Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

UŽIVO NATO: Vazdušni napadi imaju cilj da iscrpe ukrajinske zalihe PVO; Rusija očekuje napad Kijeva na Krim?

''Vrlo žestoke borbe se nastavljaju u regiji Donjecka... nema prekida u borbama. Nije bilo zatišja'', rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. Institut za proučavanje rata rekao je u svom najnovijem izvještaju da će nastavak tajne mobilizacije i priprema za novi talas mobilizacije vjerovatno pogoršati ukupan kvalitet ruskih trupa koje se šalju u borbu u Ukrajini.

Danas je 270. dan rata u Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO.

22:42 Šef ukrajinske energetske kompanije: Napustite državu kako bismo uštedjeli energiju

Šef najveće ukrajinske privatne energetske kompanije Maksim Timčenko izjavio je danas bi Ukrajinci trebali razmotriti napuštanje države kako bi smanjili potražnju na električnoj mreži u zemlji.

“Ako mogu pronaći alternativno mjesto za boravak na oko tri ili četiri mjeseca, to će biti od velike pomoći sistemu”, rekao je izvršni direktor DTEK-a za BBC, prenijela je Beta.

22:26 “Povećan broj ruskih vojnika viđen u okupiranom Lugansku”

Glavni štab ukrajinske vojske objavio je da je viđen povećan broj ruskih vojnika u okupiranom Lugansku.

U okupiranim naseljima Krasne i Simeikine u Luganskoj oblasti tuske trupe zauzimaju napuštene kuće i nasilno iseljavaju civilno stanovništvo iz njihovih domova, saopštio je Glavni štab.

22:14 Ukrajina se priprema za evakuaciju stanovnika iz Hersona

21:57 Zelenski Sunaku pokazao uništeno rusko oružje u Kijevu

21:54 Zelenski: Britanija i Ukrajina znaju šta znači zalagaliti se za slobodu

Ukrajinski presjednik Vladimir Zelenski je zahvalio Rišiju Sunaku na podršci nakon što je britanski premijer prvi put posjetio Kijev.

U tvitu, Zelenski je rekao da i Velika Britanija i Ukrajina “znaju šta znači zalagati se za slobodu”.

“Sa prijateljima poput vas pored nas, uvjereni smo u našu pobjedu”, rekao je Zelenski.

21:33 “Svijetu prijeti tiranija ako se ne pomogne Ukrajini”

Američki ministar odbrane Lojd Ostin upozorio je danas da bi iz neuspjeha da se pomogne Ukrajini da obezbijedi sopstvenu budućnost mogao da nastane “svijet tiranije i nesigurnosti”.

Ostin je upozorio i na rizik od globalnog širenja nuklearnog oružja.

“Putinove kolege autokrate posmatraju i mogli bi da zaključe da bi im nabavka nuklearnog oružja omogućila licencu za lov. A to bi moglo da pokrene opasnu spiralu širenja nuklearnog naoružanja”, rekao je Ostin, prenio je Rojters.

21:16 Šolc: Spriječiti eskalaciju između Rusije i NATO

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da Zapad treba dati sve od sebe da spriječi eskalaciju između Rusije i NATO-a, ali da je neophodno nastaviti sa dopremanjem oružja Ukrajini za borbu protiv Rusije

Govoreći na konferenciji Socijaldemokratske partije u gradu Fridrihshafenu na jugu Njemačke, Šolc je priznao da su mnogi građani Evrope “uplašeni i da imaju razloge za to”.

Ističući važnost vojne podrške Ukrajini, Šolc je napomenuo da zapadne zemlje treba da budu “zabrinute da ne dođe do eskalacije koja bi mogla da dovede do rata između Rusije i NATO-a”.

Šolc, Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

20:40 Medvedev: Zelenski ne želi sa razgovara sa Rusijom, pregovori su za njega opasni

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nema namjeru da razgovara sa Rusijom, jer ne priznaje realnost da se Ukrajina raspala, napisao je danas na svom Telegram kanalu zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Dok to ne učini nema smisla sijedati za pregovarački sto, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Zelenski ne želi nikakve pregovore iz sasvim očiglednih sebičnih razloga, prenio je TAS S.

Foto: EPA-EFE/SERGEI KARPUKHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

19:54 Sunak: Britanija će osigurati Ukrajini paket od 50 miliona funti

Britanski premijer Riši Sunak je najavio da će Britanija osigurati paket protivvazdušne odbrane od 50 miliona funti za Ukrajinu, uključujući protivvazdušne topove i tehnologiju za suprotstavljanje bespilotnim letilicama koje isporučuje Iran.

19:34 “Odluka Poljske je provokativna”

Moskva je odluku Poljske da ne dozvoli ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da učestvuje na sastanku Savjeta ministara spoljnih poslova OEBS nazvala provokativnom, prenosi RIA Novosti.

“Ubijeđeni smo da svi političari koji imaju zdrav razum dijele stav ruske strane o neprihvatljivosti takvih akcija i da će članice OEBS dati procjenu o svemu tome. Juče smo poslali zahtjev svim članicama da se izjasne”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije

18:47 Porošenko: Prvo da Ukrajinu prime u NATO, pa tek onda pregovori sa Rusijom

Bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas da je članstvo Ukrajine u NATO glavni preduslov za mir u Evropi i svijetu i da povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine nije dovoljno za početak mirovnih pregovora.

Govoreći na Međunarodnom bezbjednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi, on je rekao da Ukrajina želi da „zamijeni bezbjednosni štit ukrajinskih Oružanih snaga NATO štitom iz člana 5“, što se odnosi na kolektivnu odbranu, gdje se napad na jednu članicu Alijanse smatra napadom na sve saveznike.

“Naša poruka nije “Dobro, hajde da pričamo o miru“, već “Pozdravljamo Ukrajinu u NATO“, što je preduslov za mir u Evropi i mir u svijetu“, rekao je Porošenko za kanadski list „Globe and Mail“, i dodao da „ne treba vjerovati Putinu“.

17:53 Zaharova: Boreljovi prijedlozi ne sadrže rješenja za krizu

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da ideje koje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj širi među državama članicama pokazuju da nema strateške vizije Unije u vezi sa Rusijom i da mogu izazvati novi produženi raskol u Evropi.

Zaharova je, komentarišući Boreljove prijedloge u šest tačaka o zajedničkim pristupima zemalja EU u odnosima sa Rusijom usred sukoba u Ukrajini, rekla da prijedlozi ne sadrže recepte za rješavanje nagomilanih problema, već da je u njima predstavljeno kao da Rusija i zemlje članice Unije mogu da pobjegnu jedne od drugih.

Zaharova, Foto: Russian Foreign Ministry Press Service/TASS

17:17 “Rusi granatirali Zaporožje, stradala jedna osoba”

U raketnom napadu ruskih snaga na Zaporožje poginuo je jedan civil, saopštio je sekretar gradskog vijeća Zaporožja Anatolij Kurtev.

Foto: EPA
Ilustracija/Foto: EPA

Istovremeno, načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh naveo je da su poslije posljednjeg raketnog napada ruskih snaga 123 stambene zgrade u Zaporožju ostale bez grijanja.

16:33 U Herson stigao prvi voz iz Kijeva od početka rata

U Herson, iz kojeg su se nedavno povukle ruske snage, stigao je prvi voz iz Kijeva od početka napada Rusije na Ukrajinu, objavilo je Gradsko vijeće Hersona, a prenosi Ukrinform.

Ruske snage su 11. novembra napustile Herson i povukle se na lijevu obalu Dnjepra.

15:40 Kijev: Sa šest NATO članica proizvodićemo oružje

Ukrajinski državni koncern za oružje Ukroboronprom saopštio je da će zajedno proizvoditi i razvijati teško naoružanje i vojnu opremu sa najmanje šest država clanica NATO-a, uključujući Poljsku, Češku, Francusku, Dansku i još nekoliko sa kojima su potpisani ugovori o neotkrivanju podataka.

“Stvaramo zajednička odbrambena preduzeća, gradimo linije za proizvodnju municije zatvorenog ciklusa, zajednički proizvodimo oklopna vozila i višestruke raketne sisteme i zajednički razvijamo novo oružje visoke tehnologije i za to koristimo postojeće objekte i novoizgrađene na sigurnim mjestima“, saopštio je Ukroboronprom.

15:28 Moskva: Odluka Poljske je provokativna

Moskva je odluku Poljske da ne dozvoli ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da učestvuje na sastanku Savjeta ministara spoljnih poslova OEBS nazvala provokativnom, prenosi RIA Novosti.

“Ubijeđeni smo da svi političari koji imaju zdrav razum dijele stav ruske strane o neprihvatljivosti takvih akcija i da će članice OEBS dati procjenu o svemu tome. Juče smo poslali zahtjev svim članicama da se izjasne”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

14:58 Poljska zabranila Lavrovu ulazak u zemlju

Poljska je odbila da dozvoli šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da uđe u zemlju.

Lavrov je trebalo da učestvuje na sastanku šefova diplomatija OEBS-a koji se održava u Poljskoj.

14:46 Britanski premijer stigao u Kijev

Britanski premijer Riši Sunak doputovao je u Kijev da se sastane sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. To je prvi put da se dvojica lidera sastaju otkako je Sunak došao na funkciju.

“Od prvih dana rata, Ukrajina i Velika Britanija su najjači saveznici. Tokom današnjeg sastanka razgovarali smo o najvažnijim pitanjima kako za naše zemlje tako i za globalnu bezbjednost. Zajedno smo jači i ostvarićemo željene rezultate. “, najavio je Zelenski.

14:19 Rusija očekuje ukrajinski prodor na Krim?

Rusija „utvrđuje“ Krim i kopa rovove kilometrima iza linije fronta u pripremi za „dalji veliki ukrajinski pritisak“, pokazuju novi izveštaji.

„Na teritoriji Krima pod mojom kontrolom izvode se radovi postavljanja zaštite sa ciljem da se garantuje bezbjednost svih Krimljana“, rekao je Sergej Aksjonov, guverner regiona kojeg je imenovala Moskva.

Dodao je da se to dešava iako vojska već preduzima mjere da zaštiti Krim.

13:40 Kal: Vazdušni napadi imaju cilj da iscrpe ukrajinske zalihe PVO

Ruski raketni udari na Ukrajinu dJelimično su osmišljeni da iscrpe ukrajinske zalihe protivvazdušne odbrane, što bi, kako se nada Moskva, omogućilo njenim snagama da ostvare dominaciju na nebu, izjavio je danas podsekretar za politiku u američkom Ministarstvu odbrane Kolin Kal.

“Oni zaista pokušavaju da razbiju i desetkuju ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane”, rekao je Kal.

13:22 Zaharova: Boreljovi predlozi ne sadrže rješenja za krizu

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da ideje koje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj širi među državama članicama pokazuju da nema strateške vizije Unije u vezi sa Rusijom i da mogu izazvati novi produženi raskol u Evropi.

Zaharova je, komentarišući Boreljove predloge u šest tačaka o zajedničkim pristupima zemalja EU u odnosima sa Rusijom usred sukoba u Ukrajini, rekla da predlozi ne sadrže recepte za rješavanje nagomilanih problema, već da je u njima predstavljeno kao da Rusija i zemlje članice Unije mogu da pobjegnu jedne od drugih.

12:53 Ispovest Ukrajinaca koji obavljaju najmučniji ratni posao

Artur i Denis otvaraju vrata svog bijelog kombija označenog crvenim krstom i brojem 200, vojnim kodom za prevoz mrtvih vojnika. Iz vrata dopire mučan miris smrti, a crvi iz tijela koje su ranije izvukli puze po podu. To je uobičajen prizor za ovo dvoje mladih Ukrajinaca koji su pristali da obave jedan od najtežih zadataka – izvlače tijela civila i vojnika koji su poginuli u ratu – i ukrajinskih i ruskih.

12:40 Rusi granatirali Zaporožje, stradala jedna osoba

U raketnom napadu ruskih snaga na Zaporožje poginuo je jedan civil, saopštio je sekretar gradskog vijeća Zaporožja Anatolij Kurtev.

Istovremeno, načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh naveo je da su poslije posljednjeg raketnog napada ruskih snaga 123 stambene zgrade u Zaporožju ostale bez grijanja.

11:50 U Herson stigao prvi voz iz Kijeva od početka rata

U Herson, iz kojeg su se nedavno povukle ruske snage, stigao je prvi voz iz Kijeva od početka napada Rusije na Ukrajinu, objavilo je Gradsko vijeće Hersona, a prenosi Ukrinform.

Ruske snage su 11. novembra napustile Herson i povukle se na lijevu obalu Dnjepra.

11:44 Podoljak: Ukrajina se neće predati

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskoh, poručio je na Tviteru da Ukrajina „nikada neće pokleknuti” pred Rusijom.

Istakao je da „sve teorije zavjere o predaji i tajnim pregovorima Zapada sa Putinom” ne uzimaju u obzir „taj mali detalj”. Dodao je da se takvi sporazumi ne mogu sprovoditi i da “nije stvar politike već egzistencije”.

11:35 NATO: Ruski avioni blisko nadlijetali pomorsku grupu u Baltiku

Dva ruska borbena aviona su nebezbjedno i neprofesionalno prišla Stalnoj NATO pomorskoj grupi 1, koja je izvodila rutinske operacije u Baltičkom moru, saopšio je NATO.

Ruski piloti, u incidentu koji se dogodio 17. novembra, nisu odgovorili na komunikaciju savezničkih snaga i preletjeli su NATO trupe na visini od 100 metara i na udaljenosti od 70 metara, saopšteno je iz alijanse.

NATO je ovakvu interakciju ocijenio neprofesionalnom jer je, kako je navedeno, sprovedena u opasnoj zoni gdje se izvodila obuka PVO, i zbog visine i blizine ruskih aviona, čime je povećan rizik od pogrešnih proračuna, grešaka i nezgoda.

10:52 Objavljena prva velika analiza rušenja Krimskog mosta

Stručnjaci za izgradnju mostova i eksploziva objavili su nove detalje o tome kako je napadnut Krimski most.

Stručnjaci koji su pregledali fotografije nakon eksplozije složili su se sa Njujork tajmsom da je eksploziju najvjerovatnije izazvao kamion bomba. Kažu da je položaj kamiona bio presudan.

Rekli su da je šteta od eksplozije mogla biti znatno veća da je bomba eksplodirala minut ili dva kasnije.

“Dovoljno jaka eksplozija mogla je da ošteti lukove i da onesposobi cio most. Čini se da je ovo bila greška“, rekao je Šankar Nair, građevinski inženjer u Čikagu.

09:55 Ukrajina: “Eliminisali” smo 83.880 ruskih vojnika

Najmanje 83.880 ruskih vojnika je “eliminisano” od početka rata u februaru, tvrdi Ukrajina.

U svom dnevnom ažuriranju ukupnih ruskih žrtava, ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u posljednja 24 sata ubilo 420 vojnika. Više od 2.880 tenkova, 278 aviona i 261 helikopter takođe je uništeno otkako je Rusija započela svoju invaziju, dodaje se.

09:30 Zelenski: Rusija traži ne mir, već predah za obnovu snaga

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocijenio je da Rusija sada traži kratko primirje, kako bi obnovila snage, jer na sadašnji način, kako tvrdi, neće uspjeti da okonča rat.

Zelenski je u video obraćanju učesnicima Međunarodnog foruma za bezbjednost u Halifaksu rekao da Rusija sada traži predah kako bi obnovila snage, prenosi Ukrinform.

“Neki to mogu nazvati krajem rata, ali takav predah će samo pogoršati situaciju“, smatra Zelenski.

09:00 Nedostaci struje u Kijevu “kritični” 

Prestonica Ukrajine Kijev je u „kritičnoj situaciji“ sa nestašicom struje, jer se zemlja suočava sa višesatnim nestankom struje, kažu zvaničnici, usred ruskih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Teška artiljerija i raketna vatra prekinula je napajanje čak 40 odsto stanovništva u zemlji početkom zime.

Šef ukrajinske elektromreže je rekao da niske temperature vrše dodatni pritisak na energetske mreže.

8:06 – Zelenski: Isporuka struje otežana u Kijevu i 17 regiona

Ukrajinska prijestonica Kijev, područje oko luke Odese, kao i više od deset drugih regiona bore se sa nestašicama struje nakon neprekidnih ruskih napada na energetsku infrastrukturu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Situacija sa isporukom struje je teška u 17 regiona, kao i u prijestonici”, naveo je Zelenski u noćnom video-obraćanju, prenio je Rojters.

Kako je rekao, situacija je veoma teška u regionu Kijeva, kao i u samom gradu, zatim u regionu Odese i području Vinice i Ternopila na zapadu i jugozapadu Ukrajine.

7:35 – ISW: Kremlj se priprema za još jedan krug mobilizacije

Institut za proučavanje rata rekao je u svom najnovijem izvještaju da će nastavak tajne mobilizacije i priprema za novi talas mobilizacije vjerovatno pogoršati ukupan kvalitet ruskih trupa koje se šalju u borbu u Ukrajini.

“To će vjerovatno dovesti do još nižeg kvaliteta obuke za mobilisane regrute jer su kapaciteti za obuku preniski”, izvijestio je ISW.

7:15 – Ukrajinske snage odbile oko 100 ruskih napada u Donjecku

Ukrajinske snage odbile su u 24 sata oko 100 ruskih napada u istočnoj regiji Donjecka, bez prekida u borbama, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Vrlo žestoke borbe se nastavljaju u regiji Donjecka… nema prekida u borbama. Nije bilo zatišja”, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

“U 24 sata odbijeno je oko 100 ruskih napada u regiji Donjecka”, dodao je.

 

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve