Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

UŽIVO Evakuisana posada broda oštećenog u napadu Huta u Crvenom moru; U eksploziji u Rafi poginulo osam izraelskih vojnika

Izraelske snage pokrenule su artiljerijske napade na nekoliko područja jugozapadno od grada Gaze, dok su avionima napali jug Libana. Ciljana je zgrada za koju IDF tvrdi da ju je Hezbolah koristio, a u blizini je područja odakle su ispaljene rakete na sjever Izraela. Demonstranti u Tel Avivu blokirali su auto-put Ajalon, pozivajući izraelsku vladu da postigne dogovor sa Hamasom o oslobađanju talaca. Centralna komanda vojske Sjedinjenih Američkih Država objavila je da je uništila sedam radara Huta. Služba za pomorsko-trgovinske operacije Britanije javlja da je evakuisana posada broda oštećenog u napadu Huta u Crvenom moru.

Danas je 253. dan rata između Izraela i Hamasa.

Na udaru izraelskih snaga su Rafa, grad Gaza i Zapadna obala.

Napretka u pregovorima o primirju sa Hamasom još nema.

Hamas je saopštio da niko tačno ne zna koliko je izraelskih talaca preživjelo, ali da su dva taoca poginula prije nekoliko dana u izraelskom vazdušnom udaru na Rafu.

Do sada je ubijeno više od 37.000 palestinskih civila i ranjeno preko 85.000.

Na sjeveru Pojasa Gaze, gdje su Palestinci najteže pogođeni glađu, stanovnici kažu da preživljavaju samo od hljeba zbog akutne nestašice povrća, voća i mesa.

“Umiremo od gladi, svijet nas je zaboravio”, izjavila je majka šestoro djece iz grada Gaze.

Izraelska vojska saopštila je da nastavlja operacije u oblasti Rafe, na jugu Pojasa Gaze, eliminišući pripadnike Hamasa i locirajući oružje i podzemne tunele.

Za to vrijeme, vojno krilo Hamasa, El Kasam brigada, objavila je na Telegramu da su dva izraelska taoca ubijena upravo u napadu na taj grad prije nekoliko dana.

Lideri G7 podržali su rješenje za sukob u Pojasu Gaze koje bi podrazumijevalo formiranje dvije demokratske države, Izraela i Palestine, koje žive jedna pored druge u miru unutar priznatih granica, u skladu sa međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Lideri G7 u potpunosti su podržali sveobuhvatni predlog sporazuma za prekid vatre u Pojasu Gaze koji je iznio predsjednik SAD Džozef Bajden.

Saudijski ministar: Svaki vjerodostojni pregovori o miru zahtijevaju učešće Rusije

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Faisal bin Farhan el Saud izjavio je da će svaki vjerodostojni pregovor o miru u ratu u Ukrajini zahtjevati učešće Rusije i da će uključivati “teške kompromise”.

Govoreći na konferenciji u Švajcarskoj koja ima za cilj pripremu mirovnog procesa, ministar je rekao da je Saudijska Arabija posvećena pomaganju okončanju konflikta.

“Verujemo da je važno da međunarodna zajednica podrži svaki korak ka ozbiljnim pregovorima koji će zahtjevati teške kompromise kao dio puta koji vodi ka miru”, izjavio je princ.

Saudijska Arabija se smatra jednim od glavnih kandidata za domaćina planirane konferencije koja bi trebalo da bude nastavak ovonedjeljnog okupljanja desetina svetskih lidera u Švajcarskoj.

U Švajcarskoj je danas počeo Samit o miru za Ukrajinu, na kojem učestvuju predstavnici zemalja članica EU, G7, neke od zemalja članica G20 i BRIKS-a, kao i visoke zvanice tri međunarodne organizacije (UN, OEBS i Savjet Evrope).

Cilj dvodnevnog samita, na kojem učestvuju predstavnici više od 100 država, je pronalazak platforme za budući dijalog na visokom nivou o načinima postizanja pravičnog i trajnog mira u Ukrajini, u skladu s međunarodnim zakonom i Poveljom Ujedinjenih nacija.

Izraelski demonstranti blokirali put u Tel Avivu

Demonstranti u Tel Avivu blokirali su auto-put Ajalon, pozivajući izraelsku vladu da postigne dogovor sa Hamasom o oslobađanju talaca.

Video koji su na platformi Iks objavili aktivisti i izraelski mediji prikazuje demonstrante koji pozivaju na prijevremene izbore i smjenu vlade premijera Benjamina Netanjahua.

Ne smiruje se u Rafi: Poginulo osam izraelskih vojnika

Osam izraelskih vojnika poginulo je u eksploziji u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze, u najsmrtonosnijem incidentu za izraelske snage od januara ove godine, saopštila je danas izraelska vojska.Za sada je poznato samo ime jednog poginulog vojnika Vasema Mahmuda (23) zamenika komandira čete u 601. bataljonu borbenog inženjerskog korpusa iz Beit Janna, prenosi Tajms of Izrael.

Porodice ostalih sedam nastradalih izraelskih vojnika su obaviještene o smrtonosnom incidentu, a imena poginulih bi trebalo da budu saopštena naknadno.

Prema nalazima preliminarne istrage IDF-a, svi vojnici su poginuli u oklopnom borbenom inženjerijskom vozilu Namer (CEV).

Vojnici su se kretali u konvoju oko 5 sati ujutru u subotu nakon noćne ofanzive na položaje Hamasa u sjeverozapadnim oblastima naselja Tel Sultan u Rafi, kada su pripadnici 401. oklopne brigade ubili oko 50 naoružanih ljudi, navodi se u saopštenju IDF.

Konvoj de kretao ka zgradama koje je zauzela vojska, da bi se trupe odmorile nakon operacije koja je izvršena tokom prethodne noći.

Izraelska vojska napala nekoliko područja oko grada Gaze

Izraelske snage pokrenule su artiljerijske napade na nekoliko područja jugozapadno od grada Gaze, javlja palestinska novinska agencija Vafa.

Brodovi izraelske mornarice bombardirali su naselja Tel el Hanja i Šeik Ajlin, dok su izraelska vojna vozila takođe otvorila vatru na ta područja, prenosi agencija.

Izraelski ratni avioni izveli su i letove na malim visinama iznad grada Gaze, što je izazvalo strah među Palestincima u tom području.

UNRVA: Za više od 50.000 djece u Gazi potrebno hitno liječenje zbog akutne neuhranjenosti

Za više od 50.000 djece u Pojasu Gaze potrebno je hitno liječenje zbog akutne neuhranjenosti, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRVA).

UNRVA upozorava da je situacija u Pojasu Gaze katastrofalna, iako njeni timovi neumorno rade na pružanju pomoći porodicama, prenijela je turska televizija TRT.

Agencija ukazuje da Palestinci u Pojasu Gaze gladuju zbog stalnih ograničenja u dostavljanju humanitarne pomoći.

Najmanje 37.296 Palestinaca je ubijeno, a 85.197 povređeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

PRCS: Palestinski tinejdžer ubijen na okupiranoj Zapadnoj obali

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) u saopštenju tvrdi da je palestinski tinejdžer ubijen tokom izraelske racije u gradu Beit Furik u pokrajini Nablus.

Ministarstvo zdravslja Gaze identifikovalo je tinejdžera kao Abdula Rahmana Sultana Khatatbu, stanovnika Beit Furika.

Novinska agencija Vafa takođe je izvijestila, pozivajući se na lokalne izvore, da su izraelske snage upale u grad i ispalile metke na lokalne stanovnike.

U ovom napadu su ranjena tri lica.

Islamski džihad: Jedini način za oslobađanje talaca je povlačenje Izraela iz Gaze

Oružano krilo Palestinskog islamskog džihada, Brigade Al-Kuds, saopštilo je danas da je jedini način da se oslobode izraelski taoci da se Izrael povuče iz Pojasa Gaze, okonča ofanzivu i da se postigne dogovor o razmjeni izraelskih talaca za palestinske zatvorenike.

To je izjavio portparol Brigada Al Kuds u video snimku objavljenom na Telegramu.

Islamski džihad je manji saveznik Hamasa koji je predvodio napad na jug Izraela 7. oktobra prošle godine u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a više od 250 uzeto za taoce, prema izraelskim podacima.

Vjeruje se da Hamas još drži više od 100 talaca u Pojasu Gaze, iako su najmanje 40 njih izraelske vlasti proglasile mrtvima.

Najmanje 37.296 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vojnoj operaciji protiv Hamasa u Pojasu Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Izrael bombardovao Gazu, tenzije na libanskoj granici i u Jemenu

Izraelska vojska bombardovala je pojas Gaze gde je osmomjesečni rat između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas posljednjih dana pojačao tenzije na izraelsko-libanskoj granici i u Jemenu.

Izgledi za primirju se udaljuju zbog kontradiktornih zahtjeva Izraela i Hamasa koji ostavljaju malo nade da će se pretočiti u plan koji je prije dvije nedjelje najavio američki predsjednik Džo Bajden, piše agencija Frans pres.

Na terenu bombardovanja i kopnene borbe izraelskih vojnika i palestinskih boraca nastavljeni su danas, javljaju mještani, posebno u Rafi i njegovoj okolini na jugu Pojasa Gaze na egipatskoj granici.

Televizjski snimci pokazuju prazne ulice tog velikog grada na palestinskoj teritoriji zahvaćenog ogromnom humanitarnom krizom. Glad preti u pojasu Gaze gde je 75 odsto od oko 2,4 miliona stanovnika preseljeno zbog rata, prema podacima UN.

Gaza: Ubijeno više od 37 hiljada Palestinaca od 7. oktobra

Najmanje 37.296 Palestinaca je ubijeno, a 85.197 povrijeđeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

IDF: Pogođen operativac Hezbolaha na motociklu

Izvršen je napad na operativca Hezbolaha u južnom Libanu, potvrdila je izraelska vojska.

Na snimku koje su objavile izraelske odbrambene snage vidi se udar na operativca koji vozi motocikl.

SAD navodno čekaju da Izrael završi operaciju u Rafi

Sjedinjene Države čekaju da Izrael objavi završetak vojne operacije u Rafi prije nego što nastave pregovore o sporazumu o prekidu vatre sa taocima, izvijestio je libanski list Al-Ahkbar koji je povezan sa Hezbolahom.

Pregovori su zastali nakon što je Hamas predložio izmjene višefaznog plana Bajdenove administracije kako bi se okončao rat, prenosi Džerusalim post.

Prema riječima predsjednika Džoa Bajdena, Hamas je bio strana koja je spriječila postizanje dogovora.

IDF: Avionima izvršeni udari na Hezbolah

Izraelski borbeni avioni udarili su u zgradu u južnom Libanu u Kafr Kili, za koju IDF kaže da je koristio Hezbolah i da se nalazi u blizini područja iz kojeg je Hezbolah ispalio rakete na Metulu.

U međuvremenu, sirene koje su se oglasile u sjevernoj zajednici Tzivon, a aktivirale su je dva projektila ispaljena iz Libana na oblast planine Meron, saopštava vojska Izraela.

U napadu nije bilo povrijeđenih, prenosi Tajms ov Izrael.

Evakuisana posada broda oštećenog u napadu Huta u Crvenom moru

Posada broda u grčkom vlasništvu koji je plovio pod zastavom Liberije i koji je oštećen u napadu jemenskih Huta u Crvenom moru je evakuisana, a nastavlja se potraga za mornarom koji je tada nestao, saopštila je britanska Služba za pomorsko-trgovinske operacije (UKMTO).

Dodaje se da oštećeni teretnjak ”Tutor” trenutno pluta u Crvenom moru, prenosi Gardijan.

Huti su preuzeli odgovornost za ovaj i za napad na brod ”Verbena”, a u napadima te grupe prethodne nedjelje oštećena su još dva plovila u Adenskom zalivu.

Centralna komanda SAD: Uništeno sedam radara Huta u Crvenom moru

Uništeno je sedam radara Huta, kao i jedna bespilotna letjelica i dva površinska broda bez posade u Jemenu u posljednja 24 sata, saopštila je američka vojska na mreži X.

“Ovi radari omogućavaju Hutima da gađaju pomorska plovila i ugroze komercijalni brod“, saopštila je Centralna komanda SAD.

Prije dva dana je brod u grčkom vlasništvu oštećen u napadu Huta.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve