Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

UŽIVO Halevi: Hamasova brigada u Rafi ”gotovo demontirana”; Od 7. oktobra u Gazi ubijeno 37.626 ljudi

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je u intervjuu za lokalnu televiziju da se faza intenzivne borbe protiv Hamasa završava, ali da se rat neće okončati dok ta islamistička grupa ne bude više imala kontrolu nad Pojasom Gaze. Najmanje osam Palestinaca je poginulo u izraelskom vazdušnom napadu na centar za obuku UN u Gazi, koji je korišćen za distribuciju humanitarne pomoći, prenio je Rojters svjedočenja očevidaca.

Sukob Izraela i Hamasa – 262. dan.

Stanovnici Gaze kažu da su izraelski tenkovi napredovali do ivice šatorskog kampa u “sigurnoj zoni” al-Mawasi u blizini Rafe, nekoliko dana nakon što je u izraelskom napadu ubijeno 25 ljudi.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je u intervjuu za lokalnu televiziju da se faza intenzivne borbe protiv Hamasa završava, ali da se rat neće okončati dok ta islamistička grupa ne bude više imala kontrolu nad Pojasom Gaze. Najmanje osam Palestinaca je poginulo u izraelskom vazdušnom napadu na centar za obuku UN u Gazi, koji je korišćen za distribuciju humanitarne pomoći, prenio je Rojters svjedočenja očevidaca.

Još dvije bebe umrle su od neuhranjenosti u bolnici Kamal Adwan u sjevernoj Gazi, čime se poznati broj umrlih od gladi i žeđi popeo na 31, kažu zdravstveni zvaničnici.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad dronom na sjeveru Izraela.

Jordanska vojska objavila je da su dva vojnika poginula nakon nesreće u kojoj su sudjelovala tri kamiona koji su prevozili humanitarnu pomoć u Pojas Gaze.

Šef izraelske vojske tvrdi da je brigada Hamas Rafah skoro “razbijena”

General pukovnik Herzi Halevi, načelnik Generalštaba izraelske vojske, kaže da je Hamasova brigada u gradu Rafahu na jugu Gaze gotovo razbijena.

“Jasno se približavamo tački u kojoj možemo reći da smo razbili brigadu Rafah, da je poražena, ne u smislu da više nema terorista, već u smislu da više ne može funkcionirati kao borbena jedinica”, rekao je.

Maroko poslao Gazi 40 tona medicinske pomoći

Maroko je poslao 40 tona medicinske pomoći Palestincima u opkoljenoj enklavi.

Pomoć uključuje hiruršku opremu i potrepštine za liječenje opekotina i preloma, kao i lijekove za djecu, saopštćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Maroka.

Pomoć je prevezena vazdušnim putem i biće ukrcana u kamione Palestinskog Crvenog polumjeseca na graničnom prelazu Karem Abu Salem (Kerem Shalom), koji je u martu prvi upotrijebio Maroko za dostavu humanitarne pomoći.

Marokanske vlasti kažu da koriste svoje veze sa Izraelom za podsticanje mira i odbranu prava Palestinaca, no od početka rata u Gazi u marokanskim gradovima bilo je mnogo protesta na kojima su kritikovali odnose dvije zemlje.

Halevi: Hamasova brigada u Rafi “gotovo demontirana“

Načelnik generalštaba izraelske vojske rekao je da je Hamasova brigada u Rafi na jugu Gaze “gotovo demontirana“.

“Jasno se približavamo tački kada možemo da kažemo da smo demontirali brigadu Hamasa u Rafi, ne u smislu da više nema terorista, već da više ne može da funkcioniše kao borbena jedinica“, dodao je načelnik Generalštaba Herci Halevi.

Lazarini: Rušenje građanskog poretka u Gazi dovelo do masovne pljačke i krijumčarenja

Filip Lazarini, šef agencije UN koja podržava palestinske izbjeglice, UNRVA, upozorio je da je slom građanskog poretka u Gazi omogućio široku pljačku i šverc, što je dodatno otežalo isporuku pomoći.

Više od osam mjeseci rata dovelo je do očajnih humanitarnih uslova na opkoljenoj palestinskoj teritoriji i ponovljenih upozorenja UN o gladi kao ljudskom faktoru, naveo je Kazarini u obraćanju iza zatvorenih vrata u Ženevi.

“Gaza je desetkovana“, rekao je Lazarini savetodavnom tijelu agencije UN-a ističući da “djeca umiru od neuhranjenosti i dehidracije, dok hrana i čista voda čekaju u kamionima“.

“Rušenje građanskog poretka dovelo je do masovne pljačke i krijumčarenja koji ometaju isporuku očajnički potrebne humanitarne pomoći“, rekao je Lazarini, dodajući da je UNRVA, koja koordinira skoro svu pomoć Gazi, “teturala pod težinom nemilosrdnih napada“.

Agencije UN više puta upozoravale su na ozbiljne nestašice vitalnih zaliha u Gazi, pogoršane ograničenjima kopnenog pristupa i zatvaranjem ključnog prelaza Rafa sa Egiptom od kada su u maju izraelske snage započele vojne operacije u tom gradu.

Galant: Prelazak na “fazu C” rata uticaće na sve frontove

Ministar odbrane Joav Galant rekao je specijalnom američkom izaslaniku Amosu Hohštajnu da će prelazak na “fazu C“ rata u Gazi uticati na sve frontove.

“Faza 3” odnosi se na sukob niskog intenziteta jer vojska radi na iskorjenjivanju preostalih džepova Hamasa u Gazi, dok politički ešalon radi na pronalaženju alternative Hamasu kao vladajućoj stukturi u toj enklavi.

Kako se navodi u saopštenju, Galant i Hohštajn razgovarali su “o akcijama koje bi omogućile bezbjedan povratak izraelskih zajednica u njihove domove na sjeveru“.

Galant je rekao Hohštajnu da će “prelazak na ’fazu C‘ rata u Gazi uticati na razvoj događaja na svim frontovima i da se Izrael priprema za svaki scenario i vojno i diplomatski“, zaključuje se u saopštenju.

Lazarini: Izrael teži da raspusti UNVRA

Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA), Filip Lazarini, pozvao je na suprotstavljanje naporima Izraela da se ta organizacija raspusti.

”Izrael je dugo bio kritičan prema mandatu agencije. Ali sada nastoji da okonča operacije UNRVA, odbacujući status agencije kao entiteta Ujedinjenih nacija koji podržava ogromna većina država članica“, rekao je Lazarini na sastanku savjetodavne komisije agencije.

Upozorio je da će se, ukoliko se UNRVA ugasi, drugi entiteti UN i međunarodne organizacije naći na meti Izraela, prenosi Al Džazira.

Berbok najavila posetu Libanu zbog rasta tenzija na Bliskom istoku

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je najavila da će posjetiti Liban.

Situaciju na Bliskom istoku je opisala kao “zabrinjavajuću”, usled mogućnosti širenja sukoba na Liban, nakon što je libanski Hezbolah, koji podržava Iran, zaprijetio napadom na Kipar.

Palestinska agencija UN-a traži način da se odupre nastojanju Izraela da je raspusti

Čelnik Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) pozvao je na odbijanje pokušaja Izraela da raspusti organizaciju.

“Izrael je dugo bio kritičan prema mandatu agencije. Ali sada nastoji okončati operacije UNRWA-e, odbacujući status agencije kao entiteta Ujedinjenih nacija koji podržava velika većina država članica”, rekao je šef UNRWA-e Filipe Lazarini na sastanku savjetodavne komisije agencije.

“Ako ne odustanemo, drugi entiteti UN-a i međunarodne organizacije biće sljedeći, dodatno potkopavajući naš multilateralni sistem.”

Ministarstvo: Najmanje 37.626 ubijenih u Gazi od 7. oktobra

Najmanje 37.626 Palestinaca ubijeno je u Gazi otkako je Izrael pokrenuo vojnu ofanzivu 7. oktobra nakon smrtonosnog napada Hamasa unutar Izraela, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze.

Ministarstvo je dodalo da je još 86.098 ljudi ranjeno u više od osam mjeseci nemilosrdnih izraelskih napada.

Zvaničnik Hamasa: Cilj je da Izrael iz sukoba ‘izađe poražen’

Cilj Hamasa u ratu u Gazi je da Izrael iz sukoba izađe poražen, kaže Suhail al-Hindi, član politbiroa Hamasa.

U razgovoru za londonski pan-arapski list Al-Arabi Al-Džadid, Hindi insistira na tome da “otpor neće podići bijelu zastavu i da će se boriti protiv neprijatelja do posljednjeg daha”.

Naglašava da neće biti dogovora sa Izraelom “bez prekida vatre i povlačenja okupacije”.

Hindi vjeruje da Netanjahu nastavlja rat da bi se klonio zatvora.

IDF, prema njegovim riječima, želi da okonča rat “zbog iscrpljenosti”.

Hindi tvrdi da Izrael traži imidž pobjede, uključujući proglašavanje Hamasa poraženim.

Teško bolesna djeca iz Gaze prvi put od početka rata idu na liječenje preko Kerem Šaloma

Teško bolesna djeca iz Pojasa Gaze prvi put od početka rata odlaze na liječenje u inostranstvo preko graničnog prelaza Kerem Šalom koji se nalazi na granici Izraela, Gaze i Egipta.

Teško bolesna palestinska djeca, uključujući onu oboljelu od kancera, čekaju sa članovima porodica u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze nakon što su navodno dobila dozvolu izraelske vojske da odu na liječenje preko graničnog prelaza Kerem Šalom.

Palestinski mediji su javili da djeca sa sjevera Pojasa Gaze treba da budu odvedena na liječenje u inostranstvo, kao i da je akcija koordinisana preko Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Od kada je Izrael početkom maja preuzeo granični prelaz Rafah na granici Pojasa Gaze sa Egiptom, Palestinci nisu mogli da napuste enklavu.

Izrael je zatvorio sve svoje prelaze sa Pojasom Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, a kasnije ih je ponovo otvorio za isporuku humanitarne pomoći, ali ne i za Palestince da napuste enklavu.

Dva jordanska vojnika ubijena dok su prevozili pomoć za Gazu

Jordanska vojska objavila je da su dva vojnika poginula nakon nesreće u kojoj su sudjelovala tri kamiona koji su prevozili humanitarnu pomoć u Pojas Gaze.

Vojni izvor rekao je jordanskoj nacionalnoj televiziji da su se smrtni slučajevi dogodili u nesreći u kojoj su sudjelovala tri vojna kamiona u nedjelju ”kao rezultat [konvoja] koji je skrenuo sa svoje rute na cesti Mrtvo more/Al-Adassiya”.

Dvojica ubijenih vojnika identifikovana su kao Imad Atta Arif Al-Aram i Yahya Othman Yahya Al-Sayyah.

Borelj: Rat na Bliskom istoku na ivici da se proširi

Rat na Bliskom istoku je na ivici širenja na Liban, kaže Visoki predstavnik evropske diplomatije Žozep Borelj.

“Rizik da ovaj rat utiče na jug Libana i da se prelije je svakim danom sve veći”, rekao je Borelj novinarima uoči sastanka ministara inostranih poslova u Luksemburgu.

U izraelskom napadu ubijen visoki medicinski zvaničnik

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je u izraelskom granatiranju klinike Daraj u gradu Gazi ubijen direktor hitne pomoći Hani al-Jafrawi.

Ministarstvo je saopštilo da je odlučno nastaviti svoju medicinsku humanitarnu dužnost usprkos izraelskom sistematskom ciljanju zdravstvenih radnika i još jednom pozvalo međunarodnu zajednicu da zaustavi “izraelsku agresiju”.

Od 7. oktobra u Pojasu Gaze poginulo 37.598 Palestinaca

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je u intervjuu za lokalnu televiziju da se faza intenzivne borbe protiv Hamasa završava, ali da se rat neće okončati dok ta islamistička grupa ne bude više imala kontrolu nad Pojasom Gaze.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad dronom na sjeveru Izraela. U saopštenju se navodi da je lansirano nekoliko dronova napunjenih eksplozivom ka izraelskoj vojnoj bazi 10 kilometara od granice.

Najmanje osam Palestinaca je poginulo u izraelskom vazdušnom napadu na centar za obuku UN u Gazi, koji je korišćen za distribuciju humanitarne pomoći, prenio je Rojters svjedočenja očevidaca.

Izraelska vojska se nije oglasila o napadu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od 7. oktobra u Pojasu Gaze poginulo 37.598 Palestinaca, a da su ranjena 86.032.

Broj izraelskih vojnika poginulih od početka sukoba sa Hamasom u Pojasu Gaze porastao je na 315.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve