Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

UŽIVO Napad na Dnjepar – ima žrtvi, oštećena zgrada; Zelenski: Ukrajina će do kraja godine predstaviti plan za okončanje rata

Snage PVO presrele su tokom noći i uništile 25 dronova Oružanih snaga Ukrajine u preko pet regiona Rusije saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Zbog masovnih sajber napada na komunikacionu infrastrukturu na Krimu, kase ne rade, a saobraćaj na Kerčkom mostu je zaustavljen, tvrdi izvor agencije Unian u ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi. Glavni regionalni tužilac za Harkov Aleksandar Filčakov kaže da su ruske snage prvi put tokom napada na tu oblast lansirale navođene avionske bombe FAB-500 sa modulom za planiranje i korekciju.

Rat u Ukrajini – 856. dan.

Zelenski: Ukrajina će do kraja godine predstaviti plan za okončanje rata

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski najavio je da Ukrajina priprema jasan i detaljan plan za okončanje rata.

Rekao je i da će Ukrajina uskoro predstaviti detaljnu viziju u vezi energetske obnove, sigurnosti hrane i robnih razmjena.

“Održan je samit mira, a mi sada detaljno radimo na tri plana. Takođe ćemo razviti sve ostale tačke Formule mira i pripremiti sveobuhvatan plan koji će biti na stolu za sve naše partnere. Za nas je najvažnije da predstavimo plan za okončanje rata koji će podržati većina svijeta. Ovo je diplomatski način na koji radimo”, kaže Zelenski.

Međutim, napomenuo je da ne zavisi “sve samo od Ukrajine”.

Naglasio je dodao da će spomenuti plan biti gotov do kraja 2024. godine.

Bjelorusija pojačala snage na granici s Ukrajinom: “Vojnici su opremili i zakamuflirali lokacije”

Bjelorusija pojačava svoju granicu s Ukrajinom nakon sigurnosnog incidenta i rasporedila je snage sa višecjevnim raketnim bacačima kako bi testirala njihovu borbenu spremnost, objavilo je u petak bjelorusko ministarstvo odbrane.

Pogranična služba objavila je ranije u petak da se pojačava sigurnost granica, dodajući u saopštenju da su u srijedu srušili dron koji je ilegalno prešao granicu iz Ukrajine kako bi prikupljao informacije o bjeloruskoj pograničnoj infrastrukturi.

Pogranična služba objavila je ove sedmice da je u istom području pronađen materijal za bombu kućne izrade i da zna da se postrojenja proukrajinskih ruskih vojnika nalazi u ukrajinskoj regiji koja graniči s Bjelorusijom.

Ministarstvo odbrane objavilo je fotografije bjeloruskih višecjevnih bacača raketa Polonez raspoređenih duž granice u blizini šume.

“Vojnici su opremili i zakamuflirali lokacije na kojima se nalazi vojno osoblje i njihova oprema u naznačenom području i nastavljaju provoditi svoje zadatke”, navodi se u saopštenju.

Ukrajina nije imala komentara.

Napad na Dnjepar – ima žrtvi, oštećena zgrada

Regionalni načelnik Serhi Lisak saopštio je da su ruske snage gađale grad Dnjepar, te da ima žrtvi, kao i da je oštećena jedna dvospratnica

Lisak je na Telegramu objavio fotografiju na koje se vidi teško oštećena zgrada, iz koje se diže dim.

Putin: Obnovićemo proizvodnju raketa srednjeg dometa

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija treba da nastavi proizvodnju kopnenih raketa kratkog i srednjeg dometa.

Putin je na sjednici Savjeta bezbjednosti Rusije rekao da će time biti okončan moratorijum na izradu takvih raketa.

Kremlj: Putin nije podesio budilnik za debatu u SAD, upoznaćemo se sa svim izjavama

Kremlj će se upoznati sa izjavama datim tokom debate Džozefa Bajdena i Donalda Trampa, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

“Vidjeli smo medijske izvještaje o ovim debatama. To je unutrašnja stvar SAD. Upoznaćemo se sa svim izjavama koje su date. Pretpostavljam da ne očekujete da bi ruski predsjednik mogao da podesi budilnik, da se probudi ujutru i da gleda američke debate”, rekao je Peskov.

EU uvela mjere dvojici ruskih biznismena

Evropska unija je uvela restriktivne mjere protiv biznismena Dmitrija Beloglazova i Mihaila Koncereva zbog pokušaja da zaobiđu njihove sankcije, kao i zbog njihove uloge u ratu, saopštio je Savjet EU.

Brisel je saopštio da su dvojica biznismena sada podložna zamrzavanju imovine, kao i da će im biti zabranjen ulazak ili tranzit kroz teritorije EU.

Kijev: Uništen ruski svemirski komunikacioni centar na Krimu

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je njihva vojska u ovonedjeljnom napadu uništila ruski svemirski komunikacioni centar na Krimu.

Ministarstvo je opisalo metu kao vrednu vojnu komponentu u sistemu satelitske komunikacije i navigacije za ruske trupe.

Medvedev “poželeo “neuspjeh Ruteu i Fon der Lajenovoj

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Medvedev izjavio je da bi generalni sekretar NATO-a Mark Rute i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen trebalo da se suoče sa “maksimalnim neuspesima i monstruoznim problemima”.

“Bivši premijer Holandije, a sada generalni sekretar NATO-a je veoma poseban momak. Za relativno kratko vrijeme, ova umjerena figura, koju sam jednom sreo na samitu, pretvorila se u strastvenog rusofoba i upornog atlantistu”, naveo je Medvedev.

Novoizabranu šeficu Evropske komisije nazvao je “neljubaznom belgijsko-nemačko političkom babom”.

“Mazohistički JE odana svojim prekookeanskim gospodarima i spremna je na svaki oblik ispoljavanja ljubavi prema gerontološkim plejbojima iz Vašingtona. Stalno izbacuje zlonamerne gluposti o Rusiji, ne birajući riječi”, naveo je Medvedev.

Prema njegovim rečima, Kaja Kalas postaće visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost umjesto “mlohavog Borelja”.

“Kaja savršeno kombinuje dve najvažnije osobine uspješnog evropskog političara: nuklearnu rusofobiju i beskrajnu žeđ za profitom”, istakao je Medvede, obećavši da će Rusija pomoći Fon der Lajen i Ruteu da pogriješe.

Finska šalje skoro 160 miliona eura pomoći Ukrajini

Finska je objavila svoj 24. paket vojne pomoći Ukrajini, koji se sastoji od odbrambenog materijala u vrednosti od oko 159 miliona eura (170 miliona dolara).

Ukupan iznos vojne pomoći koju je Finska pružila Ukrajini sada iznosi 2,2 milijarde eura (2,3 milijarde dolara), saopštilo je finsko Ministarstvo odbrane.

“Nije reč samo o Ukrajini, već na kraju i o pravu svih slobodnih naroda na postojanje. Mi, Finci, smo iz sopstvene istorije naučili koliko je ovo pitanje važno”, rekao je finski ministar odbrane Anti Hakanen.

Ministarstvo je saopštilo da se iz bezbjednosnih razloga ne može precizirati konkretan sadržaj paketa pomoći i vrijeme njegove isporuke.

Ruska vojska: Preuzeta kontrola nad naseljem Rozdolivka u istočnoj Ukrajini

Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Rozdolivka na istoku Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Navode da je ruska vojna grupa “Jug” zauzela, kako je rekla, povoljnije pozicije nakon što je potisnula ukrajinske snage iz naselja koje se nalazi u regionu Donjecka.

Zelenski se sastao sa predsednicom Slovenije u Kijevu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se u Kijevu sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i informisao je o pripremama za drugi samit mira.

“Obavijestio sam predsjednicu o pripremama za drugi mirovni samit. Pripremamo grupe zemalja po tačkama mirovnim tačkama”, naveo je Zelenski na platformi Iks.

Zahvalio je Sloveniji na nepokolebljivoj podršci i nedavnom paketu pomoći Ukrajini.

Pirc Musar je odala počast ukrajinskim žrtvama u Kijevu i u Buči, a sastala se i sa gradonačelnikom Buče Anatolijem Fedorukom, i Andrijem Halavinom, sveštenikom koji je bio svjedok otkrivanja masovne grobnice.

Šmihal: Saveznici obećavaju 60 milijardi dolara vojne podrške

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da vojna obećanja navedena u 20 bezbjednosnih sporazuma, koje je Kijev potpisao sa svojim partnerima iznose 60 milijardi dolara godišnje, a raspoređenih u naredne četiri godine.

“Prema ovim sporazumima, u naredne četiri godine, naši partneri planiraju da obezbijede Ukrajini ukupnu vojnu podršku u vrijednosti od 60 milijardi dolara godišnje”, rekao je Denis Šmihal

Peskov: Fon der Lajenova nije pristalica normalizacije odnosa EU i Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kritikovao je ponovno imenovanje Ursule fon der Lajen za predsjednicu Evropske komisije, kao i kandidovanje bivše estonske premijerke Kaje Kalas za šefa diplomatije EU.

Fon der Lajenova je “dobro poznata kao neko ko nije pristalica normalizacije odnosa između EU i Rusije, tako je pamtimo”, rekao je Peskov.

Govoreći o Kaji Kalas, portparol Kremlja je rekao da ona još nije pokazala diplomatske sklonosti, a poznata je “po svojim apsolutno nepomirljivim, a ponekad čak i rusofobičnim izjavama”, prenosi RIA Novosti.

Izgledi za odnose Moskve i Brisela su loši, kaže Peskov.

“Ne mislimo da će evropska diplomatija raditi u pravcu normalizacije odnosa”, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako Kremlj doživljava kadrovske promjene u EU.

Granična služba Bjelorusije ojačaće granicu sa Ukrajinom

Granična služba Bjelorusije i Ministarstvo odbrane zemlje preduzimaju mjere za dalje jačanje bjeloruske granice sa Ukrajinom nakon bezbjednosnog incidenta, navodi se u saopštenju beloruske granične službe.

Saopštavaju da je osoblje granične policije prije dva dana oborilo kvadrikopter nakon što je, kako navode, ilegalno prešao granicu sa Ukrajinom kako bi prikupio informacije o bjeloruskoj graničnoj infrastrukturi.

Ranije ove nedjelje, prijavili su da je pronađen sakriven materijal za izradu “kućne bombe” i da su svjesni da je jedinica proukrajinskih ruskih boraca prisutna u ukrajinskom regionu koji se graniči sa Bjelorusijom.

Tramp: Okončaću rat u Ukrajini prije nego što preuzmem ključeve Ovalne sobe

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ratni zločinac kriv za smrt hiljada ljudi, rekao je Bajden, tvrdeći da se Rusija neće zaustaviti u Ukrajini, već će nastaviti osvajanja dalje na zapad.

“Šta mislite da će se desiti sa tim članicama NATO?”, rekao je Bajden, od čijeg se nastupa očekivalo da ozbiljno poentira na ovom pitanju.

Tramp, pak, tvrdi da će, kada pobijedi na izborima, okončati sukob u Ukrajini i prije nego što, krajem januara, uđe u Bijelu kuću.

Istovremeno, ozbiljno je kritikovao Bajdena zbog načina na koji je Ukrajini odobrio više od 200 milijardi dolara pomoći, pominjući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao “najboljeg trgovca na svijetu”.

Vojska Ukrajine: PVO djelovao u Dnjepropetrovskoj oblasti

Vazdušna odbrana radi u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu.

“Rusi su napali Ukrajinu koristeći rakete vazdušnog i morskog baziranja i bespilotne letjelice tipa `šahed`. PVO oborila je pet projektila i 23 drona”, navodi vojska Ukrajine.

Moskva: Ukrajinski napad dronovima, gori skladište goriva

Snage PVO presrele su tokom noći i uništile 25 dronova Oružanih snaga Ukrajine u preko pet regiona Rusije saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Napominje se da je 12 bespilotnih letjelica oboreno iznad teritorije Brjanske oblasti, devet dronova je uništeno u Smolenskoj oblasti, jedan u Voronješkoj, dva u Kurskoj oblasti. Još jedan ukrajinski dron presretnut je na nebu iznad Rostovske oblasti, prenosi Izvestia.

Požar je izbio na skladištu goriva u Tambovskoj oblasti u centralnoj Rusiji zbog napada dronom, napisao je regionalni guverner Maksim Jegorov na Telegramu, prenosi Rojters. Jergov navodi da u incidentu, niko nije povrijeđen, a vatrogasci su na licu mjesta.

Masovni sajber napada na Krim

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je vojska pogodila aerodrome na kojima ukrajinske oružane snage žele da stacioniraju borbene avione koji budu stigli sa Zapada.

Zbog masovnih sajber napada na komunikacionu infrastrukturu na Krimu, kase ne rade, a saobraćaj na Kerčkom mostu je zaustavljen, tvrdi izvor agencije Unian u ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi.

Glavni regionalni tužilac za Harkov Aleksandar Filčakov kaže da su ruske snage prvi put tokom napada na tu oblast lansirale navođene avionske bombe FAB-500 sa modulom za planiranje i korekciju.

Dvije osobe su poginule, a dvije su ranjene u ruskom napadu raketnim sistemom “uragan” na grad Kurahov u Donjeckoj oblasti, saopštio je načelnik Donjecke regionalne vojne uprave Vadim Filaškin.

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik rekao je evropskim liderima na samitu u Briselu da je ruska ofanziva u oblasti Harkova ovog proljeća pokazala da je postojeći nivo međunarodnog pritiska na Moskvu nedovoljan.

Ukrajina je dobila još 1,9 milijardi eura bezuslovne finansijske pomoći od EU što doprinosi održavanju makroekonomske stabilnosti i finansiranju prioritetnih budžetskih potreba, saopštilo je tamošnje Ministarstvo finansija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve