da ruska ofanziva ulazi u najintenzivniju fazu do sada. Ruske snage pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Sjeverodonjeckom, Liščanskom i Rubižnjem kako bi osvojili cijelu oblast Luganska, prema britanskom ministarstvu odbrane

Ulazimo u 91. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ofanziva u Donbasu, koji je na meti žestokih napada, jača, dok su ukrajinski zvaničnici upozorili da ruska ofanziva ulazi u najintenzivniju fazu do sada. Ruske snage pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Sjeverodonjeckom, Liščanskom i Rubižnjem kako bi osvojili cijelu oblast Luganska, prema britanskom ministarstvu odbrane. Zelenski je situaciju u Donbasu ocijenio kao ekstremno tešku, ukazavši da je redovno snabdijevanje Ukrajine oružjem najbolja strategija da se očuva globalna stabilnost. Američki milijarder Džordž Soroš upozorava da civilizacija možda ne preživi rusku invaziju na Ukrajinu, navodeći da bi ona mogla da označi početak Trećeg svjetskog rata. Savjetnik gradonačelnika Marijupolja kaže da je u tom gradu za tri mjeseca rata ubijeno 22.000 stanovnika.

21.22 – Kuleba: NATO ne radi doslovno ništa da zaustavi rusku invaziju

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je NATO da “ne radi doslovno ništa” da zaustavi rusku invaziju na njegovu zemlju.

Kuleba je pohvalio Evropsku uniju zbog „revolucionarnih odluka“ o podršci Kijevu, ali je rekao da je NATO ostao „potpuno po strani“.

20:38 Ukrajinski ministar: NATO ne radi doslovno ništa da zaustavi Rusiju

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je optužio NATO da “ne radi doslovno ništa” da zaustavi rusku invaziju na njegovu zemlju. Kuleba je pohvalio EU zbog “revolucionarnih” odluka o podršci Kijevu, ali je rekao da je NATO ostao “potpuno po strani”.

“NATO kao savez, kao institucija, potpuno je po strani i ne radi doslovno ništa. Žao mi je što to moram reći”, rekao je Kuleba na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi The Guardian.

Vladimir Putin uslikan je kako se rukuje s medicinarima i pacijentima u vojnoj kliničkoj bolnici Mandrik u Moskvi.

Putin je ustvrdio da se sve trenutne ekonomske poteškoće Rusije ne svode na “vojnu operaciju” u Ukrajini.

16:56 Separatisti: Okružili smo Severodonjeck

Severodonjeck je u operativnom okruženju, rekao je portparol Narodne milicije samoproglašene Narodne Luganske Republike Andrej Maročko.

“Zaista, mi smo već čvrsto zatvorili ovo naselje s tri strane. Kretanje iz naselja Severodonjeck se odvija samo preko jednog mosta, koji je takođe pod našom vatrogasnom kontrolom. Stoga u ovom trenutku možemo reći da je grad Severodonjeck u operativnom okruženju”, rekao je Maročko.

16:26 Fon der Lajen Kličku: Ukrajina će dobiti ovaj rat

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen sastala se danas sa gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom. Kako je navela na Tviteru, ona mu je poručila da će “Ukrajina dobiti ovaj rat.”

“A EU će biti tu da pomogne da ponovo sagradite, ciglu po ciglu, vaš predivni grad i vašu državu”, poručila je ona Kličku.

15:20 Mišel: Uvjeren sam u dogovor o embargu do ponedjeljka

Šef Evropskog savjeta Šarl Mišel istakao je u danas da je uvjeren da će EU postići sporazum o embargu na rusku naftu uoči evropskog samita sljedeće nedjelje, uprkos protivljenju Mađarske.

15:15 Rusi o italijanskom mirovnom planu: Fantazija

Italijanske vlasti saopštile su juče da je nacrt mirovnog plana poslat Ukrajini i Rusiji na razmatranje. Iako su obje strane potvrdile prijem sporazuma, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova istakla je da je riječ o “fantaziji”.

“Ne možete jednom rukom snabdijevati Ukrajinu oružjem, a drugom smišljati planove za mirno rješavanje situacije”, poručila je ona.

14:46 Slovačka strahuje za bezbjednost

“Ako Ukrajina ne pobijedi, Slovačka je sljedeća”, smatra premijer te zemlje Eduard Heger.

14:25 Rusija će platiti dug u rubljama

Ruske vlasti donijele su odluku da će strani dug platiti u rubljama.

13:55 Zelenski u Davosu: Ukrajina neće prepustiti teritorije

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas putem video linka na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da je cilj Ukrajine da povrati sve teritorije i da prije diplomatskih razgovora Rusija prvo mora da se povuče na predratne položaje.

13:21 Rusija ukida gornju starosnu granicu za služenje vojnog roka

Ruska Državna duma usvojila je danas predlog zakona o ukidanju gorne starosne granice za sklapanje prvog ugovora o služenju vojnog roka. U obrazloženju se navodi da se sada zakonom predviđa da prvi ugovor o služenju vojnog roka mogu da zaključe građani od 18 do 40 godina i strani državljani od 18 do 30 godina, prenose RIA Novosti. Navodi se i da su za upotrebu visokopreciznog naoružanja, rukovanje naoružanjem i vojnom opremom potrebni visokostručni specijalisti, a da iskustvo pokazuje da oni to postaju do 40-45 godina.

12:46 Patrijarh Vatrolomej: Ruska crkva i Kiril su iznevjerili

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je danas da je Ruska pravoslavna crkva iznevjerila očeve pravoslavne crkve tako što je podržala napad na Ukrajinu.

U intervjuu za grčku državnu televiziju ERT u utorak uveče, Vatrolomej je rekao da očekuje od Kirila da se suprotstavi odluci ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i da podnese ostavku, ako treba.

12:25 Ukrajina tvrdi da je ubijeno 29.450 ruskih vojnika

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je da je u ratu poginulo 29.450 ruskih vojnika, a da je u posljednja 24 sata poginulo još 100 ruskih vojnika.

Ukrajinski Generalštab obavijestio je o gubicima ruske vojske u periodu od 24. februara do 25. maja.

Navedeno je da je, između ostalih, uništeno 206 ruskih aviona, 170 helikoptera, 1.305 tenkova, 3.213 oklopnih vozila, 606 topova, 13 brodova i 491 bespilotna letilica.

U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije od 25. marta objavljeno je da je u Ukrajini poginuo 1.351 ruski vojnik.

12:08 Zelenski učesnicima Davosa: Ukrajini je potrebna podrška ujedinjene Evrope

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je nedostatak “jedinstva” među zapadnim zemljama pred ratom u Ukrajini, više od tri mjeseca nakon početka ruske invazije.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

“Moje pitanje glasi: da li u praksi postoji jedinstvo (na Zapadu)? Ja ga ne vidim”, rekao je Zelenski obraćajući se preko video linka učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

On je rekao da je Ukrajini potrebna podrška ujedinjene Evrope.

12:01 Rusko ministarstvo: Luka Marijupolj nastavila rad

AFP/ Andrey Borodulin

Ministar odbrane Rusije saopštio je da je luka Marijupolj u Ukrajini nastavila da radi uobičajeno. On je dodao da je otvaranju luke prethodilo deminiranje od mina koje je postavila ukrajinska vojska.

11:45 Šefovi diplomatija Kine i Njemačke: Otvoriti zeleni koridor za izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je i šefica njemačke diplomatije Analena Berbok razgovarali su o otvaranju “zelenog koridora” za izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

U trenutnoj situaciji, međunarodna zajednica treba da promoviše prekid vatre, kao i stvaranje “zelenog kanala” za izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine, rekao je Vang Ji, prenosi Tass.

Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Peking je spreman da o tom pitanju obavi konsultacije sa svim zainteresovanim stranama, naveo je Vang Ji, jer Kina ne može da stoji po strani kada se rješavaju problemi koji izazivaju povećanu pažnju svjetske zajednice.

On je dodao da će Kina zauzeti odgovoran stav o relevantnim pitanjima i kontinuirano pružati hitnu pomoć u hrani zemljama kojima je najpotrebnija.

11:03 Zvaničnik iz Marijupolja: Ubijeno 22.000 stanovnika – ovo je grad duhova

Gradski zvaničnici Marijupolja, ukrajinskog lučkog grada na Azovskom moru, vjeruju da je u tom gradu tokom tri mjeseca rata ubijeno 22.000 stanovnika, kazao je za CNN savjetnik gradonačelnika Petro Andrjuščenko.

“Marijupolj je sada grad duhova”, naveo je on.

REUTERS/Alexander Ermochenko

Prema njegovim riječima, broj od 22.000 žrtava zasnovan je na mnogim kontaktima koji on, koji je izbjegao na teritoriju koju drži njegova zemlja, i drugi gradski zvaničnici imaju sa onima koji su ostali zarobljeni u Marijupolju. Međutim, on vjeruje da bi stvarni broj mogao da bude još veći.

0:24 Ukrajinski reditelj u Kanu: Otkazivanje ruskih umjetnika je groteskno

Proslavljeni ukrajinski reditelj Sergej Loznica rekao je u utorak na Filmskom festivalu u Kanu da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa uprkos razornoj invaziji na njegovu zemlju.

Foto: Reuters/ Piroschka Van De Wouw

Loznica je učestvovao na festivalu u Kanu kako bi predstavio novi dokumentarni film o bombardovanju Njemačke tokom Drugog svjetskog rata. „Prirodna istorija uništenja“ koristi arhivske snimke kako bi se prikazala užasna cijena koju su tokom sukoba platili civili.

„Razlog zbog kog film tako snažno podsjeća na trenutnu situaciju je taj što se ispostavilo da još nismo riješili ovaj problem i da je uništavanje civilnih ciljeva još uvijek legitimna metoda vođenja rata“, rekao je Loznica (57) za AFP.

09:42 SAD zatvaraju “rupu” za rusko plaćanje dugova

SAD prekidaju još jednu finansijsku rutu za Rusiju da plati svoje međunarodne dugove, potez koji bi mogao dovesti zemlju bliže neizvršenju obaveza, navodi BBC.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da će okončati izuzeće koje je omogućilo vlasnicima američkih obveznica da prihvate plaćanja, pooštravajući sankcije uvedene zbog rata u Ukrajini.

Iako se nova pravila odnose samo na ljude u SAD, ona će otežati Rusiji plaćanje na drugim mjestima s obzirom na ulogu američkih banaka u globalnom finansijskom sistemu, ocjenjuje BBC.

9:26 Soroš: Civilizacija možda ne preživi rusku invaziju na Ukrajinu

Američki milijarder Džordž Soroš upozorio je da “civilizacija možda ne preživi” rusku invaziju na Ukrajinu, navodeći da bi ona mogla da označi “početak Trećeg svjetskog rata”.

Foto:REUTERS/Lisi Niesner

On je na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu kazao da je rat u Ukrajini protresao Evropu u korijenu.

Pozvao je svijet da “iskoristi sve svoje resurse da okonča ranije rat”, dodajući “da je najbolji i možda jedini način da se očuva naša civilizacija da se što prije porazi Putin”.

9:07 Zelenski: Situacija u Donbasu ekstremno teška

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je situaciju u Donbasu “ekstremno teškom” i ukazao da je redovno snabdijevanje Ukrajine oružjem najbolja strategija da se očuva globalna stabilnost.

Zelenski je tokom noćašnjeg obraćanja kazao da je “sva snaga ruske vojske usredsređena na napad u Donbasu”.

Foto:REUTERS/Arnd Wiegmann

“Liman, Popasna, Severodonjeck, Slovjansk – okupatori žele da unište sve tamo”, rekao je Zelenski.

Dodao je da je zato isporuka teškog naoružanja Ukrajini najbolja investicija u očuvanje stabilnosti u svijetu i sprječavanje mnogo ozbiljnije krize koju Rusija i dalje planira ili je već izazvala.

Ukrajinski odbrambeni zvaničnici su upozorili da je rat u Rusije na istoku Ukrajine sada u najintenzivnijoj fazi, i može da odredi sudbinu cijele zemlje.

8:59 Da li Rusija koristi pšenicu kao adut u ratu?

Zapad je optužio rusku vojsku da drži kao taoca rezerve hrane namenjene milionima ljudi širom svijeta.

Zbog rata su glavne ukrajinske luke na Crnom moru blokirane, što ozbiljno utiče na lanac snabdijevanja hranom u cijelom svijetu. Ukrajina je glavni svjetski izvoznik pšenice, ali sada su milioni tona žita zarobljeni, što utiče posebno na najsiromašnije zemlje svijeta.

Rusija negira da koristi rezerve hrane kao adut u ratu, tvrdeći da su za zarobljenu pšenicu krivi ukrajinski pokušaji da miniraju Crno more i sankcije.

8:45 – Ukrajina: Ruski napad na istoku mogao bi odrediti sudbinu zemlje

Zvaničnici ukrajinskih obrambenih snaga upozoravaju da je ruski napad u istočnoj Ukrajini trenutno u najintenzivnijem stadijumu i da bi mogao potencijalno odrediti sudbinu zemlje.

Moskva je odlučila intenzivirati ofenzivu u Donbasu na istoku Ukrajine nakon što je povukla snage iz okoline dva velika grada, Kijeva i Harkova.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu juče je rekao da će ruska vojska nastaviti “specijalnu operaciju sve dok se ne postignu ciljevi”. Takođe je naglasio da je Moskva spremna voditi dugu ofenzivu u Ukrajini.

8:23 – “Rusi brišu Severodonjeck s lica zemlje”

Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine i napadaju ključne gradove, prvenstveno industrijski grad Severodonjeck.

Serhij Gaidai, guverner regije Luganjsk, rekao je da ruske snage napadaju Severodonjeck vazdušnim udarima, raketama, artiljerijom i minobacačima kako bi utvrdile svoju kontrolu nad regijom i nastavile dalje u unutrašnjost Ukrajine.

“Situacija je jako teška i, nažalost, postaje sve gora”, rekao je Gaidai u videu objavljenom na Telegramu, dodavši kako je u toku “totalna ofenziva iz svih smjerova”

“Ruska vojska je odlučila potpuno uništiti Severodonjeck. Naprosto brišu Severodonjeck s lica zemlje”, objavio je Gaidai.

7:23 – Zarobljeni zapovjednik Azova čuo se sa suprugom

Dopisnica Gardiana iz Kijeva došla je do više informacija o ukrajinskim vojnicima koje su ruske snage zarobile u čeličani Azovstal nakon tromjesečne opsade. Podsjetimo, posljednja skupina branitelja Azovstala predala se Rusima u petak.

Denis Prokopenko, zarobljeni zapovjednik odreda Azov, kratko se telefonski čuo sa svojom suprugom Katerinom i rekao joj da zarobljenici nijesu izloženi nasilju. I dalje nije jasno je li Prokopenko mogao slobodno govoriti tokom telefonskog razgovora sa suprugom.

“Kad sam ga pitala kako je, rekao je ok. Iz drugih izvora sam čula da su uslovi u kojima ih drže zadovoljavajući”, rekla je Katerina Prokopenko za Gardian.

Najmanje 1000 ukrajinskih branitelja, među kojima su i pripadnici Azova, prošle sedmice prebačeno je na teritoriju pod kontrolom ruskih snaga nakon što je čeličana Azovstal pala u ruske ruke.

Upravo je Azov bila jedno od glavnih opravdanja Moskve za pokretanje invazije na Ukrajinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin, najavljujući rat u Ukrajini, rekao je da je cilj “denacifikacija” zemlje. Dužnosnici u Kijevu sugerisali su da bi rado razmijenili zarobljenike s ruskom stranom, ali dio ruskih dužnosnika insistira da se zarobljenicima iz Azovstala sudi ili da ih se čak pogubi zbog optužbi za “terorizam”.

6:55- Od ponoći u Mađarskoj na snazi vanredno stanje

Mađarski premijer Viktor Orban uveo je drugo vanredno stanje, ovaj put radi uklanjanja posljedica rata u Ukrajini dok prvo vanredno stanje povezano s pandemijom koronavirusa ističe u utorak iduće sedmice, javljaju novinske agencije.

“Svijet je na ivici globalne krize. Mađarska mora ostati po strani u ovom ratu i štititi finansijsku sigurnost svojih porodica”, objavio je na Facebooku mađarski čelnik, prenosi agencija France Presse.

Novo vanredno stanje opet će omogućiti Orbanovoj vladi da donosi mjere po hitnom postupku, bez parlamenta.

“Koristeći se svojim ustavnim pravom vlada od ponoći proglašava vanredno stanje zbog rata”, dodao je Orban.

Najnovije

SAD najavljuju novu vojnu pomoć Ukrajini dok se NATO sprema za dugu borbu

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da će Sjedinjene Države poslati Ukrajini novo oružje i vojnu pomoć u vrijednosti od 800 miliona dolara, i...

U IME OCA I NOVCA Crkva Srbije treća po bogatsvu: Godišnji prihod više od...

Crkva Srbije koja sebe naziva Srpskom pravoslavnom crkvom spada u red najbogatijih organizacija na teritoriji te države. Prema podacima koji su objavljeni na društvenim mrežama,...

Putinova ratna propaganda – laž naoružana do zuba

Piše: Tomislav Marković Urednici naše stvarnosti primetili su da poneka činjenica o kremaljskom režimu uspeva da se probije i do našeg malog zakutka, pogotovo otkad...

Pogled na urbanizam ”Bloka 5” u Titogradu (VI)

Za aktuelno.me Piše: Miodrag Draga Blažo'a BAJKOVIĆ, univ. dipl. inž. arh. - iz Građanah (Riječka nahija) ''Blok 5'' je stambeni blok koji - izgradnjom ''Bloka 6''...

PLANTAŽE KAŽNJENE JER SU NAPRAVILE VINO ZA NEDOSTOJNOG: Anaksios, ili pravedna su vaistinu djela...

Za aktuelno.me Piše: Dmitar Komnen “I uzeću pravdu za mjeru, a pravednost za alat; i grad će potrti utočište laži, a vode će preplaviti skrovište.” -...

Najčitanije

Povezano

Britanija šalje vojne stručnjake u BiH za suprotstavljanje ruskom uticaju

Britanija je u četvrtak saopštila da će poslati vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu kako bi se suprotstavili ruskom uticaju i “pojačali misiju NATO-a...

Ukrajina prekinula diplomatske veze sa Sirijom

Ukrajina je prekinula diplomatske odnose sa Sirijom 29. juna nakon što je Damask priznao nezavisnost istočnih regiona Luganska i Donjecka. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je odluku...

Konjević sa ministrima odbrane država članica NATO-a: Na Zapadnom Balkanu visok intenzitet hibridnih prijetnji

Ministri odbrane država članica NATO-a saglasni su da je rat u Ukrajini drastično promijenio bezbjednosnu sliku Evrope i na radikalan način opomenuo evroatlantsku zajednicu...

UŽIVO Ruske snage napustile Zmijsko ostrvo, napadi na rafineriju nafte u Lisičansku

Danas je 127. dan rata u Ukrajini. Na istoku Ukrajine nastavljene su žestoke borbe, posebno za grad Lisičansk u Luganskoj oblasti. Istovremeno, ukrajinske snage...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve